Zadovoljna.si
Modne smernice za pomlad/poletje 2010 zapovedujejo nizke pete.

Moda

V modo se vračajo nižje pete

Z.V.
09. 04. 2010 18.45
3

Victoria Beckham bo najverjetneje razočarana, večina žensk in predvsem ortopedi pa modno novost pozdravljajo. V modo se namreč vračajo 3 do 5 centimetrske pete.

O tem, da so ženske noge in njihova ritka videti lepše v visokih petah, je bilo že veliko povedanega, napisanega in tudi videnega. Nekatere predstavnice nežnega spola sicer trdijo, da jim visoke pete dajejo moč in dvigujejo samozavest, nekaterim, ki jih je narava prikrajšala, tudi višino. A modni oblikovalci so se letos odločili drugače. Videz urbane bojevnice v mini krilcu, v gladijatorkah s platformami, 15-centimetrskimi petami, lasnimi podaljški in črnim make-upom ni več moden. Velik hit naj bi po napovedih postali čevlji s petkami med tremi in petimi centimetri, tako imenovane kitten heels. To pa ni vse, vrača se naravni videz, svež obraz in lepo urejeni lasje.

Po zadnji modi brez muk.
Po zadnji modi brez muk.FOTO:
Vrtoglave pete so vsem odveč

Novi trend je na tednu mode v Parizu najprej pokazala britanska oblikovalka Stella McCartney. Pridružil se ji je Marc Jacobs s svojo kolekcijo za Louisa Vuittona, sledili pa so Giambattista Valli in ekipa, ki ustvarja za Valentino. Vsi so znižali pete in postavili manekenke na sprejemljivo višino. Novost bo najbolj razveselila ortopede, saj so že več let opozarjali na nevarnost vrtoglavo visokih pet za zdravje. To poletje bo moda njihove pripombe očitno upoštevala, z njo pa tudi z modo zasvojene ženske. Preprosti čevlji z nižjo peto bodo pravi 'must have' za vse gospodišče in gospe, ki želijo biti oblečene po modi. Čeveljce 'kitten heels' bodo lahko nosile v vseh barvah, vrača pa se spet koničasta oblika. Noga bo zato videti elegantna, vaše noge in medenica pa ne bodo trpele.

Ortopedi opozarjajo

Zaradi visokih pet ima več kot tretjina vseh žensk, starejših od 45 let, deformirana stopala, opozarjajo ortopedi. Ne gre zanemariti dejstva, da ljudje v povprečju v življenju prehodimo kar dolgo pot, ki je taka, kot da bi trikrat šli okoli našega planeta. Stopala so kompleksen in občutljiv organ, sestavljen iz 26 kosti, 33 sklepov in zapletenega ustroja mišic, kit ter hrustanca, z več kot sto vezmi ter finim živčnim sistemom, pojasnjujejo ortopedi. Žal pa prepogosto začnemo skrbeti za noge šele, ko se pojavijo težave. In velik krivec za boleča in deformirana stopala je pri ženskah predvsem moda.

Škodljiva moda

Strokovnjaki pravijo, da se množična obsedenost z visokimi petami končno umirja. Spomnimo se, da so visoke pete obnorele svet s televizijsko serijo Seks v mestu, čevlji, v katerih ženska lahko le sedi, pa so postali mučilne naprave za številne predstavnice nežnega spola širom sveta. V laboutinkah z 12 centimetrsko peto preprosto ne moremo v službo in v njih preživeti 12 ur. V njih se ženske lahko le kažejo, komu drugemo kot … drugim ženskam.

Modne smernice za pomlad/poletje 2010 zapovedujejo nizke pete.
Modne smernice za pomlad/poletje 2010 zapovedujejo nizke pete.FOTO:

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471