Zadovoljna.si
Ličenje je za mnoge najstnice pomemben znak odraščanja. (Foto Ih5.ggpht.com)

Moda

Prvo ličenje

T.M.
06. 12. 2008 01.56
0

Najstniška leta so naporna, tako za starše, učitelje in pedagoge kot tudi za otroke. Svoje odraščanje mladostniki kažejo na različne načine: deklice denimo tudi z ličenjem.

Ličenje je za mnoge najstnice pomemben znak odraščanja. (Foto Ih5.ggpht.com)
Ličenje je za mnoge najstnice pomemben znak odraščanja. (Foto Ih5.ggpht.com)FOTO:

Prav ličenje je za deklice eno tistih "odraslih" početij, s katerim se v dobi odraščanja najprej soočijo. Ker je najpogostejše prvo ličilo skoraj zagotovo privlačni rožnati glos za ustnice, so proizvajalci kmalu ugotovili, da mora bita embalaža privlačna. Denimo v obliki vabljivega bonbončka.

Tako male deklice osvajajo prvo lekcijo ličenja kar skozi igro, verjetno z ličili, ki so jih dobile v dar. Ko postanejo najstnice, se tudi ličenje pri marsikateri spremeni v popolni make-up. Da bi jih starši omejevali v nečem, kar počne večina njihovih vrstnic, bi bilo nesmiselno. Zato je bolje, da jim mamice pomagajo poiskati pravo mero in jim približati tudi druge zakonitosti nege telesa in zunanjosti.

Naravno je lepo. (Foto beauty-advice.com)
Naravno je lepo. (Foto beauty-advice.com)FOTO:

Naravno je lepo

Dekleta in ženske smo si ob pogledu v ogledalo običajno bolj všeč, kadar smo naličene; in vendar ravno obraz najstnice je videti najlepši, če je čim bolj naraven. Trenutne modne zapovedi narekujejo naravno ličenje: nevsiljivo poudarjene ustnice, rahlo obarvana lica, s poudarkom na lepi polti. Strokovnjaki svetujejo, naj dekleta predvsem negujejo polt in skrbijo za njeno čistost in svežost. Prava nega zjutraj in zvečer ter izogibanje škodljivim razvadam.

Emo stil zapoveduje močno naličene oči. (Foto girls-emo.com)
Emo stil zapoveduje močno naličene oči. (Foto girls-emo.com) FOTO:

Subkulture in ličenje

Slog ličenja, ki ga izbere najstnik, je velikokrat odvisen od subkulture, ki ji pripada. Starejše generacije se še dobro spominjajo hipijev, otrok cvetja, ki so s svojim slogom predstavljali naravno lepoto, tudi v ličenju. Nato so prišli punkerji, ki so bili proti konvencionalnim pravilom o zakonih lepote, kot jih propagirajo množični mediji. Z ličili so vzbujali pozornost, ličila pa so začeli uporabljati tako moški kot ženske. Pri nas sodi trenutno med močnejše subkulture tako imenovani emo. Črno obrobljene oči so pri pripadnikih emo subkulture zapoved, ki velja tako za fante kot tudi dekleta, vse bolj popularna pa postaja tudi uporaba rdečega in rožnatega črtala. Zraven sodijo še piersingi, lasje so počesani na stran, tako da pokrivajo eno oko in očala s črnim in debelim okvirjem. Poleg 'emotov' poznamo v Sloveniji tudi 'skaterje', 'flesherje', 'raperje' in 'metalce'. Ljubitelji gothik sloga spominjajo na nekdanje 'darkerje', v oblačilih, ki so strogo črne barve. Ličila so črno obrobljene oči na pobeljeni polti in temno rdeče obarvane ustnice.

Punkerji danes.
Punkerji danes.FOTO: iStockphoto

Primerno letom in priložnosti

To je zapoved, ki ne velja le za najstnice. Za osnovnošolke in srednješolke je primerna uporaba korektorja, maskare in glosa za ustnice v naravnem barvnem odtenku. Za večerno zabavo je dovoljeno tudi eksperimentiranje z barvami in močnejšimi nanosi. Oči so lahko bolj poudarjene. Ličila na obraz nanašajte previdno, ostre linije pa zabrišite s čopičem.


  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478