Zadovoljna.si
ženska v jeseni

Moda

V duhu recesije: oblačila za različne sezone

M.K.
01. 08. 2012 10.20
0

Industrija visoke mode se danes vrti tako hitro, da ji komajda še uspemo slediti. Težka gospodarska situacija pa se očitno začenja poznati tudi v svetu visoke mode. Vse več bolj ali manj znanih dizajnerjev se tako odloča za kreiranje oblačil, v katerih lahko uživamo v dolgih poletnih dneh, oblečemo pa jih lahko tudi jeseni, brez slabe vesti in dvoma, da ne bomo dovolj modne. Še dobro torej, da lahko v poplavi oblačil izberemo taka, ki jih lahko nosimo nekoliko dlje in tako vsaj približno upravičimo njihov nakup.

Usoda dizajnerskih novosti je ponavadi sledeča: večinoma rabijo kar veliko časa, da se ljudje nanje navadimo in jih sprejmemo. Tako torej postanejo modni hit, a že čez nekaj tednov se o njih skorajda ne govori več, saj jih nadomestijo novi, sveži modeli za novo sezono. Ob tem najbolj trpijo naše denarnice in zato ne preseneča podatek, da je v preteklem letu prodaja oblačil (predvsem dražjih blagovnih znamk) strahovito upadla. Prav zaradi tega se je veliko oblikovalcev lotilo novega projekta: preverili so, katera oblačila so iz sezone v sezono med ljudmi najbolj priljubljena, jih preoblikovali in dodali pridih aktualnosti ter jih v ponudbo lansirali kot modne izdelke, ki jih lahko nosimo v različnih sezonah.

Le najboljši se obdržijo na vrhu

Tako bomo tudi jeseni videti modno v hlačah dolžine ¾ in 7/8, elegantnih krilih do kolen, lahkotnih srajčkah in jopicah. Ohranile se bodo tudi barve in izredno modni vzorci ter potiski. Ohranile se bodo nekatere prvine Art Decoja, svoj pečat pa pušča domala vsako desetletje prejšnjega stoletja. Med barvami seveda ostaja vedno modna črna, prav tako pa se bodo tokrat ohranile tudi živahnejše barve, kot so rdeča modra in celo poletna bela. Vidimo torej lahko, da bomo v jesenskih dneh lahko videti modne v skorajda vseh artiklih poletnih kolekcij, kar pa niti približno ne pomeni, da so oblikovalci začeli delati manj – le moda postaja vedno bolj praktična in multifunkcionalna.

Pred odhodom v 'šoping' poglejte v omaro

Kdo pa se sicer rad loči od oblačil, ki so mu pri srcu in za katere je po možnosti odštel zajeten kupček denarja? Preden se torej (če sploh) odpravite v modne butike po novo kolekcijo, je dobro sprazniti omaro in preveriti, kaj dejansko potrebujemo. Velikokrat se namreč zgodi, da na kakšen kos, ki ga ne nosimo ravno vsak dan, mimogrede pozabimo in pozneje ugotovimo, da smo znova kupile skorajda identično oblačilo. Tako bo glede na ugodne vremenske napovedi to jesen v poštev prišla velika večina oblačil poletne kolekcije, ki jo velja izkoristiti. V mrzlih zimskih dneh se nam bo namreč še pošteno kolcalo po kratkih rokavih in takrat jih bomo lahko mirne vesti oblekle čez dolg pulover.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375