Zadovoljna.si
Kitke - 3

Moda

Poletne kitke lahko povzročajo plešavost

Z.B.
18. 08. 2011 15.30
0

V poletnem času si mnoge ženske z daljšimi lasmi, pa tudi nekateri moški niso izjeme, omislijo kitke, saj so še posebej letos pravi hit. Žal pa za ljubiteljice te resda zelo praktične pričeske prihaja slaba novica. Kitke, spletene tesno ob glavi, namreč lahko povzročajo plešavost. In te si prav nobena predstavnica nežnega spola ne želi.

Kitkam se celo Kim Kardashian ne more upreti.
Kitkam se celo Kim Kardashian ne more upreti.FOTO:
Kitke, spletene po glavi, so poletni hit, ki navdušuje številne ženske, kot naglavni okrasek pa si jih omislijo tudi nekateri moški, seveda ob pogoju, da imajo dovolj las. Kitkam se ne morejo upreti niti nekatere zvezdnice, med njimi Beyonce, Christina Aguilera, Alicia Keys in Kim Kardashian, pa tudi slavni moški ne. Igrivo pričesko so si v preteklosti omislili David Beckham, Sean Paul, Snoop Dogg, Justin Timberlake. A vse kaže, da bodo doslej zelo priljubljene kitke kmalu imele bolj malo pristašev. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da lahko povzročajo plešavost. Vse več je namreč primerov alopecije, ki je posledica 'afro' pričesk, ta pa se pojavlja predvsem med mladimi ženskami. Kitke so praktične in modne, kot nalašč za poletni čas, ob vrnitvi z dopustovanja na morju pa lahko človeka čaka grenko presenečenje. Italijanski mediji so tej temi dali precej pozornosti, predsednik združenja za kirurgijo in zdravljenje plešavosti Marco Toscani pa je opozoril, da je  vzrok za nastanek plešavosti neprestan tesen oprijem. Tesno pletene kitke namreč s časom lahko povzročijo nepopravljive posledice.

Tesno pletene kitke lahko povzročijo plešavost.
Tesno pletene kitke lahko povzročijo plešavost. FOTO: Kanal A
Kitke pletejo kar na plaži

Kljub temu tveganje mnogih predstavnic ženskega spola, navdušenih nad poletno pričesko, očitno prav nič ne moti, obstaja pa tudi možnost, da z njim niso seznanjene. Ob italijanski obali Afričanke zadnja leta pletejo kitke turistkam za 35 do 40 evrov, v frizerskih salonih pa pri naših sosedih lahko taka pričeska stane celo do 600 evrov. V Sloveniji so cene nekoliko nižje, saj vam kitke spletejo za največ 150 evrov. Navdušenke nad 'afro' kitkami so prepričane, da te prinašajo zgolj prednosti. Lasje so vedno urejeni, poletno vročino je veliko lažje prenašati, lasje med plavanjem ne ovirajo. Nekatere modne navdušenje odpeljejo k frizerju na pletenje kitk celo svoje otroke, ki sicer s težavo sedijo od 3 do 6 ur na miru, toliko namreč traja postopek. Mamice so navdušene nad novo pričesko svojih malčkov, a ne vedo, da je pri otrocih tveganje še toliko večje, saj so njihovi lasje nežni in tanki.

Koža lasišča bolj izpostavljena soncu

Plešavost pa ni edina slaba stran 'afro' pričeske. Zaradi tesno spletenih kitk je lasišče veliko bolj izpostavljeno škodljivim sončnim žarkom, veliko hitreje prihaja do opeklin, koža pa se tudi dodatno izsuši. Zato strokovnjaki svetujejo, naj imetniki take pričeske zaščitijo glavo s pokrivali, tudi kadar niso na plaži. "Sonce, pot, mivka in morska voda lahko spremenijo naravni Ph kože, ta se začne prekomerno mastiti, nezmožnost temeljitega spiranja las pa lahko spodbudi širjenje bakterij, nastanek prhljaja, dermatitisa in podobnih težav," opozarjajo strokovnjaki. Zato vsem, ki se kitkam nikakor ne morejo odpovedati, svetujejo, naj si jih omislijo zgolj za teden dni.
 

Kitke so pravi poletni hit.
Kitke so pravi poletni hit.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413