Zadovoljna.si
Sproščanje.

Moda

/ Oglas

OGLAS: Zdravi in vitalni … z razstrupljanjem

Terme Šmarješke Toplice
16. 02. 2009 13.15
0

Edinstven program razstrupljanja v Termah Šmarješke Toplice. Dandanes se ljudje težko izognemo vnosu škodljivih snovi v organizem. Zato je potrebno razstrupljanje.

Sproščanje.
Sproščanje.FOTO: Terme Šmarješke Toplice

Zakaj je potrebno razstrupljanje?

Dandanes se ljudje težko izognemo vnosu škodljivih snovi v organizem. Življenjsko okolje je vedno bolj onesnaženo, sestava hrane je »obogatena« z različnimi škodljivimi dodatki, močan pečat na delovanje človeškega organizma sčasoma pustijo vedno bolj stresen način življenja.

V Termah Šmarješke Toplice so razvili izjemno odmeven program prečiščevanja in prehranskega razstrupljanja Vitadetox, ki pospešuje izločanje zdravju škodljivih substanc iz telesa in izboljša njegovo energijsko ravnovesje. Temelji na prehranskem razstrupljanju s postom (postna prehrana s sveže stisnjenimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi ali post s sirotko oziroma juhami), prilagojeni telesni aktivnosti in sklopu novih tretmajev za razstrupljanje. Program vodita osebni trener in strokovnjak za prehrano in ga individualno usmerjata glede na potrebe in želje gosta.

Vsakdo, ki se odloči za program razstruplja nja Vitadetox v Šmarjeških Toplicah, po posvetu z zdravnikom najprej opravi uvodne diagnostične preiskave. Z analizo strukture telesnih tkiv (futrex) ugotovijo, kakšno je v telesu razmerje med maščobno, mišično maso in vodo ter izmerijo indeks telesne mase. V laboratoriju pregledajo stanje krvnih maščob, sladkorja in izmerijo krvni pritisk. Kardiotest razkrije stanje splošne telesne pripravljenosti, na podlagi tega pa se doloèi najprimernejša oblika vadbenega programa.

Nada Milać.
Nada Milać.FOTO: Terme Šmarješke Toplice

Prehrana

Kot pravi strokovnjakinja za prehrano Nada Milać je poudarek programa na sadno-zelenjavni postu. »Med samim postom vnašamo le tekočino, ne pa tudi vlaknin – uživamo sveže sezonske sadne, zelenjavne sokove in bazične juhe, s katerimi nevtraliziramo zakisanost organizma. Poudarek je na biološki oz. integrirani pridelavi uživanih hranil, obenem pa se izpostavlja pomen predhodne priprave na postne dni s t. i. razbremenilnimi dnevi pred postom in tudi po njem, ko se telo znova privaja na trdo hrano.« Vsak dan se opušča določena živila in načine priprave jedi. Po postu od trde prehrane se postopoma uvajajo določena živila po obratnem postopku kot pred postom, dokler se ne preide na varovalno prehrano, ki naj bi bila ciljni prehranski vzorec.

Drugi ali tretji dan postenja je za posameznike na postu po izkušnjah terapevtov običajno najtežji. Takrat se lahko pojavi manjša kriza, ki se kaže v obliki glavobolov, slabosti, vrtoglavice, slabega zadaha, vendar so nanjo vsi, ki spremljajo gosta, že pripravljeni. V takih trenutkih je najpomembneje, da se posameznika pomiri, motivira in spodbuja.

Tudi gibanje je pomembno

Sestavni del programa Vitadetox je individualno določena telesna dejavnost: višinski trening, nordijska hoja, v naravi ali pace vadba, pilates, aerobika v termalni vodi. Osebna trenerka Anita Možgan pravi, da dosega vadba pozitivne učinke pri delovanju izločilnih organov, saj z izboljšano telesno prekrvavitvijo okrepi njihovo delovanje. Obenem ustrezna vadba in hujšanje tudi omogočita, da se znebimo maščobnega tkiva, v katerem se največkrat nalagajo presežki škodljivih ksenobiotikov.

Sprostitev in nega

Pri programu razstrupljanja s prehranskim postom za posameznika poskrbijo tudi z duševne plati, saj se za prijetno počutje in ugodje izvajajo sprostitvene masaže z naravnimi, hladno stiskanimi eteričnimi olji, ki ublažijo stresni odziv, in druge posebne nege telesa.

Terme Šmarješke Toplice.
Terme Šmarješke Toplice. FOTO: Terme Šmarješke Toplice

Pomemben del razstrupljanja predstavlja tudi savnanje. Obisku savn lahko sledijo kopeli za razstrupljanje ali aromamasaže za razstrupljanje organizma. Pri aromamasaži za razstrupljanje so olju dodana eterična olja žajblja, rožmarina, črnega popra, brina, majarona in sivke. Delujejo skozi kožo in skozi dihalni sistem, skozi kožne pore prehajajo v krvni sistem in pospešijo prekrvavitev ter odvajanje toksinov.

Terapije pri programu Vitadetox

S ciljem pospešene aktivnosti izločilnih organov se v sklopu programa razstrupljanja izvajajo različne terapije:

- kolonhidroterapija

Z očiščenjem debelega črevesa s pomočjo tople vode se znebimo različnih naplastitev črevesne stene, ki onemogočajo absorbcijo hranilnih snovi in tako izboljšamo delovanje prebavil.

- elektrolizno razstrupljanje

Z razstrupljanjem se ponovno vzpostavi bioenergetsko ravnotežje v telesu ter izboljša naše splošno počutje. Terapija je prijetna in se izvaja preko stopal, potopljenih v vodo, v kateri se aktivira elektrodni sklop. Aparat stimulira celice, ki vsem organom omogočajo, da svojo funkcijo opravljajo učinkoviteje. Z razstrupljanjem se lajša marsikatera zdravstvena težava.

- celična biostimulacija


Organizem izdatno krepimo z meglico razpršenih mikro molekul biološko aktivnih snovi (vitamini, minerali, encimi), ki prehajajo v telo prek kože in dihal.

- obloge s fangom (blato).

Tudi gibanje je pomembno.
Tudi gibanje je pomembno.FOTO: Terme Šmarješke Toplice


Osebno svetovanje

V času izvajanja programa vsak gost sodeluje s strokovnjakom za prehrano, ki svetuje glede poteka posta med samim programom in kasneje v domačem okolju, in z osebnim trenerjem glede poteka telesnih aktivnosti.

Učinkoviti in zadovoljivi rezultati

»Po številnih študijah lahko v 14 dneh postenja izbrane parametre izboljšamo vsaj do 10 odstotkov. Zniža se škodljivi LDL holesterol, znižuje se inzulinska neobčutljivost, dosežemo boljše ravnovesje krvnega pritiska, zmanjšamo telesno težo predvsem na račun telesnih maščob, izboljšamo telesno zmogljivost in splošno počutje posameznika.« o svojih spodbudnih izkušnjah glede učinka prehranskega posta s prečiščevanjem pojasnjuje prim. dr. Majić. Vseeno velja opozorilo, da ga strokovnjaki ne priporočajo doječim materam, nosečnicam, bolnikom z epilepsijo, posameznikom s srčnim spodbujevalcem in pri boleznih z zelo oslabljenim imunskim sistemom.

Informacije:

Terme Šmarješke Toplice
Vitarium Spa
Tel.: 07/ 38 43 400
vitarium@terme-krka.si

www.terme-krka.si


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478