Zadovoljna.si
Zagorela polt

Moda

Razkrita skrivnost lepote?

T. G.
06. 01. 2010 18.50
2

Lepota je odvisna od naše polti, trdijo znanstveniki. Ukrivljen nos, štrleči uhlji, majhne ustnice ... Vse to naj ne bi igralo nobene vloge. Žensko naj bi delala privlačno sijoča in gladka polt.

Lepota obraza naj bi bila odvisna bolj kot ne od videza polti.
Lepota obraza naj bi bila odvisna bolj kot ne od videza polti.FOTO: iStockphoto
Znanstveniki nas želijo prepričati, da je rek "Vsake oči imajo svojega malarja" le neka floskula brez pravega pomena. Moški in ženske po celem svetu naj bi namreč imeli podobne ideje o tem, kaj je lepota. In naša percepcija lepote naj bi bila tesno povezana z zdravjem, mladostjo in, kot kaže nova raziskava, s stanjem polti.

Raziskava o pomenu tena polti je že spodbudila številne razprave, a kot kaže, naj bi moški imeli raje ženske s svetlejšo poltjo. To ugotovitev razlagajo skozi dejstva iz evolucije, saj je odtenek ženske polti odvisen od njenega menstrualnega ciklusa. Najsvetlejša, gladka in brez kakršnih koli madežev je koža tik pred ovulacijo. Tako naj bi moški podzavesto v lepi ženski polti videli možnost za svoje razmnoževanje.

Svetla polt naj bi bila znak plodnosti ženske.
Svetla polt naj bi bila znak plodnosti ženske.FOTO: iStockphoto

Ne le gubice, ten kaže starost

Raziskovalec Bernard Fink z nemške univerze Goettingham je naredil 170 fotografij žensk, starih med 11 in 76 let. Osredotočil se je le na ten polti. Zato je ustvaril 170 popolnoma enakih glav, ki so imele enako pričesko, obliko čeljusti in poenoteno obliko kosti, ustnic, nosa, oči. Skratka, bile so popolnoma enake. Na ta ozadja je elektronsko nanesel kožo vseh fotografiranih žensk. Potem je te podobe žensk pokazal 430 članom občinstva. In neverjetno, samo na podlagi tena polti so pravilno ocenili, koliko so stare ženske.

S staranjem se melanin in hemoglobin vse bolj neenakomerno razporejata.
S staranjem se melanin in hemoglobin vse bolj neenakomerno razporejata.FOTO: iStockphoto

Najpomembnejša pri določanju tena polti sta dva pigmenta – melanin, ki je rjav, in hemoglobin, ki je rdeč. Melanin in hemoglobin se namreč s staranjem neenakomerno razporejata, tako da nastajajo rjave pege in kapilare. "Na mladem, zdravem obrazu opazimo le glavne značilnosti – obliko nosu, ustnic, barvo oči. S staranjem se hemoglobin in melanin neenakomerno razporejata, poleg tega se pojavljajo sence zaradi gubic, tako da te značilnosti vplivajo na našo percepcijo starosti."

Vsi imajo radi sijočo kožo

Znanstveniki so tudi dokazali, da nas nezavedno pritegne gladka, čista koža. Ko vstopite v sobo, se bodo vaše oči nehote ustavile na tistem obrazu, ki bo imel najbolj enakomeren ten polti. To dejstvo povezujejo s tem, da je enakomernost tena kože povezana z zdravjem. Zdravje je povezano s starostjo, starost pa s plodnostjo. Z leti plodnost pada, tako naj bi podzavestno iskali partnerja, ki je mlad in s tem ploden.

Zanimiv vidik so tudi lepotni posegi. Raziskovalci razlagajo, da je pogosto učinek lepotnih operacij, ko si gospe pogladijo gube, ne ravno zadovoljujoč. Poseg je namreč odpravil le en vidik staranja, gube.

Sončenje vsekakor ne bo pripomoglo k temu, da bi bila vaša koža videti mladostno.
Sončenje vsekakor ne bo pripomoglo k temu, da bi bila vaša koža videti mladostno.FOTO: iStockphoto

Zaščita kože naj bo način življenja

Kako torej zaščititi svojo kožo, da bo še dolgo videti mlada? Strokovnjaki svetujejo, da jo obvarujte pred škodljivimi sevanji. Pa ne gre zgolj za zaščito pred soncem, ko ste na plaži, ampak za način življenja. Koža namreč ne pozablja, kronične poškodbe kože zaradi sonca se nabirajo. Tako priporočajo, da uporabljate kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 15 in seveda UVA in UVB zaščito.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493