Zadovoljna.si
Pomladno-poletna zgodba pisane vročice z obveznim modnim dodatkom – klobučkom.

Moda

Sonia Rykiel: Od nosečniških puloverjev do visoke mode

S.O.
10. 03. 2010 19.01
1

Parižanka, modna boginja in umetnica Sonia Rykiel je svojo ljubezen do mode znova združila v nežno, a ekstravagantno jesensko-zimsko kolekcijo in ji dodala delček francoskega pridiha. Gospa, ki ji je bila moda položena v zibelko, namreč pozna žensko eleganco, hrepenenje in veliko ljubezen do pisanih tkanin.

Jesensko-zimska kolekcija narekuje zgodbo igrivih cofkov in nežnih barv z udarnimi poudarki.
Jesensko-zimska kolekcija narekuje zgodbo igrivih cofkov in nežnih barv z udarnimi poudarki.FOTO: Reuters

Občudovana Parižanka Sonia Rykiel
Občudovana Parižanka Sonia Rykiel FOTO: Reuters

Ženska mnogih talentov

80-letna modna oblikovalka je svojo ljubezen do oblačil prepoznala že kot dekle. Pri sedemnajstih letih je opremljala izložbe v eni izmed tekstilnih trgovin v svojem rojstnem mestu, Parizu. Leta 1953 se je poročila z lastnikom butika z elegantnimi oblačili Samom Rykielom in med nosečnostjo spoznala, da je moda za bodoče mamice prikrajšana za tople in modne puloverje.

Prvo nosečniško modo je zato naročala kar v Benetkah, s svojim ustvarjanjem nosečniških oblačil pa je pridobila ime 'Queen of knits' (kraljica pletenin). Njen prvi pulover, imenovan 'Poor boy Sweater', se je prodajal pod blagovno znamko Laura v moževem butiku. Svojo slavo je doživel s prebojem na naslovnico revije Elle in Sonio ponesel med znana imena modnega sveta. Bila je prva oblikovalka, ki se je nadvse rada igrala s šivi in jih iz notranje strani prenesla na zunanjost ter na puloverjih prvič uporabila natisnjene besede.


V modno zgodbo je vpeljala dolge puloverje, bogate šale in dodatke iz pletenin. Njene najljubše barve ustvarjanja so bež, siva in temno modra barva. Sonia je ženska mnogih sposobnosti. Goji veliko strast do pisanja, v svojih tematikah pa se dotika tako mode kot zbirke pravljic, ki jih je napisala za otroke. Strast do pletenin, ki jih uporabi v vsaki svoji kolekciji, zagovarja z besedami, da po njenem mnenju le pletenine lahko sledijo vsakemu trendu.

Pastelni toni Rykieline jesensko-zimske mode, obdani s puhasto tkanino in pleteninami.
Pastelni toni Rykieline jesensko-zimske mode, obdani s puhasto tkanino in pleteninami. FOTO: Reuters
Zaljubljena v pletenine

Tudi na pariškem tednu mode je Sonia znova prikazala svojo ljubezen do ženske in toplih materialov, med katerimi ni pozabila niti na pletenine in modne dodatke. Modne obroče je okrasila z velikimi cofi, ki smo jih običajno srečevali na zimskih kapah. Razigrane kroglice so manekenke nosile tako ob večernih oblekah kot tudi ob toplih plaščih. Rykielova je posebno poudarila ženske noge. Gosto tkane hlačne nogavice, obarvane v nedolžno belo barvo, dajejo vtis načrtovane romantike. Ta se skozi kolekcijo izraža še v nabranih tkaninah, lahkih dolgih krilih in nevsiljivih barvah. Med odtenki svetlo bež, rjave in kamelje barve vtis opazne modne zgodbe izražajo še rdeči in modri odtenki.

Ženska, ki ljubi modo, prilagojeno njenemu telesu in igrivemu značaju.
Ženska, ki ljubi modo, prilagojeno njenemu telesu in igrivemu značaju.FOTO: Reuters
Ženstvenost v barvah

Njena jesensko-zimska kolekcija vleče rdečo nit spomladanske mode, ki jo je predstavila lansko leto. Glave manekenk so takrat pokrivali zapeljivi klobučki na obročih ter pisana paleta kričečih odtenkov oranžne, rumene, modre in rožnate barve. Rykielina ženska namreč ljubi življenje in lepoto modnih kosov, ustvarjenih za njeno telo.

Pomladno-poletna zgodba pisane vročice z obveznim modnim dodatkom – klobučkom.
Pomladno-poletna zgodba pisane vročice z obveznim modnim dodatkom – klobučkom.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471