Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Moda

Revolucionarni čevlji – 'Ptica iz usnja'

M.K.
02. 01. 2012 15.56
0

Je že res, da so modni rdeči Louboutinovi čevlji z vrtoglavo petko eden najboljših primerkov visoke mode obutvene industrije, a če bi letos rade izstopale iz množice povprečja, se boste verjetno odločile za katerega izmed modelov oblikovalca čevljev Kobija Levija. Ta dizajner se je namreč odločil za popolnoma nove, revolucionarne čevlje, za katere je navdih našel pri pticah – labodu in tukanu.

Kobi Levi je izraelski modni oblikovalec, ki je kljub svoji inovativnosti bil vedno v senci njegovih evropskih kolegov – do sedaj. Oblikoval je namreč čevlje, ki jim mnogi pravijo 'ptice iz usnja', saj vsak par po obliki in barvi spominja na ptiča. Za celotno kolekcijo je značilna široka barvna paleta, ki spominja na ptičje perje ter vrtoglavo visoke petke, ki jih ženske preprosto obožujemo. Tako salonarji s sivim prednjim in svetlečim zadnjim delom ter z rumeno peto močno spominjajo na mlakarico. Beli čeveljci z oranžno peto in črnim okrasjem v obliki priveska na zadnjem delu pa zgledajo točno tako kot labodja glava. Levi ni pozabil niti na tukana, ki ga je v črno-beli kombinaciji ovekovečil na salonarjih z rahlo upognjeno peto s črno konico, ki slika podobo te ptice z rahlo odprtim kljunčkom.


Igra oblik


36-letni Kobi je poleg podob ptic šokiral še z obliko in višino petk, ki so vse prej kot običajne. Spremenil jih je namreč tako, da ob pogledu nanje dobimo občutek, da se je poigral z oblikami, ki jih je zaznal okrog sebe. Tako je oblikoval pete, ki spominjajo na nakupovalne košarice, risane junake, igrače in celo svetovno znane zvezdnike. Največja odlika te vzhajajoče zvezde oblikovanja čevljev iz Tel Aviva je, da preždi tedne in tedne ob enem paru, da na koncu z lastnimi rokami ustvari to, kar si je zamislil. Na vprašanje, zakaj se je odločil prevzeti obliko živali, je odgovoril: »Živali so vedno velik navdih. En dan sem čisto slučajno opazil ptico in se odločil, da bom to lepoto prenesel na ene izmed mojih čevljev.« In očitno je iz enega para nastala celotna kolekcija, ki bi jo mnogi laiki sicer označili za popolnoma nenosljvo mešanico najbolj čudnih oblik, v svetu mode pa so naleteli na same pozitivne kritike.


Pomembno je udobje


Za oblikovanje čevljev se je Kobi navdušil že v srednji šoli, zato se je odločil za v Izraelu sicer nekoliko zatiran študij umetnosti. Že takrat pa se je loteval zelo nenavadnih oblik. Privlačilo ga je vse, kar je bilo drugačno, nevsakdanje in ekstravagantno. Njegove prve čevlje so zaznamovale čudovite obline nesmrtne svetovne zvezde Marilyn Monroe. To pa je bil šele začetek njegove ekstravagance. Z leti so njegovi čevlji dobili najbolj nenavadne oblike, kar jih premore človeška domišljija. Kot gobe po dežju so nastajali čevlji v obliki banan, nahrbtnikov, hlač, mačk in psov. Najboljše pri vsem tem pa je, da vsi ti čevlji kljub nenavadni obliki slovijo po svojem udobju in so izredno nosljivi. To se zdi najpomembneje tudi oblikovalcu samemu: »Veliko mi pomeni, da so to resnični čevlji, ne zgolj skulpture ali igrače.«


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368