Zadovoljna.si
Grizenje nohtov

Lepota

Kako preprečiti plastenje nohtov

S.O.
13. 08. 2012 16.53
1

Tako kot koža in lasje tudi nohti za zdravo rast potrebujejo veliko nege in hidracije. Izguba vlage bo namreč zmanjšala prožnost nohta, kar se bo navzven odražalo v razpokah in plastenju, nohti pa bodo postali krhki in brez zdravega leska. Rast prozorne rožene ploščice je tako odvisna od prehrane, dednih dejavnikov in bolezni, zato ni prav nič čudno, da mnogi nohte enačijo s splošnim zdravstvenim stanjem lastnika.

Ste vedeli, da tipkanje spodbuja rast nohtov?
Ste vedeli, da tipkanje spodbuja rast nohtov?FOTO: iStockphoto
Tipkanje spodbuja rast nohtov

Ste vedeli, da nohti rastejo hitreje pri moških kot pa pri ženskah, hitreje ponoči in najhitreje v poletnem času. Da bi nohti rasli hitro, jim moramo ponuditi vitamin A, ki ga najdemo v listnati zelenjavi, v rdečem in rumenem sadju, v rumenjaku, mleku, maslu in jetrih. Rast nohtov spodbuja tudi tipkanje in splošno gibanje prstov. Noht v stotih dneh zraste približno en centimeter, za popolno obnovo pa nohti na rokah potrebujejo od 4 do 6 mesecev, na nogah pa je proces precej daljši, in sicer od 12 do 18 mesecev.

Pravilna prehrana

Da bi zaustavili plastenje nohtov, je potrebna pravilna prehrana. Nohti potrebujejo obilico vitaminov in mineralov, žvepla, ki ga najdemo v čebuli, česnu in stročnicah, biotina, ki se skriva v gobah, korenju in bananah, ter kalcija, ki je prisoten v fižolu, siru in suhih figah. Podobne sestavine se skrivajo tudi v naprej pripravljenih dodatkih, ki so namenjeni pospešeni rasti nohtov in las, dober učinek na samo čvrstost pa bo prispevalo tudi proso, ki ga zaužijemo v obliki prahu.

Banane so bogate s kalcijem.
Banane so bogate s kalcijem.FOTO: iStockphoto
Zakaj pride do plastenja?

Verjeli ali ne, plastenje nohtov je prav tako podedovano. Neenakomerna površina se ustvari, kadar so razplasteni trije sloji nohta. Plastenje težko zaustavimo, še posebej takrat, ko se nočemo odpovedati starim razvadam, kot je odstranjevanje laka za nohte z luščenjem, grizenje nohtov, nepravilno piljenje in podobno. Da bi zaustavili nadaljnje plastenje, si omislimo lak, ki zapolnjuje razpoke. Na ta način bo nohtna površina ravna in nanos barvnega laka bolj estetski. Plastenje nohtov lahko spodbudi tudi glajenje ali tanjšanje nohtov s posebnimi pilicami ter nepotrebno previsoko potiskanje obnohtne kožice.

Previdno s čistili!

Nohtom škoduje tudi stik s kemikalijami, ki se zažrejo globoko v samo notranjost. Pri čiščenju in uporabi tovrstnih sredstev se zato priporočajo zaščitne rokavice. Nohte nikoli ne oblikujemo s pilico po tem, ko smo jih predhodno namakali v vodi, saj na ta način lahko naredimo več škode kot koristi. Ko so naše roke, zaradi daljšega stika z vodo prijetno zmehčane, ta čas raje izkoristimo za nežno odstranjevanje obnohtne kožice, ki je nikoli ne strižemo, temveč z leseno paličico le nežno potisnemo vstran.

Čistila lahko poškodujejo nohte in jih naredijo mehke ter brez sijaja.
Čistila lahko poškodujejo nohte in jih naredijo mehke ter brez sijaja.FOTO: iStockphoto

Zaupajte olju

Nohte vsak dan, mesec dni, masiramo z olivnim ali mandljevim oljem. Najboljše bo, da se tovrstne nege lotimo zvečer, pred spanjem. Olje bo spodbudilo samo rast, navlažilo povrhnjico in poskrbelo za ravno površino. Nege z oljem bo tako deležna tudi obnohtna kožica.

Odstranjevanje laka

Lak za nohte vedno odstranimo z uporabo odstranjevalca brez acetona. Nohtov nikoli ne grizemo in laka ne odstranjujemo na silo, saj na ta način lahko močno poškodujemo njegovo povrhnjico. Lak odstranjujemo z nežnimi potegi vate, ki smo jo predhodno namočili v odstranjevalcu, nato pa roke obvezno speremo z vodo in milom, ter nahranimo s hranilno kremo.

Lak odstranjujte zgolj z odstranjevalcem brez acetona.
Lak odstranjujte zgolj z odstranjevalcem brez acetona.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368