Zadovoljna.si
V svoje unikatne kreacije Valerija vloži veliko truda in energije.

Moda

Uspešne Slovenke: modna oblikovalka Valerija Kralj

Mateja Knaus
22. 02. 2012 16.05
0

Valerija Kralj je mlada in zelo obetavna modna oblikovalka, ki je pred dnevi v sodelovanju z znanim slovenskim proizvajalcem izdelkov iz kristala pripravila modno revijo, na kateri je predstavila svojo novo kolekcijo VALKING - VALerija KING (angleški prevod priimka Kralj), s katero je poudarila silhueto ženskega telesa. Večinoma oblikuje večerne obleke, saj pravi, da ravno s tem kosom oblačila pokažemo, kdo in kaj smo, še posebej na svečanih in pomembnih dogodkih. Vsaka njena kreacija je unikatno delo, v katerega je vloženega veliko truda in energije z namenom, da žensko dvignejo iz sivega povprečja. A mlada oblikovalka pravi, da občutek, ko se obleka zlije s telesom in postane tako rekoč druga koža, pretehta ves čas, ki ga je unikatu posvetila.

V svoje unikatne kreacije Valerija vloži veliko truda in energije.
V svoje unikatne kreacije Valerija vloži veliko truda in energije.FOTO: osebni arhiv
Kdaj ste začutili, da je prav kreiranje oblačil tisto, kar si želite početi v življenju?

Željo po kreiranju oblačil sem začutila že v otroških letih. Takrat sem oblikovala oblekice za punčke in barbike, čeprav se z njimi nisem nikoli igrala. S šivalnim strojem sta me pri osmih letih spoznali najstarejša sestra Avrelija in mama. Pred tem sem vse šivala ročno.

Kako so vašo odločitev, da se vpišete na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo in pozneje študij na NTF sprejeli starši? So bili skeptični, da v tem poklicu morda ne boste mogli uspeti?

Imam odlične starše, ki me podpirajo pri vseh mojih odločitvah. Ko pa jim nekaj predstavim z navdušenjem, me pri tem še dodatno podprejo in spodbujajo. Tako da nikoli niso bili skeptični in sem lahko šla svojo pot proti ciljem, ki sem si jih začrtala.

Kakšna oblačila največ in najraje kreirate?


Najraje kreiram oblačila po meri, kjer mi stranka pusti svobodo oblikovanja in ji lahko naredim celoten izgled. Da dopolnim celoto, k vsaki taki obleki oblikujem tudi modne dodatke. Rezultat mojega dela je zadovoljna stranka, ki se k meni vedno znova vrača.

Kje iščete navdih za oblikovanje?

Navdih pride sam, ga ne iščem. Navdihuje me naravna lepota ter lepe in pozitivne stvari.

Na kaj ste pri oblikovanju najbolj pozorni? Čemu namenjate največ pozornosti?


Pri oblikovanju stremim h glamuroznosti. Poudariti želim ožino pasu in celostno linijo obleke. Največ pozornosti namenim detajlom, ki na koncu lepo dopolnijo celoto.

Kateri materiali so tisti, po katerih največ posegate in so vam najbolj blizu?

Prisegam na naravne materiala. Do sedaj sem največ uporabljala svilo, blizu pa so mi tudi ekološko pridelani materiali.

Kaj je po vašem mnenju posebnost vaših kreacij, vašega oblikovanja? Zakaj menite, da ste drugačni od drugih, posebni?

Vse moje kreacije so unikatno delo. Narejene so iz naravnih materialov in so v veliki meri ročno izdelane. Moja posebnost je glamurozno oblikovanje in poudarjanje linije telesa. Želim, da ljudje v mojih kreacijah izgledajo vrhunsko in se hkrati tudi odlično počutijo.

Valerija s svojimi modeli na zadnji modni reviji.
Valerija s svojimi modeli na zadnji modni reviji.FOTO: osebni arhiv
Pred dnevi ste v sodelovanju z znanim slovenskim podjetjem kristala organizirali modno revijo, na kateri ste predstavili svojo novo kolekcijo VALKING. Kaj je za to kolekcijo značilno? Kaj vas je navdihnilo zanjo? Za kakšno žensko je ustvarjena?

Kolekcijo sem zasnovala na osnovi kristalnega nakita znanega slovenskega podjetja, v kateri sem tudi iskala in našla navdih. Poudariti sem želela silhuete ženskega telesa. V ta namen sem uporabila steznike in waspie (podprsne steznike), linijo telesa pa sem dopolnila s šali iz umetnega krzna in rokavicami. Uporabila sem naravne materiale (bombaž, svilo in volno), ki sem jih kombinirala z umetnim krznom. Ustvarjena je za samozavestno, malo bolj drzno žensko, ki ve, kaj so njeni atributi.

Kakšen slog oblačenja pa vam je sicer blizu? Kaj najraje oblečete?

Všeč mi je ekstravaganten in prefinjen stil. Najraje oblečem oblačilo, ki poudari mojo postavo. Obožujem steznike, ker poudarijo ožino pasu.

Kateri kos oblačila po vašem mnenju ne sme manjkati v omari nobene prave ženske?

Menim, da bi vsaka ženska, ki da kaj nase v svoji omari morala imeti 'Litle black dress' (malo črno obleko).

Kakšne pa so vaše ambicije, želje za prihodnost?

Želim si delati kot haute couture oblikovalka, torej oblikovalka visoke mode v kakšni modni prestolnici in imeti tam tudi svoj salon oziroma, kot pravimo v naši stroki, 'show room'.

Pred dnevi je oblikovalka Valerija Kralj stopila skupaj s slovenskih proizvajalcem kristala in skupaj sta pripravila modni spektakel v stari Ljubljani.
Pred dnevi je oblikovalka Valerija Kralj stopila skupaj s slovenskih proizvajalcem kristala in skupaj sta pripravila modni spektakel v stari Ljubljani.FOTO: osebni arhiv

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375