Zadovoljna.si
Zelo trendi so ponovno čipke in starinski modni pridih, kot so dolge, malce čez kolena, oblekice enostavnih kot tudi baročnih krojev.

Moda

Šoping s Polono v New Yorku: Stara moda je izpodrinila novo!

Polona Zoja Jambrek
06. 08. 2008 07.00
1

Ameriško prestolnico mode New York je nedvomno preplavila vintage moda. Poleg bolšjih sejmov, ki so tako ali tako stalnica v večjih svetovnih mestih mode, so se v vintage modno odejo odele tudi trendi trgovine, ki narekujejo modo za prihajajočo jesen in zimo.

Sama obožujem vintage modo in sem si, še preden sem se podala na pot v New York, že zabeležila vintage sejme, ki jih bom obiskala, da potešim svojo vintage modno željo. Pri nas sicer imamo bolšje sejme, vendar pa nimajo tako zanimive in pestre ponudbe vintage oblačil. Najbolj pa sem bila presenečena, ko sem ugotovila, da vintage moda cveti tudi v modnih kotičkih, ki navadno narekujejo modne smernice za bližnjo prihodnost.

S čipkami nazaj v dvajseta leta prejšnjega stoletja

Zelo trendi so ponovno čipke in starinski modni pridih, kot so dolge, malce čez kolena, oblekice enostavnih kot tudi baročnih krojev.
Zelo trendi so ponovno čipke in starinski modni pridih, kot so dolge, malce čez kolena, oblekice enostavnih kot tudi baročnih krojev.FOTO: iStockphoto

Prihajajoča vintage moda je v največjem obsegu posvojila starinski pridih dvajsetih let prejšnjega stoletja. Tako so zelo modne bluzice, ki se z gumbki odprejo le zgoraj, linije pa so baročne; se pravi polni rokavčki in elastika v pasu. Modne so tudi svilene majice s čipko in bluzice z volančki in čipkami. Obleke so prav tako modne svilene in malce daljše, in sicer čez kolena, kroj je lahko enostaven ali baročen.

Tudi pozimi bodo cvetele rožice

Rožasti vzorci običajno prevladujejo v toplih mesecih, letos pa nas bodo spremljali tudi v hladnih dneh. Kot je že pel duet Moloko, rožice bodo cvetele tudi pozimi! Nedvomno pa se bodo rožasti vzorci prilagodili letnemu času, zato bodo modne bolj temne rožice na nežni ali pa temnejši podlagi, kot so umazana roza in temno modra.

Moda bo imela letošnjo hladno sezono rada tudi vrat in glavo

Letošnjo zimo volneno kapo lahko zamenjate s kapo s "šiltom".
Letošnjo zimo volneno kapo lahko zamenjate s kapo s "šiltom". FOTO: osebni arhiv

V New Yorku, kjer so vsi modni kotički že založeni tudi z jesensko modo, mrgoli velikih rut, pletov in šalov. Modni so volneni pleti, pisane rute, tako živih kot temnih barv z raznoraznimi vzorci, in dolgi in široki volneni šali, ki so naštrikani iz zelo debele volne. Največkrat sem jih opazila v svetlo in temno sivi barvi ter bordo rdeči in temno zeleni barvi. Na glavo si tudi pozimi lahko nadanete kape s "šiltom" , ki bodo prihajajoče hladne dni zelo modne in najbolje je, da jih nosite v enaki barvi, kot bo modni kos, ki vam bo grel vaše grlo in vrat.


Newyorški vintage kotički kraljujejo v Sohu

Vintage kotiček v New Yorku na Thompson Streetu v Sohu, ki ima zelo pestro punudbo kril in čevljev. Nima pa veliko nakita in ostalih modnih dodatkov.
Vintage kotiček v New Yorku na Thompson Streetu v Sohu, ki ima zelo pestro punudbo kril in čevljev. Nima pa veliko nakita in ostalih modnih dodatkov.FOTO: osebni arhiv

Največ vintage kotičkov je v New Yorku zagotovo v predelu Soho in East Village. Če se boste v bližnji prihodnosti, no, vsaj do takrat, ko bo modni vintage stil, odpravljali v New York, potem pogumno zakorakajte v Soho, kjer cveti vintage moda. Največ trgovinic je južno od West Houston Streeta okoli West Brodwayja in Brodway avenij.

Vintage kotički le klik stran od vas

Če so vam všeč kavbojski škornji, vam po njih ni nujno treba iti v New York. Lahko si jih naročite tudi preko nakupovalne spletne strani Ebay.
Če so vam všeč kavbojski škornji, vam po njih ni nujno treba iti v New York. Lahko si jih naročite tudi preko nakupovalne spletne strani Ebay. FOTO: osebni arhiv

Če pa se v bližnji prihodnosti, ko bo cvetela vintage moda, ne boste odpravili v New York ali katero koli drugo mesto, ki ima vintage trgovine, brez skrbi! Še vedno se lahko sprehodite do svojega računalnika, se priklopite na internet in odtipkate www.ebay.co.uk (pri naročanju stvari preko angleškega Ebaya vam ne bodo zaračunali carine), v iskalnik vpišete besedi vintage fashion in odprle se vam bodo nove možnosti sodobnega nakupovanja preko spleta. Svoje mnenje lahko izrazite tudi na forumu.

Naslednjič: Šoping s Polono: Spomin na morje (prihodnjo sredo)

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413