Zadovoljna.si
Visoke petke so nepogrešljiv kos garderobe vsake prave dame.

Moda

'Nevarna' eleganca nosi visoke pete

T.T.
17. 02. 2012 16.00
1

Čevlji s peto so skozi leta močno zaznamovali modne trende, saj oblikovalci vedno znova presenečajo z neverjetnimi modeli, modne navdušenke pa veselo sledijo najnovejšim modnim trendom. Tako smo skozi čas od nizkih petk prešli na visoke, od lesenih materialov pa na kovinske in umetne. Čevlji z visoko peto niso zgolj modni, temveč so postali simbol seksapila in samozavesti. Nanje prisega vse več žensk, tako preprostih gospodinj, kot slavnih zvezd.

Visoke petke so nepogrešljiv kos garderobe vsake prave dame.
Visoke petke so nepogrešljiv kos garderobe vsake prave dame.FOTO:
Petke optično podaljšajo in ženske naredijo seksapilne in zapeljive.
Petke optično podaljšajo in ženske naredijo seksapilne in zapeljive.FOTO: X17ONLINE.COM
Čevlji in stopala so že od nekdaj bili označevalci spola, karakterja, rasne pripadnosti in socialnega statusa. Črna rasa je pred mnogimi leti veljala za revno, zato ni nič čudnega, da se je to odražalo tudi na nogah, ki so bile večino časa bose. Enako je veljalo tudi za Egipčane, razen tiste, ki so delali kot mesarji in so imeli čevlje z visokim podplatom za hojo po krvi. Tudi igralci so bili obuti, in sicer so nosili čevlje iz plute in lesa. Z višino pete so že skozi igro predstavljali socialni status in pomembnost določenega sloja ljudi. To že samo po sebi pove, da je bil višji sloj tisti, ki si je lahko privoščil visoke pete. Prve visoke pete so bile narejena okrog leta 1500 in tako letos praznujejo že 500 let. Poudariti moramo, da čevlji s peto niso bili 'rezervirani' samo za ženske ampak so jih nosili tudi moški, predvsem kavboji in jahači, da so preprečili padec s konja. Seveda so bili to čevlji z nizko peto, do centimetra in pol, in prav iz teh, jahalnih, so nastali taki s tanjšo in višjo peto. Današnji modni kavbojski čevlji so še vedno narejeni na isti način, pojavljajo pa se tudi standardni moški čevlji s peto, vendar močnejši spol le redko poseže po njih.

Odštekani čevlji-7
Odštekani čevlji-7 FOTO:
Zgodovina petk

Catherine de Medici je poskrbela, da so čevlji dobili pridih mode in niso bili več pomembni samo zaradi svoje funkcionalnosti. Catherine, ženska nič kaj preveč lepega videza, je bila zaročena z bodočim francoskim kraljem Dukom. Bila je majhne rasti in ker se, kot bodoča kraljica, ni počutila samozavestno v svoji koži, je oblikovala čevlje z visoko peto, da je lahko preslepila Francoze in ponosno stopila pred oltar. Ti čevlji so postali prava uspešnica in jo tudi pripeljali do privilegiranega stolčka. V čevljarski industriji so svoj pečat kasneje pustili tudi Mary Tudor, bolj znana kot 'Bloody Mary' oziroma 'krvava Mary', ter kralj Louis XIV, ki je oblikoval čevlje, na katerih so bile vgravirane majhne slikice bojnih dogodkov, a so ti propadli skupaj z revolucijo in njim samim. Sledil je Napoleon, ki je poleg nasprotnikom, vojno napovedal tudi visokim petam in jih do določene mere tudi ukinil. Pot v svet visoke mode so ponovno našle šele v poznem 19. stoletju, ko so se 'ponovno rodile' v viktorijanski umetnosti in literaturi in postale simbol vitkih nog. Kasneje se je njihova popularnost le še stopnjevala in oblikovalci širom po svetu so začeli oblikovati različne čevlje, različnih višin, barv in modelov.

Škornji
ŠkornjiFOTO:
Iz česa so oblikovani?

Včasih so bili čevlji narejeni zgolj iz plute ali lesa, pete niso bile vrtoglavih višin, veliko pa je bilo tudi čevljev s platformo (visokim podplatom). Najvišji čevlji so bili 'chopines', ki so, za razliko od ostalih, bili visoki tudi 30 centimetrov, zato so ženske potrebovale pomožne palice in osebje, ki jim je pomagalo pri hoji. Danes so čevlji večinoma izdelani iz usnja, čeprav je vse pogosteje zaslediti tudi druge materiale, predvsem umetne. Podplati so lahko iz gume ali iz plute in lesa, pete pa so večinoma kovinske. Dodanih jim je vedno več detajlov, od bleščic in diamantov, vse do kovinskih kovic, paskov, mašnic in drugih dodatkov, ki pritegnejo pozornost. Poleg tega lahko izbiramo med različnimi barvami, vzorci in strukturami ter seveda obliko čevlja.

Petke 21. stoletja

V 21. stoletju imamo ženske več izbire kot kdajkoli doslej. Na ulicah je moč opaziti tako čevlje z višjimi kot tudi take z nižjimi petami. Med visoke naj bi se uvrščalo tiste, ki imajo več kot 8,5 centimetrov višine, nižje pa naj bi sodile v kategorijo nižjih pet.V zadnjem času zasledimo tudi čevlje brez podloge pete na podplatih, izgledajo pa tako, da so nožni prsti na tleh, peta pa v zraku brez podpore. Čevlji z visoko peto, so se revolucionarno povzpeli na sam vrh modnih trendov. Poleg salonarjev, ki so postali obvezni del toaletne garderobe, zasledimo tudi škornje, ki jih lahko kombiniramo z džinsom in pajkicami. Pred časom so začeli oblikovati tudi čevlje z visoko peto iz osnovnih športnih superg. Poleg vrtoglavih tankih, so nam na voljo tudi čevlji s široko nižjo ali višjo peto ter čevlji z visokim podplatom (platformo).

Pri prekomernem nošenju visokih petk lahko hitro pride do deformacije stopal.
Pri prekomernem nošenju visokih petk lahko hitro pride do deformacije stopal.FOTO: iStockphoto
Visoke pete kažejo več

Visoke pete so še danes znak poželenja, seksualnosti in samozavesti, saj ženska v njih prikazuje vse naštete lastnosti. Ko si obujete visoke pete, se vaše noge optično podaljšajo, koraki so krajši a odločnejši, pričarajo pa vizijo samozavesti in moči. Lahko bi dejali, da svojo ženstvenost pokažete tudi s hojo. Čeprav so čevlji s petko obvezna oprema skoraj vsake ženske garderobe, je potrebno omeniti, da kljub vsem svojim funkcijam in lepoti niso tako nedolžni, ko spregovorimo o zdravju. Čevlji z visokimi petami so krivci tako za kratkotrajne težave, kot so žulji, kurja očesa in otiščanci, kot tudi za dolgotrajnejše in resnejše poškodbe. Slabo vplivajo na našo telesno držo ter s tem oslabijo hrbtenico, prav tako pa povzročijo poškodbe živcev ter zategnjene mišice na nogah in v vratu. Petke so vendarle petke in odločitev o tem ali se boste odpovedale svoji veliki strasti je povsem na vas. Naš nasvet: Nikar jih sedaj ne zavrzite, le omejite njihovo uporabo.

Včasih so imeli čevlji zgolj funkcionalen pomen.
Včasih so imeli čevlji zgolj funkcionalen pomen.FOTO:

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368