Zadovoljna.si
Daleč največji pozitivni učinek, ki ga ima sončenje, naj bi bilo prav naše razpoloženje. Ob sončnem vremenu smo bolj veseli in polni energije.

Moda

Polt kot čokolada

Nuša Skala
2008-05-06 16:03
0

Porjavelo polt danes povezujemo z dobrim počutjem, samozavestjo in celo zdravjem. Ugodni vplivi UV žarkov na telo in dušo so medicinsko dokazani. A le če sledimo načelu, da je zmernost lepa čednost.

Vitamin D3, ki se v telesu tvori samo pod vplivom sončnih žarkov ali v solariju, v kombinaciji s "sončnim hormonom" vpliva na pravilno rast kosti in preprečuje rahitis, stimulira imunski sistem, zvišuje telesno zmogljivost in ugodno deluje na srce in krvni obtok, pomaga tudi pri zdravljenju osteoporoze, pri bolečinah v mišicah in pri simptomih revmatizma. Ima pozitiven učinek na prebavo, krvni pritisk in raven holesterola. Z UV svetlobo pa se zdravijo tudi nekatere kožne bolezni.

Sijaj, sijaj sončece!

. Zunanji videz je izraz osebnega in življenjskega stila. Vendar pri vsem tem ne smemo pozabiti, da je zmernost lepa čednost. Študije so pokazale, da človek potrebuje 15 do 20 minut sonca na dan, da telo proizvede in zadrži zaloge vitamina D, ki je potreben za obvarovanje pred v današnjem času zelo pogostimi boleznimi kot je rahitis, raku na prsih, prostati, debelem črevesu.

Pod umetno sonce

Sonce je zaradi povečanja ozonske luknje vsako leto bolj škodljivo. Zato so priprave na naravno sonce potrebne, da bi se izognili nepotrebnim sončnim opeklinam, alergijam in drugim nevšečnostim. Solarij prežene spomladansko utrujenost in kožo porjavi brez poletne vročine. A tudi tu ne smemo pretiravati. Za ohranitev porjavelosti zadostujeta eno do dve sončenji na teden. Med dvema sončenjema v solariju mora miniti vsaj en cel dan. Pri umetnem sončenju v solariju potekajo enaki procesi kot pri naravnem sončenju. Toda nepravilno ravnanje v solariju lahko povzroči več škode kot koristi. Sončenje med močnim menstrualnim ciklom in v nosečnosti po petem mesecu ni priporočljivo.

Za posebne priložnosti

Če se želimo izogniti običajnim problemom, ki nastanejo po sončenju, torej opeklinam ali prehitremu staranju kože, v nekaterih lepotnih centrih ponujajo porjavitev s posebno „airbrush“ tehniko, v kateri z zračnim čopičem nanašajo pigment na kožo. Tekočino na bazi DHA (dihydroxyacetona) vbrizgajo z zračnim pritiskom po želenih delih telesa. Na koži se posuši v desetih minutah, potemni po petih urah in ostane na telesu približno en teden. Omenjene tekočine ne povzročajo običajnih problemov, ki nastajajo pri sončenju

Sama svoja mojstrica

Marsikdo zaradi strahu pred kožnim rakom raje, kot po sončnih žarkih in solariju, poseže po samoporjavitvenih kremah. Toda v zadnjem času zdravniki vse bolj opozarjajo na škodljive kemikalije, ki se lahko skrivajo prav v samoporjavitvenih kremah. Te lahko namreč vsebujejo kemično sestavino dihydroxyacetone (DHA). Zdravniki nikoli niso do konca preučili škodljivosti oziroma neškodljivost te sestavine. Medtem nekateri drugi izdelki vsebujejo sestavino erythrulose. Ta deluje podobno kot DHA, ampak počasneje. Če se omenjeni kemikaliji uporabljata skupaj, se na koži ustvari dolgotrajen učinek. Koža sicer porjavi vendar jo tudi draži. Izogibati se moramo tudi sestavinam, kot je silikon, tri-C14 in tri-C15 citronova kislina. Ob nepazljivosti lahko samoporjavitveno kremo nanesemo neenakomerno, kar se na koži pozna kot lise.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138