Zadovoljna.si
Lastnica modne agencije, uspešen model in predana mamica.

Moda

'Supermodeli morajo imeti faktor X'

Saša Osolnik
21. 07. 2010 18.50
6

Na POP TV prihaja oddaja Supermodel Slovenije, ki bo predstavila skupino deklet, ki se bodo potegovala za mamljivo nagrado in delo v modnem svetu. Maja Raspopović, ena izmed ustvarjalk oddaje in uspešen model, nam je zaupala, kaj vse čaka dekleta, ki bodo želela osvojiti ta laskavi naslov.

Katera ga bo osvojila?

Edinstvena modna oddaja bo dekletom omogoča mednarodno kariero in prepoznavnost tako na domačih kot tujih tleh, zmagovalko pa čaka tudi edinstvena nagrada – pogodba z agencijo Next Models. Skozi oddaje bomo tako lahko spremljali skupino finalistk, ki se bodo morale izkazati na modni pisti, fotografiranju ter na drugih preizkušnjah in dokazati, da ustrezajo visokim standardom svetovne modne industrije. Kamera bo posnela prav vse – kako so se lepotice izkazale pri posameznih izzivih, katera ima največ možnosti za zmago, kaj o njih pravi strokovna žirija in še mnogo več. Izbor kandidatk je potekal pred kratkim, mi pa smo se o oddaji in podrobnostih modnega sveta pogovarjali z lastnico slovenske agencije Model Group ter uspešnim modelom Majo Raspopović.

Lastnica modne agencije, uspešen model in predana mamica.
Lastnica modne agencije, uspešen model in predana mamica. FOTO: osebni arhiv
Jeseni se začenja modna oddaja Supermodel Slovenije. Kaj bo eni izmed srečnic prinesla nagrada? Je že sama pogodba zagotovilo, da bo imela uspešno kariero?

Srečnica bo dobila pogodbo v vrednosti 250.000 dolarjev, seveda v protivrednosti manekenskega posla. Se pravi, da ji agencija Next Models zagotavlja, da bo v štirih letih zaslužila najmanj 250.000 dolarjev.

Kaj vi in ekipa iščete pri dekletih? Katere so kvalitete, ki odlikujejo supermodel? So določeni standardi tudi glede višine in telesne teže?

Seveda mora supermodel poleg skladnih mer in višine imeti tisto nekaj, kar jo dela zanimivo. Mi temu pravimo faktor X. Poleg tega mora imeti tudi lastnosti, kot so vztrajnost, točnost, profesionalnost, da se ne pritožuje na delu, ampak naredi to, kar se od nje zahteva in za kar je tudi plačana.

Tekmovanje se ne odvija prvič, vendar ga bo tokrat v celoti spremljala tudi televizijska kamera. Menite, da bo tudi v Sloveniji prihajalo do spletk med dekleti in da bodo nekatera za zmago pripravljena narediti vse?

Mislim, da ja. Na razgovorih sem bila presenečena, kaj so nekatera dekleta pripravljena narediti za manekensko kariero in zmago.

 

Ste izkušena manekenka, zato vam delo v tujini in za prestižne modne znamke ni tuje. Kdaj ste sami začeli graditi svojo modno kariero in pri katerih letih je po vašem mnenju že treba začeti uveljavljati svoje ime v modnem svetu?

Začela sem pri 16 letih, vendar sem do 20. leta delala samo v Sloveniji. Šele nato sem se odpravila v tujino in se zavedala, da ne morem postati top model, ker sem se za to odločila prepozno. Prav zato sem svojo agencijo zasnovala tako, da sem iz posla in svojih izkušenj potegnila maksimalno, kar se je dalo. Iz tega razloga sem snemala številne kataloge, delala na kar nekaj modnih revijah in bila bolj komercialen tip modela. Če punca želi v tujino, pa je najboljše začeti čim prej – med 15. in 18. letom je idealno!

Kaj bi svetovali dekletom pred odhodom v tujino? Znano je, da veliko mladih modelov premamijo droge in ponočevanje. Kako se upreti skušnjavam, ki jih prinašata slava in denar?

Punca se mora zavedati, zakaj se odpravlja v tujino in kaj si želi. Če ima jasno začrtane cilje, potem se tudi zaveda, da ponočevanje ne spada v njen urnik. Na delo mora prihajati sveža in spočita. Lahko je dobiti prvo delo, vendar se je težko obdržati, tega se mora zavedati vsaka.

Maja je z delom v tujini začela pri dvajsetih letih.
Maja je z delom v tujini začela pri dvajsetih letih.FOTO: osebni arhiv
Kaj menite o pritisku na dekleta zaradi kilogramov? Govori se, da se nekatere v želji po idealu popolnoma izstradajo, dan preživijo ob krožniku solate ali pa na bizarne načine skušajo izgubiti nekaj kilogramov. So to le redki primeri ali je to v tujini nekaj povsem običajnega?

Seveda so v tujini veliki pritiski na dekleta, ki imajo preveč centimetrov v bokih ali kjer koli drugje. Pomembno je, da se punca prehranjuje zdravo, pije veliko vode, da ne jé po sedmi uri zvečer in se ukvarja s športom. Seveda je nekaj primerov, vendar ne toliko, kot si mislijo ljudje. To pa zato, ker mediji prevelikokrat pišejo o negativnih zgodbah, povezanih z manekenstvom. Če punca vzame to kot posel, ne hodi na zabave z ljudmi, ki jih ne pozna, se ji kaj takšnega ne more zgoditi.

Kaj svetujete dekletom ob nastopu pred žirijo ali ob iskanju nove zaposlitve? Kako naj se vedejo in izkažejo v najboljši luči?

Mogoče je izrabljeno, vendar naj bodo to, kar so, naj zaupajo vase.

Delo modela zahteva točnost in predanost. Za ponočevanje preprosto ni časa.
Delo modela zahteva točnost in predanost. Za ponočevanje preprosto ni časa.FOTO: osebni arhiv
Dotakniva se še področja mode. Menite, da je modelu treba nositi vse najnovejše modne trende ali je boljša izbira osebni slog? V tujih podobnih oddajah smo bili priča korenitim preobrazbam. Bo kaj podobnega čakalo tudi naše kandidatke?

Glede oddaje bom še skrivnostna, je pa seveda zaželeno, da model spremlja modne trende, kar vsekakor ne pomeni, da mora nositi drage kreacije znanih modnih oblikovalcev. Danes se dekle že za zelo malo denarja obleče modno. Pomembno je, da ima na začetku kariere zelo 'clean' slog, se pravi, čim manj bleščečih uhanov in zapestnic; pomembno je, da ona pride do izraza, ne pa vse drugo, kar je obešeno na njej.

Izbor deklet je že potekal. Vas je katera izmed njih še posebno navdušila ali razočarala? Že imate svojo finalistko?

Izbor je potekal tri dni, seveda imam svoje favoritke, vendar ima glavno besedo pri izboru deklet agencija Next Models, zato počakajmo njihovo mnenje.

Kaj bi svetovali dekletom, ki želijo vstopiti v svet mode. Kako začeti?

Lahko pošljejo fotografije na našo agencijo Model Group (info@model-group.si), brez make-upa, nato jih povabimo na sestanek, kjer jim razložimo vse o manekenskem poslu in če so seveda zanimive, o začetku njihove kariere.

Prva oddaja bo na sporedu v začetku septembra, tako pa so pred našim fotografskim objektivom že pozirala nekatera dekleta. Jih čaka veliki finale?
Prva oddaja bo na sporedu v začetku septembra, tako pa so pred našim fotografskim objektivom že pozirala nekatera dekleta. Jih čaka veliki finale?FOTO: POP TV
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478