Zadovoljna.si
Krema

Moda

Piling za lepšo kožo

Tania Mendillo
19. 08. 2008 12.00
0

V kozmetičnih salonih nam ponujajo najrazličnejše vrste pilingov. Tokrat smo preverili kemični piling, pri tem pa nam je pomagala Renata Bohinc Peterka.

Namen pilinga je očistiti površino kože odmrlih celic in tako omogočiti aktivnim sestavinam v kremah, da prodrejo globje v kožo.

Koža proizvaja vedno nove celice, te pa po določenem času odmrejo. Po tridesetem letu starosti se naravno obnavljanje kože siscer upočasni in rezultat je mnogokrat luskasta koža, ki je pusta in utrujena. Največkrat se luske pojavijo na čelu med očmi, ob lasišču ali na nosu. Kadar v vaši negi kože uporabite kozmetični proizvod za piling, deluje tako, da odlušči zgornjo odmrlo plast kože, ter koži povrne gladkost in sijaj. Z rednim pilingom pospešimo naravni proces obnavljanja kože.

Kozmetičnih izdelkov za piling je na trgovinskih policah veliko na voljo. Masko za piling pa si lahko pripravite tudi sami doma.

Krema
Krema FOTO: iStockphoto

V kozmetiki piling uporabljajo za izboljšanje kožne strukture, poživitev utrujene kože in kot sredstvo proti gubam ter za pomlajevanje kože

Piling uporabljajo tudi v medicini.
Je namreč koristno sredtsvo za zdravljenje nečistosti kože (proti določeni vrsti aken), proti pigmentnim madežem in proti brazgotinam, tudi strijam.

Mehanski piling

Mehanski piling deluje preprosto in ga brez težav lahko naredite tudi doma. Preprost recept je mešanica medu, skute in pšeničnega zdroba. Več boste dodali zdroba, močnejše in bolj učinkovito bo luščenje, ki ga izzove trenje sladkorja ob kožo. Zmes nežno vtrite v kožo na obrazu in telesu, nato pa jo z mlačno vodo sperite s kože.

Neželenih učinkov ali reakcij pri mehanskih pilingih skorajda ni, previdnost je potrebna le na obrazu, posebno pri aknasti koži, saj bi pregrob piling lahko poškodoval kožo.

Kemični piling

Kemični piling deluje na osnovi aktivnih snovi, običajno so to sadne kisline kot so citronska, jabolčna, vinska, papajina, in alpha hydroxy kislina. Te so primešane kremi, serumu ali maski in raztaplajajo medcelične vezi površinskega sloja kože ter spodbujajo njihovo odstranjevanje. Takšni pilingi vsebujejo tudi do 30 odstotkov sadnih ali mlečnih kislin, zato lahko pride na koži so reakcije. Običajno niso na prodaj v drogerijah, temveč se morate za tak piling odpraviti v kozmetični salon, ter se po posvetu s kozmetičarko odločiti za ustrezenen tretma.

Tisti, ki imajo večje probleme z aknami, pigmentnimi madeži ali brazgotinami, morajo uporabiti preparat, ki vsebuje tudi do 70 odstotkov sadnih ali mlečnih kislin. Vendar v takem primeru ne gre več za kozmetčni preparat temveč za zdravilo, ki ga lahko predpiše le zdravnik. Pri takšnih pilingih so možne kožne reakcije, zato ga lahko izvajajo le pod nadzorom zdravnika.

Izbira pilinga

Pri izbiri pilinga velja isto pravilo kot pri izbiri dnevne ali nočne kreme. Mastna koža potrebuje večkratno luščenje, pri suhi pa je en piling na 14 dni dovolj. Na tržišču so tudi pilingi za občutljivo kožo. Vsebujejo manj aktivnih snovi, ki bi lahko dražile kožo. Redna uporaba pilingov je priporočljiva po 30 letu, ko se naravni proces obnavljanja kože upočasni.

Piling in make up

Rezultati uporabe pilinga so več kot vidni, posebno pri tistih ženskah, ki se rade ličijo, saj z nanosom tekočega pudra odmrla koža še bolj pride do izraza. Tekoči puder mora biti neopazen, to pa je mogoče doseči le, če je koža negovana, brez lusk in odmrle kože.

Svoje mnenje lahko izrazite na forumu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404