Zadovoljna.si
john galliano in raf simons

Moda

Johna Galliana zamenjal Raf Simons

M.K.
11. 04. 2012 09.06
0

Na velikonočni ponedeljek so iz modne hiše Dior sporočili, da so končno našli zamenjavo za nekdanjega glavnega oblikovalca Johna Galliana, ki so ga odpustili po incidentu v enem od pariških lokalov. Njegov položaj in s tem krmilo priznane blagovne znamke visoke mode je tako prevzel Raf Simons, 44-letni belgijski oblikovalec, ki že od leta 1995 oblikuje moška oblačila, med drugim pa je znan tudi kot glavni oblikovalec znamke Jil Sander. Tako Simons kot tudi modna hiša Dior sta nad izbiro navdušena, dejanske spremembe pa naj bi bile vidne že julija, ko bo predstavljena prva kolekcija pod novim vodstvom.

Galliana so po nacističnih opazkah odpustili.
Galliana so po nacističnih opazkah odpustili.FOTO: Reuters
Pred dobrim letom dni je bil modni svet šokiran nad posnetkom, v katerem je legendarni modni oblikovalec John Galliano pijan razlagal o svoji naklonjenosti Adolfu Hitlerju in svoja sogovornika jasno označil za grda človeka, ki bi bila mrtva, če bi bil nemški diktator še živ. Posnetek je v javnosti požel hude kritike, hitro pa so se odzvali tudi v modni hiši Dior, kjer je Galliano delal kot glavni oblikovalec vse od leta 1996, in nepremišljenega oblikovalca odpustili. Vse od takrat so iskali zamenjavo zanj. Kljub njegovim nacističnim opazkam o njegovi ustvarjalnosti namreč nikoli ni bilo dvoma in zato je Dior z njegovim suspenzom utrpel hude izgube. Tudi na pariškem tednu mode se je odsotnost Galliana močno poznala. Dvojno delo, ki ga je na tem modnem spektaklu opravil nekdanji Gallianov asistent Bill Gaytten, še vedno ni vzbudilo toliko zanimanja kot v času, ko je francosko modno hišo Dior vodil odstavljeni oblikovalec. Vodilni možje priznane francoske modne hiše so se ves ta čas trudili najti novega glavnega oblikovalca, med domnevnimi nasledniki pa je bilo kar nekaj zvenečih oblikovalskih imen, med drugim tudi Marc Jacobs in Alexander Wang.

Kdo je Raf Simons?

A sedaj je ugibanj konec. Na velikonočni ponedeljek so iz modne hiše Dior sporočili, da so dobili novega glavnega oblikovalca. To je postal Raf Simons, 44-letni Belgijec, ki je s pristopom k Diorju sprejel težko nalogo, saj je Gallianov pečat še vedno zelo močan. Gre za oblikovalca, ki je študiral industrijski dizajn in bil najprej znan kot oblikovalec pohištva. Po nekaj letih samostojnega udejstvovanja in kreiranja oblačil 'za hobi', je leta 1995 postal oblikovalec moških oblačil in med drugim sodeloval z Walterjem van Beirendonckom in bil seznanjen z delom Martina Margiela in Jeana-Paula Gaultierja. Na njegove kolekcije moških oblačil je na posreden način močno vplivala mladostniška scena. Njegov stil so modni kritiki opisovali kot 'mladostniško mučen' ali po vzoru „živi hitro, umri boemsko“. Za njegovo ustvarjanje je značilno kombiniranje močne moške klasike in ostrih linij, velja pa za enega najpomembnejših inovatorjev v sodobni moški modi.

Že julija prva kolekcija za Dior

Svoje kolekcije je ponavadi predstavljal dvakrat letno, ponavadi v Parizu, vendar pa dela in živi v Antwerpnu v Belgiji. V začetnih korakih ustvarjalne poti je bil precej nekonvencionalen: njegovi modeli so namreč tekli po ulicah ali hodili po parkirišču in pozirali na mostu. Poleg lastnih kreacij je leta 2008 sodeloval tudi pri 12-delni kolekciji polo majic in pletenin znamke Fred Perry, še prej, leta 2005, pa je bil imenovan za kreativnega direktorja znamke Jil Sander, ki je v lasti modne hiše Prada, kjer pa je zaradi kritik po poročanju medijev februarja 2012 predstavil svojo zadnjo kolekcijo. A Raf nima razloga za žalovanje, saj naj bi že julija predstavil svoje prve modele visoke mode za modno hišo Dior. „Počutim se fantastično,“ je medijem zaupal belgijski oblikovalec. „Delo za modnega velikana, kot je Dior, je izredno velik izziv, hkrati pa se s tem uresničujejo tudi moje sanje,“ Raf ni mogel skriti svojega navdušenja. Poleg visoke mode bo Simons odgovoren za kolekcije Prêt-à-porter in za oddelek z modnimi dodatki.

Dior je bil do sedaj znan po drznosti in tradicionalni ekstravaganci.
Dior je bil do sedaj znan po drznosti in tradicionalni ekstravaganci.FOTO: Reuters
Kaj lahko pričakujemo?

Kakšne spremembe pa bo dejansko prinesel 'svež veter' v modni hiši Dior? Glavni v francoskem podjetju visoke mode pričakujejo, da bo Raf Simons v tradicionalni prestižni francoski slog vnesel modernost 21. stoletja. Tako bi naj po dramatičnih, ženstvenih in pogosto izredno razkošnih kolekcijah, ki jih je ustvarjal Galliano, Simons v Dior vnesel minimalistično moderno noto. Pričakovanja so velika, med drugim tudi zato, ker je Belgijec do sedaj oblikoval zgolj moške kolekcije. Kako se bo znašel v vlogi glavnega oblikovalca, kakšni bodo njegovi ženski modeli in ali bo upravičil pričakovanja nadrejenih, bomo torej izvedeli že zelo kmalu, le upamo pa lahko, da njegovo imenovanje pomeni konec težav za francosko blagovno znamko visoke mode.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368