Zadovoljna.si
Joico frizure 6

Moda

VIDEO: Slovenke so za blond

Vesna Pfeifer
2008-07-14 07:00
0

Poleti se Slovenke barvamo pretežno blond, jeseni pa spet pridejo na vrsto nekoliko toplejši toni, ugotavlja demonstrator za JOICO Slovenija Edis Vukalić iz Studia 4 Ljubljana.

Zanimivo je, da se v Sloveniji stranke ob začetku poletja odločijo posvetliti svoje lase. Slovenci smo nekoliko bolj svetle polti, s samo potemnitvijo las pa bi svetlo polt še poudarili. Saj veste, če smo bledi, delujemo nekoliko nezdravo, zato čez poletje strankam lase precej posvetlimo, do najsvetlejših tonov. Glede na kreacijo pričeske nato v spodnjih plasteh lase pobarvamo tudi v temnejših tonih, se nekoliko poigramo z efekti, vendar v najmanj sedemdesetih odstotkih barva ostane svetla. Gre predvsem za igro barv in efektov. Poleti torej prevladuje blond barva, hladni toni, ki se mešajo s toplimi toni, vendar le v spodnjem delu.

Katere frizure so v modi to poletje?

Priporočan zelo lahke in kratke frizure. Frizerji stranki ne smemo preprečiti, da bi frizuro lahko uredila tudi doma. Minili so namreč časi obiskov salonov zaradi fen frizure. Sicer pa so trenutno v modi zelo močne linije. Zelo sem vesel, da se spet pojavljajo paževske linije, kar je za Slovenke zelo primerno glede na to, da imajo nekoliko tanjše, čeprav zelo goste lase. Te nove linije zdaj izpodrivajo rese. Povedati moram, da letos vmesnih dolžin ni, lasje so zelo kratki ali pa dolgi. Pri zelo dolgih laseh se to poletje že vračajo kodri, skratka omogočamo strankam, da si tudi doma lahko uredijo pričesko. Stranke skušamo v našem salonu naučiti, kako naj pričesko uredi doma. Mislim, da frizerji ženkam ne smemo otežiti urejanja pričeske, temveč jim moramo to olajšati. Kar se tiče dolžin moram povedati, da so te odvisne tudi od samega človeka, od tega kaj v življenju počne. V mislih imam njegovo službo, pa to, kako preživlja prosti čas, skratka, skušamo oblikovati tako pričesko, ki bo primerna in uporabna tako na delovnem mestu kot tudi v prostem času.

Kaj pa zapovedujejo svetovni mojstri frizur?

Tudi Slovenci postajamo vse bolj prepoznavni v tujini in se približujemo svetovno znanim centrom kot so Rim, Pariz, London. Nekoč smo njihove spektakle le gledali in si te frizure upali striči šele čez kakšno leto ali dve. Danes, ko potujem po svetu in delam svetovne seminarje, si upam tako frizuro narediti že ob prihodu na letališče. Slovenci imamo v sebi neko gonilno silo, ki nas žene naprej. Tudi slovenski frizerji to čutimo in si upamo, čeprav nam svetovno znana imena še ne pustijo prav blizu. Še vedno uveljavljajo neko hierarhijo, kar pa mi spoštujemo. Osebno sem vesel že tega, da sem ob njih in ob njih tudi delujem. Svetovno znana imena napovedujejo zelo atraktivne linije, ki dopuščajo vse, kar človeška domišljija prinese. V bistvu ni več smernic, ki so jih postavljali in so nato veljale kar več desetletij. Zdaj se smernice spreminjajo tako rekoč iz dneva v dan, ljudje se odločajo glede na svoje počutje. To lahko opazimo tudi pri oblačilih, saj se ljudje oblačijo sebi in svojemu počutju primerno.

Torej ne moremo reči blond je 'in', ali pa črna je 'in'?

Ne, ne moremo reči kaj je 'in'. To vprašanje se v frizerskih salonih poraja vsak dan, prav tako v kozmetičnih salonih, pa v modnih ateljejih. Kaj je bilo in v letu 2008, bom lahko povedal 31. decembra. Zelo se sicer vračamo nazaj v čas, denimo v 60., 70. Paži nas pač spominjajo na desetletja nazaj, zato še enkrat lahko rečem, da je nemogoče oceniti, kaj je trenutno 'in'.

Glede na vaše izkušnje, za katere barve se ženske najbolj pogosto odločajo?

V Sloveniji predvsem za svetle barve, naša nacionalna barva bi lahko rekel, da je pepelnato blond, to je mišje golobje siva. Zanimivo je, da je to zelo nepriljubljena barva. Žal si redke ženske pustijo dopovedati, da je to izredno lepa, naravna blond barva. Poleti ostajamo torej pri svetlih laseh, z jesenjo pa pridejo na vrsto jesenske barve, medeni toni, bakreni, nijanse med barvami čokolade in kokakole, konjak barva. To so torej barve, ki se pojavljajo v oktobru, novembru in decembru. Če se sprehodite po Ljubljani ali pa po slovenskih mestih, boste na ulicah videli največ svetlolask, ki si sicer upajo barvo spreminjati v spodnjih delih lasišča. Poigrajo se s prameni, zgornji del pa ostaja čim svetlejši.

Kaj pa svetujete moških?

Strižem zelo veliko ljubljanskih moških, sploh športnikov: od nogometašev do košarkarjev, tudi reprezentantov. To so osebe, ki si upajo vse več. Moški so glede barvanja las in lasne kozmetike skoraj že na istem nivoju kot ženske. Torej pri moških je še vedno zelo priljubljena frizura a la Beckham, ki je ikona mode. Po mojem mnenju so pravzaprav nogometaši, košarkarji, skratka športniki, voditelji svetovne mode. Nosijo oblačila iz najnovejših kolekcij znanih modnih oblikovalcev in podobno velja tudi za njihove pričeske. Naši športniki igrajo na vseh koncih sveta in ko stopijo v moj salon, mi pokažejo, kaj je bila zadnja moda, preden so vstopili v letalo. Vesel sem, da prihaja ta športna elita v naš salon, saj mi odpirajo vrata v modni svet.

Opaziti je, da je pri nekaterih moških zelo priljubljena pobrita glava. Kaj pravite?

Da, nekatere moške lasje motijo. Poskušam jim sicer razložiti, da lasje ne motijo, moti vročina. Las je naše pokrivalo, ki zadržuje vlago. Ima pomembno vlogo, da se koža na glavi ne izsuši, v bistvu lasišče pokriva del glave, ki je zelo občutljiv. Vemo, da se večina notranjih počutij odraža prav na naši glavi: stres, reakcije na zdravila, prhljaj. Naša glava je neke vrste indikator, pokazatelj problemov. Z britjem glave se odpiramo soncu, ki je vse močnejše, zunanjim dejavnikom, nesnagi. Vedeti moramo, da las pobira nase vse umazane delce iz zraka. Rekel bi, da je naš las naše pokrivalo in naša zaščita.

Ob koncu še kakšen nasvet, kako zaščiti naše lase na dopustu?

Človek se mora zavedati, da so tudi lasje del njegovega telesa in takrat jih bo začutil. To ni samo nek dodatek, to je del nas. In osebna izkaznica je tudi naša frizura. Lase moramo zaščititi. Na voljo imamo veliko različnih sredstev, prvi tak pripomoček, ki ga imamo vsi pri roki pa je pokrivalo . Na plaži lahko nosimo kape, klobučke, ki so zdaj tudi velik modni dodatek. So tudi produkti, ki imajo zelo močno UV zaščito, sicer pa priporočam zaščitna sredstva s čim več silikonskega izvora in elastina. To so sestavine, ki se pri segrevanju raztegnejo do lasnih konic in prav te so najbolj občutljive. Tam se las najprej poškoduje, poka in se lomi. Odsvetujem nošenje zelo močnih čopov, ker se las lomi, gumica naj bo obdana s tkanino, sicer trga las. Ne smemo tudi pozabiti, da je sol zelo velik kristalizator in zelo izsuši lase. Na plaži se pogosto mažemo s sončno kremo, ki ima zaščitni faktor. Nekaj kreme po mazanju ostane na naših prstih in svetujem vam, da jo prenesete še na konice las. UV faktor bo zaščitil in navlažil ne le našo kožo, temveč tudi lase. S tem pa tudi vezal kristale soli nase.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 135