Zadovoljna.si
Smernice ličenja DM1-6

Moda

Smernice ličenja dm: Prvi korak – lepa podlaga

Vesna Pfeifer
11. 05. 2009 18.58
0

Ličenje je spretnost, ki se je z malce vztrajnosti lahko nauči skorajda vsaka. V Smernicah ličenja <a href = "http://www.dm-drogeriemarkt.si/" target="_blank"> dm</a> vas bomo skupaj s priznano vizažistko Majo Šušnjara iz šole Ženska s konceptom in simpatično vremenarko Katjo Jevšek popeljali v svet te umetnosti, ki jo ženske že od nekdaj s pridom uporabljajo, da bi ugajale sebi in drugim.

Priznana vizažistka Maja Šušnjara iz šole Ženska s konceptom.
Priznana vizažistka Maja Šušnjara iz šole Ženska s konceptom.FOTO: Miro Majcen

Uspešna in zadovoljna ženska mora obvladati tudi spretnosti ličenja. Maja, kaj bi za začetek svetovali ženskam? Kako naj se lotijo ličenja?

Lepa in obstojna podlaga ni odvisna samo od vrste in kakovosti pudra, ki ga uporabljamo, temveč tudi od pripravljenosti naše kože na ličenje. Z občasnim pilingom, s katerim odstranimo suho povrhnjico in odmrle celice, redno nego in hranilnimi maskami namreč koži zagotovimo vse, kar potrebuje, da je videti lepa, zdrava in brezhibna. Puder se tako lepše 'prime' in bolje zlije s kožo. To pomeni, da je manj viden, obenem pa tudi bolj obstojen. Še enkrat pa bi poudarila, da je redno čiščenje kože zelo pomembno. Dovolj bo, da ji vsak večer namenimo le nekaj minut in jo temeljito očistimo z mlekom in tonikom. Ličila vedno nanašamo na čisto kožo.

Katero kremo svetujete kot podlago za puder? Jo izbiramo glede na tip kože?

Vsekakor naj bo krema čim bolj vlažilna. Suha koža sicer prenese bolj bogate kreme, za vse ostale tipe pa priporočam, da je krema lahka in vlažilna. Lahko uporabimo tudi posebno kremo, ki je podlaga za ličenje. Ta krema ustvari na koži svilnat filter in omogoči bolj enakomeren nanos pudra. Tovrstne podlage so še posebej priporočljive za kožo s širšimi porami.

Kako izbrati primeren puder? Naloga ni prav lahka; kaj svetujete?

Res je, za nakup primernega pudra si moramo vzeti kar precej časa. Če gre za tekočo podlago, je pomembno, da izberemo barvo pudra, ki najbolj odgovarja barvi našega tena, po strukturi pa tipu naše kože. V toplih mesecih so bolj primerne lahke in bolj tekoče podlage, obvezno naj vsebujejo tudi zaščitni faktor. V zimskih mesecih lahko uporabimo bolj kremne podlage. Opozorila bi tudi na svetlobo, ki je običajno v drogerijah umetna, torej drugačna od tiste na prostem. Zato je najbolje, da ustreznost barve pudra preverimo tudi na dnevni svetlobi. Pri preizkušanju je najbolje, da puder nanesemo kar na obraz, seveda pod pogojem, da nismo naličene.

Tekoči puder lahko nanašamo s čopičem ali pa prsti. Kaj je bolj učinkovito?

Svetujem, da ga nanašate kar s prsti, kot kremo, saj ga tako najbolje vtremo v kožo, puder pa se z njo lepo spoji. Še enkrat poudarjam, barva pudra je pomembna. Izbrati moramo tako, ki se najbolj približa našemu tenu. Lahko uporabimo tudi svetlejšo in temnejšo ter ju zmešamo in tako dobimo želeno barvo. Pozorne bodite predvsem na predele okoli oči, nosu in na prehodu pod brado do vratu.

Korektor obvezno uporabimo, potem ko smo že nanesli tekočo podlago. Zakaj?

Zato, ker se lepše zlije s pudrom. Svetujem, da izberete korektor, ki naj bo en ali dva odtenka svetlejši od našega tena. Z njim bomo tako prekrile drobne barvne nepravilnosti, kot so podočnjaki, razne pigmentacije kože, mozoljčki. Nanesemo ga na predel pod očmi, na zgornje veke, na nos, s tem ga namreč optično zožamo, korektor lahko nanesemo tudi na brado. Paziti pa moramo, da je korektor, ki ga nanašamo na predel okoli oči, dovolj vlažilen in nam ne izsuši tega že tako zelo občutljivega predela. Korektor nanašajmo v tankem sloju, prehod med korektorjem in tekočim pudrom naj bo dobro zabrisan.

Umetnost ličenja bi morala obvladati sleherna ženska.
Umetnost ličenja bi morala obvladati sleherna ženska.FOTO: Miro Majcen

Matiranje je zelo pomembna faza ličenja. Kako matiramo obraz?

Z matiranjem fiksiramo tekoči puder in korektor. Uporabimo puder v kamnu ali prahu, nanesemo ga s širšim čopičem z nežnimi ščetinami ali pa z vatirano blazinico, ki jo po uporabi zavržemo. Čeprav čopič uporabljate same, vseeno predlagam, da ga občasno očistite. Na ta način boste preprečile, da bi se v ščetinah nabrala umazanija ali prah, ki ga nato prenesete na obraz. Raje uporabimo svetlejši ton pudra, saj na koži malce potemni. Najbolj praktični so transparentni pudri. Običajno se najbolj masti tako imenovani T del obraza, to je čelo, nos in brada. S čopičem nežno matiramo ves obraz in tudi prehode pod brado do vratu. S pudrom v prahu matirajte tudi veke in predel okoli oči, saj boste tako pripravile dobro podlago za nanos senc, make up pa bo obstojen ves dan.

Kakšni so trenutni modni trendi?

Sestava pudrov, tako tekočih, kremnih, v prahu ali kamnu, se iz leta v leto spreminja. Proizvajalci neprestano dopolnjujejo in nadgrajujejo svojo že zdaj pestro ponudbo. Bolj kot trendi je pomembno to, da uporabljamo puder, ki odgovarja našemu tipu kože. Upoštevati moramo tudi letni čas; topli meseci namreč zahtevajo lahke podlage, v zimskem času pa so pudri lahko bolj prekrivni in kremni. Vse bolj popularni so tudi mineralni pudri. Njihova prednost je, da združujejo tako tekočo podlago kot puder v prahu in so nezahtevni za nanašanje. Primerni so tudi za zelo občutljivo kožo.

 

V Smernicah ličenja dm bomo naslednji torek predstavili ličenje oči.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478