Zadovoljna.si
Pred strijami se zavarujte s kremami in masažo.

Moda

Poletje brez strij

N. V.
02. 07. 2009 18.56
4

Vemo, da se je strij nemogoče za vedno znebiti, obstaja pa več načinov, kako njihov izgled omiliti. Da boste poleti v kopalkah zablestele, se držite naslednjih nasvetov.

Tudi zvezde se borijo s strijami.
Tudi zvezde se borijo s strijami.FOTO:

Večina žensk se sooča s strijami zaradi nezdrave in neredne prehrane, zmanjšane telesne aktivnosti in genske nagnjenosti. V celoti se strij ne morem rešiti, vendar lahko preprečimo njihov razvoj in delno zmanjšamo že povzročeno škodo. Ne uidejo pa jim niti zvezde. Med drugim so strije na prsih prizadele tudi lepotičko Salmo Hayek.

Kaj so strije?

Strije, ki so dolge, nekaj milimetrov široke in različno globoke, povzroči tanšanje plasti, spremembe v strukturi elastina in kolagena v globljih plasteh kože, katerih funkcija je, da ji pomagajo ohranjati obliko. Težava je v tem, da koža z leti izgublja prožnost in borba s strijami je še težja.
Odvisno od naravnega tena kože, strije najprej izgledajo kot rožnate, rdečkasto-rjave ali temno-rjave barvne črtice, ki kasneje dobivajo vijoličaste nianse. Črtice se izravnavjo s površino kože in čez nekaj časa so nekaj odenkov svetlejše kot naravni ten kože.
Strije postopno postajajo manj opazne, vendar nikoli ne izginejo. Lahko se pojavijo kjer koli na telesu, kjer se je koža predhodno raztegnila, predvsem na delih, kjer se skladišči maščoba – trebuh, prsni koš, nadlahti rok, boki in zadnjica.

Pred strijami se zavarujte s kremami in masažo.
Pred strijami se zavarujte s kremami in masažo. FOTO: iStockphoto

Tri zlata pravila

Slaba novica je, da videz strij ne bo nikoli popolnoma izginil. Pomembno pa je najti način, kako naj postanejo čim manj vidne in čim prej pričeti z zdravljenjem z različnimi preparati. Če so črtice še rdeče ali rdečo-rjave, je veliko več možnosti, da jih neutraliziramo.

1. Masirajte kožo z rokavicami ali masažno krtačo, da povečate cirkulacijo.

2. Dnevno na kritična mesta nanašajte hranljive kreme ali losjone, ki bodo kožo ohranjali čimbolj elastično.

3. Jejte hrano, ki pomaga pri zdravju vaše kože, bogato z vitamini E in C, s cinkom in silicijem.


Zdravljenje strij

V zgodnji fazi strije lahko omilite z vlažilnimi kremami. Olje z vitaminom E, ki pomaga tudi pri splošnem stanju kože, lahko zmanjša vidnost strij. Vitamin A je odličen za mehčanje kože, vendar ni učinkovit kot tretinoin ali retin-A, ki pomaga koži, da ustvari nove zdrave celice. Kreme so učinkovite, da navlažijo zunanji sloj kože, ne morejo pa vedno prodreti v globine, kjer nastajajo zametki strij.

Na koži ne moremo spremeniti nastale škode, vendar lahko zelo dobro preprečimo strije, ki so v nastanku. Pri tem si pomagajte z rožnim oljem ali mlekom za telo, ki vsebuje sadne kisline (AHA).

Laserski tretmaji

Ena od možnosti za odstranitev je tudi laser terapija, ki je učinkovita le, če so strije še dokaj mlade ali v fazi nastajanja. Vendar jih z laserjem ne moremo popolnoma odstraniti, lahko pa omilimo njihov izgled. Laser reagira samo na temnejših odtenkih, najbolj učinkovit pa je, če so strije rdeče do rdeče-rjave.

Samo negovana koža je lahko lepa in sveža.
Samo negovana koža je lahko lepa in sveža.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493