Zadovoljna.si
ženska se gleda v ogledalu

Moda

Ne boste verjeli, kaj vse povzroča mozolje!

U.S.
04. 08. 2014 07.56
0

Nadležni, boleči in vztrajni sovražnik lepe in sijoče kože - mozolji in ogrci niso težava zgolj pubertetnikov. Nečistoče na koži nas namreč pogosto presenetijo tudi v drugih starostnih obdobjih, po vsej verjetnosti takrat, ko to najmanj pričakujemo.

Razlogov, zakaj se pojavljajo povsod po telesu, je več - vse od hrane, ki jo uživate, do kozmetičnih izdelkov, ki jih redno uporabljate.
Razlogov, zakaj se pojavljajo povsod po telesu, je več - vse od hrane, ki jo uživate, do kozmetičnih izdelkov, ki jih redno uporabljate.FOTO: iStockphoto

Razlogi za nečistoče, ki se pojavijo na obrazu, se ne skrivajo samo v hormonskih spremembah, ki se dnevno vršijo v našem telesu, temveč tudi v vsakdanjih navadah, ki so povezane s hrano, kozmetičnimi pripomočki, ki jih uporabljate, in delovnim okoljem, kjer se veliko zadržujete.

Izdelki za lase
Izdelki za lase, ki jih uporabljate, po vsej verjetnosti vsebujejo olja in silikone, njihovi ostanki pa se preko blazine, na kateri spite, v kolikor si las ne umivate vsak dan, lahko prenesejo tudi na obraz. Osemurni stik obraza s preparati, ki so sicer namenjeni negi las, je škodljiv za pore, ker jih še dodatno zapre, zaradi česar lahko čez noč na obrazu nastanejo novi mozolji.

Priporočljivo je, da zamenjate prevleko za blazino vsaj enkrat ali dvakrat na teden, obenem pa bodite pozorni tudi na mehčalce, ki jih uporabljate pri pranju, saj ti vsebujejo triklosan, ki pogosto povzroča draženje kože na obrazu.

Napačna kozmetika

Kozmetični izdelki za nego kože so lahko zelo koristni, obenem pa tudi škodljivi. Več kot imajo sestavin, večje je tveganje za pojav alergijske reakcije. Če po nanosu nove kreme ali losjona za čiščenje kože opazite spremembe, nov proizvod nemudoma zamenjajte z naravnim, ki ne vsebuje umetnih sestavin, kot so barvila in mineralna olja.

Izpostavljanje obraza različnim napravam
Pogosto dotikanje obraza, stik z mobilnim telefonom, naslanjanje obraza na dlani in še kaj bi se našlo. Vse omenjeno je leglo bakterij, ki se preko direktnega stika prenašajo na obraz in povzročajo aktiviranje mozoljev. Edina rešitev je torej redno čiščenje predmetov, ki jih vsakodnevno uporabljate, obenem pa svoje roke držite čim bolj stran od obraza.

Sestavine dekorativne kozmetike

Med izbiranjem proizvodov za nego obraza vse prepogosto podležemo embalaži in prijetnem vonju izdelka, pri tem pa pozabljamo na najpomembnejše – sestavine, ki jih izdelek vsebuje, in so skrbno napisane na hrbtni strani embalaže.

Mnoge namreč povzročajo mozolje, kar pa ne pomeni, da se je določenim izdelkom, ki jih vsebujejo,popolnoma odreči, a če imate težave z mozolji, bodite vsaj pozorni nanje.

Lanolin – pogosta sestavina v izdelkih za suho kožo je pravzaprav maščoba živalskega izvora. Čeprav je lanolin primeren za suho kožo, ni najbolj primeren za nego kože, ki je nagnjena k nastajanju mozoljev.

Mineralno olje – nezaželen učinek, ki ga imajo proizvodi z mineralnimi olji na kožo, je ta, da na koži naredijo tanko zaščitna plast, ki fizično preprečuje izgubo vode iz rožene plasti, kar v nadaljevanju povzroči, da pod njo ostajajo ujete odmrle kožne celice, ki spodbujajo nastanek bakterij.

Isoprpyl Mystro – gre za najpogostejšo sestavino proizvodov, namenjenih negi mastne kože. Na obrazu raztaplja pore in suši njihovo naravno zaščitno pregrado in tako stimulira draženje kože.

Umetne dišave – so najpogostejši vzroki za mozolje, ker dražijo kožo in spodbujajo njihov nastanek. Priporočljive so kreme brez vonja, če pa brez tega preprosto ne morete, dodajte v njih nekaj kapljic eteričnega olja.

Hrana
Na seznamu zahrbtnih prigrizkov, ki imajo slab vpliv na sijočo kožo, se največkrat znajdejo ogljikovi hidrati, kot so beli kruh, testenine in pecivo. Imajo namreč visok glikemični indeks, ki povzroča povišanje ravni glukoze v krvi, katere presežek se ne absorbira, temveč se shranjuje v obliki maščobe, ki pa vpliva na žleze. Pozornost je treba nameniti tudi zeleni zelenjavi, ki vsebuje veliko joda, katerega usedline lahko povzročijo mozolje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493