Zadovoljna.si
Burberry - 25

Moda

Prihaja londonski teden mode

Z.T./M.K.
14. 02. 2012 15.40
0

Dvakrat na leto, spomladi in jeseni, londonske ulice napolnijo množice ljudi iz vseh koncev in krajev z željo, da si ogledajo spektakularne modne revije in spremljajoče dogodke v okviru londonskega tedna mode ter se tako iz prve roke seznanijo s prihajajočimi modnimi trendi. Od 17. do 22. februarja se bodo na modnih revijah predstavili številni znani in malo manj znani modni oblikovalci z vsega sveta in predstavili modne smernice letošnje jeseni in zime.

Cena dnevne karte naj bi bila okrog 35 evrov.
Cena dnevne karte naj bi bila okrog 35 evrov.FOTO: Reuters
Kate Moss
Kate Moss FOTO: X17ONLINE.COM

Modne trende prihajajoče jeseni in zime so že predstavili v Berlinu, Parizu in New Yorku, od 17. do 22. februarja pa se tovrsten modni spektakel obeta tudi v britanski prestolnici London. Na spletni strani dogodka je že mogoče najti natančen urnik dogajanja posameznega dne, središče šova pa bo tudi letos 'Somerset House' –  središče kulture in umetnosti v osrčju Londona s prečudovito ploščadjo, ki je v bližini zgodovinsko znamenitega mostu Waterloo. Tu se vrstijo razstave sodobne umetnosti, razne delavnice, za turiste pa imajo vedno organizirane tudi vodene oglede. V stavbi ima svojo modno oazo tudi modna oblikovalka Corrie Nielsen. Zaradi dobre lokacije in neoklasicističnega videza je zato pravi kraj za svetovno znan modni spektakel. Ženske kolekcije bodo predstavljene od 17. do 21. februarja, dan pozneje pa bodo na svoj račun prišli tudi moški. Londonski teden mode si navadno ogleda okrog pet tisoč obiskovalcev, med katerimi so poleg kupcev in estradnikov tudi novinarji in fotografi. Gre za dogodek, ki se glede na medijsko pokritost lahko kosa s pomembnimi mednarodnimi športnimi dogodki.

Modni oblikovalci

Modni privrženci lahko pričakujete vrhunske kreacije znanih oblikovalcev, med katerimi zagotovo velja omeniti Paula Smitha, Alexandra McQueena, Burberry Prorsum, Mulberry, Simone Rocha, v pestrih petih dneh modnega dogajanja pa se jih bo skupaj zvrstilo nekaj manj kot 250, kar je gotovo veličastna številka. Teden mode v Londonu velja za enega najbolj kreativnih in dinamičnih dogodkov modnega sveta, na katerem poleg že znanih modnih oblikovalcev priložnost dobijo tudi inovativni britanski modni talenti in oblikovalci, ki so šele na začetku svoje kariere. Zanje je dobra predstavitev in očaranje publike še toliko bolj pomembno, saj lahko predstavlja odskočno desko na poti do prepoznavnosti in uspešne kariere. Zmagovalec dobi denarno nagrado, ki jo uporabi za predstavitev in promocijo svoje kolekcije, natečaj pa poteka v organizaciji Britanskega odbora za modo (British Fashion Council), ki je tudi soorganizator londonskega tedna mode. Natečaj za mlade neuveljavljene kreatorje so prvič izvedli pred šestimi leti z namenom pokazati svetu napredek na tem področju. Naletel je na zelo pozitivne kritike in se iz leta v leto izpopolnjeval. Danes prejeti nagrado obetavnega stilista ne pomeni zgolj predstaviti svojo kolekcijo na tednu mode, temveč je velika čast in motivacija za nadaljnje delo. Letošnji nagrajenci so House of Holland, James Long, Louise Gray in Mary Katrantzou.


Prva vrsta

Na modni reviji je prva vrsta rezervirana za urednike modnih revij, njihove direktorje, kupce prestižnih kreacij, vedno pomembnejše sedeže pa zasedajo tudi osebe iz sveta slavnih, ki prisegajo na določeno priznano znamko ali pa se želijo zgolj pokazati kot modne navdušenke in poznavalke. Pomen prisotnosti estradnic na modni reviji je velikokrat določen v pogodbi, ki jih obvezuje, da se na dogodku pojavijo, v zameno pa lahko brezplačno bivajo v hotelu ali na revijo 'priletijo' v luksuznih letalih. Ta prednost se na drugi strani lahko pokaže kot slabost, saj zvezdniki zasenčijo oblikovalce in preusmerijo pozornost nase, s tem pa teden mode izgubi svoj prvotni namen. Če pogledamo na zadnji londonski teden mode, ki je potekal septembra, so prvo vrsto med drugim zasedale Kate Moss v družbi Kristen Stewart, pevka Kelis, igralka in model Pamela Anderson ter supermodel Claudia Schiffer. Prednost prve vrste je seveda tudi bližina, ki omogoča, da si bolj podrobno lahko ogledajo modele in kreacije, ki jih te predstavljajo.

Londonski modni vikend

Lep zaključek londonskega tedna mode je istoimenski modni vikend, ki poteka od 23. do 26. februarja. Letos organizatorji obljubljajo popoln vikend za vse ljubitelje mode. Očarljivi modeli se bodo po modni pisti sprehodili v prefinjenih kreacijah priznanih modnih oblikovalcev, ki bodo prava paša za oči. Vsi obiskovalci bodo po predstavitveni modni reviji lahko kupili dizajnerska oblačila po 'ugodnih' cenah. Za vse tiste, ki bi vas ogled omenjene predstave zanimal, ne bo odveč podatek, da se cena dnevne karte giblje okrog 35 evrov, kar za prave modne navdušence ni veliko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368