Zadovoljna.si
Rdeča šminka za fatalne ženske

Moda

Modne, zapeljive in ... rdeče!

D.M.
08. 11. 2011 12.13
0

Ste se kdaj vprašali, zakaj so prav rdeče ustnice povezane s fatalnostjo? Nekaj odgovorov se skriva v samozavesti, ki jo rdeča šminka zahteva prav zaradi svoje udarne barve, nekaj pa v sami zgodovini. Z njim so osvajale že hollywoodske zvezde v 60. letih preteklega tisočletja, danes pa je rdeča šminka redna obiskovalka večernih dogodkov in zabav.

Dita von Teese je ena boljših reklam za rdečilo za ustnice.
Dita von Teese je ena boljših reklam za rdečilo za ustnice.FOTO: Reuters

Bogata zgodovina

Ustnice so čutne in poželjive, njihov šarm pa navdušuje predvsem moško občinstvo. Tega pa so se dobro zavedale že ženske v 60. letih, ko je bil Hollywood preplavljen z rdečimi ustnicami. Rdeča šminka ima tudi bogato zgodovino, ki sega vse do starega Egipta, kjer je priljubljeno rdečilo nadomeščala kana, zdrobljeni rdeči hrošči, rdeče alge in brom, zaradi katerega so bile egipčanske šminke celo strupene. Rimljani in Grki so šminko izdelovali iz olja in voskov, brez nje niso mogle niti gejše z vzhoda.

Rdeča šminka za fatalne ženske
Rdeča šminka za fatalne ženske FOTO: iStockphoto
Navdušila je ves svet!

Rdeča šminka, kakršno poznamo danes, je leta 1870 prvič nastala v modni hiši Guerlain. Poimenovali so jo Ne m’oubliez pas (Ne pozabi me). Skoraj pol stoletja kasneje je Elizabeth Arden na tržišče poslala šminko Montezuma Red, za njo pa so svoje rdečilo za ustnice ustvarili še pri Revlonu. Od takrat naprej je priljubljenost rdečih ustnic le še strmo naraščala, najpogosteje pa jih povezujemo z zvezdnico Marilyn Monroe, ki je poskrbela, da je dokončno obnorela prav vse. Rdeča šminka je preprosto nekaj posebnega, tako kot visoke pete – vedno bodo modne in vedno jih moramo imeti v omari.

Rdeča fatalnost

Rdeča barva je barva strasti, vročekrvnosti in ljubezni. Raziskave kažejo, da opazovanje rdeče barve poviša srčni utrip. Prav tako rdeča velja za barvo moči, zato poslovneže večkrat krasi rdeča kravata, zvezdniki pa se tako sprehodijo po rdeči preprogi. „Rdeče ustnice so statusni simbol posebnih priložnosti,“ je nekoč dejal oblikovalec Rocco Barocco in dodal, da niso primerne za v službo ali trgovino. Rdeča barva zahteva samozavest in lahko da je prav to razlog za fatalnost.

Kako jo nositi?

Rdeča šminka je univerzalna, klasična in večna. Še vedno pa je mnogo žensk prepričanih, da je ne znajo nositi. Skrivnost tiči predvsem v ličenju preostalega obraza. Pri uporabi rdeče šminke je treba paziti, da ne pretiravate z ličenjem oči in nanašanjem rdečila za lica. Pogled poudarite le z maskaro, črtalo naj tokrat počaka na naslednjo priložnost, rdečilo za lica pa naj bo v nežnih odtenkih. Bolj bledolične naj uporabijo intenzivno rdečo, tiste s temnejšim tenom pa temnejši odtenek rdeče. Uporabite tudi svinčnik za ustnice, ki naj seveda ne odstopa od barve rdečila. Če ne uporabljate svinčnika, pa v kotičke ustnic nanesite korektor in s tem preprečite, da bi se rdečilo razmazalo. Lak na nohtih se lahko ujema z ustnicami, boljše pa bo, če boste posegle po prozornem ali trendi črnem laku. Prav tako ni odveč pazljivost pri izbiri oblačil. Rdeča šminka se najlepše ujema s črno, belo in rdečo barvo. Izogibajte se mini krilom in z rdečo šminko raje ustvarite večen, klasičen in nekoliko zadržan videz.

Nad rdečo barvo so navdušeni tudi moški.
Nad rdečo barvo so navdušeni tudi moški.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399