Zadovoljna.si
Lepota porjavele polti kljub negativnim učinkom še vedno premami marsikatero žensko, pa tudi moškega.

Moda

Varno do čokoladne polti

S.O.
04. 05. 2009 21.53
0

Čeprav je sončenje v solariju enako škodljivo kot običajno nastavljanje sončnim žarkom, predvsem ženske pa tudi nekateri moški svoje telo radi nekoliko obarvamo že pred poletjem. In kako lahko varno uporabljamo umetne sončne žarke?

S solarijem seveda ne smemo pretiravati, uporabljajmo ga samo po potrebi oziroma v spomladanskih mesecih, saj bo čokoladna polt sredi decembra izgledala vse prej kot naravno. Solarij nekateri strokovnjaki priporočajo predvsem ljudem z alergijo na sonce, saj kožo predhodno pripravimo na sončenje, izpuščaji pa so pri tem manj izraziti.

Lepota porjavele polti kljub negativnim učinkom še vedno premami marsikatero žensko, pa tudi moškega.
Lepota porjavele polti kljub negativnim učinkom še vedno premami marsikatero žensko, pa tudi moškega.FOTO: iStockphoto

Različni tipi kože

Pred obiskom solarija se seznanite s svojim tipom kože. Med Tip 1 spadajo porcelanasta in skoraj bleda polt ter zelo svetli blond ali rdeči lasje. Solarij morate v tem primeru uporabljati zelo pazljivo, saj je vaša polt zelo občutljiva in hitro pordeči. Za Tip 2 so značilni svetla polt ter blond do svetlo rjavi lasje. Koža je občutljiva, vendar se lahko hitro prilagodi. Tip 3 predstavlja rjavo polt ter svetlo rjave do rjave lase. Koža ni občutljiva in hitro porjavi, ter Tip 4, za katerega so značilni temna polt ter temno rjavi do črni lasje. Porjavitev je hitra, brez predhodne rdečice, koža pa je le malokdaj opečena.
Če tipa kože ne znate določiti sami ali ste v dilemi, za to vprašajte kozmetičarko ali strokovno osebje v sončnem studiu.

Kakovost in čistoča

Poskrbite, da solarij obiskujete le v znanih centrih, kjer je kakovost na prvem mestu. Žarnice se morajo menjati redno (odvisno od moči solarija), v kabini ne sme manjkati razkužila, s katerim pred vsakim sončenjem pazljivo počistite površino. Enako storite tudi po sončenju in ne pozabite na blazinico, kjer vam počiva glava.

Previdnost v solariju ni odveč.
Previdnost v solariju ni odveč.FOTO: iStockphoto

Umetnim žarkom se prepustite brez ličil in dezodorantov. Če vas specifičen vonj, ki ga oddaja UV svetloba, moti, si izberite tisti tip solarija, ki ponuja aromaterapijo ali osvežitev zraka. Kožo je priporočljivo zaščititi tudi s kremo, primerno za sončenje v solariju. Zmotno je dejstvo, da bo vaša koža zaradi kreme potrebovala več časa za porjavitev, saj so tovrstne kreme namenjene hitrejšemu, lepšemu in daljšemu tenu. Četudi so cene takšnih krem razmeroma drage, se v njih splača investirati. Oči imejte med sončenjem zaprte ali pokrite s priloženimi zaščitnimi očali. Iz telesa odstranite tudi ves nakit. V večina primerov na spodnjem delu hrbta nastane bel madež. Ker se na tem delu najbolj potite, si ga poskušajte med sončenjem čim večkrat obrisati.

Zmerna uporaba

Sončenje v solariju lahko uporabljate dvakrat do trikrat tedensko v vsaj enodnevnem zamiku, za vzdrževanje barve pa bo dovolj, če boste solarij obiskale enkrat na teden.

O intenzivnosti različnih tipov solarija se posvetujte z osebjem, v mislih pa imejte zlato pravilo, in sicer, da je solarij boljše obiskati večkrat za manj minut kot pa brezglavo pretiravati in koži povzročiti nevarne opekline. Uporabljajo ga lahko le osebe, starejše od 16 let.

Predhodno zmerno obiskovanje solarija kožo pripravi na poletje.
Predhodno zmerno obiskovanje solarija kožo pripravi na poletje.FOTO: iStockphoto

Pozitivni učinki

Čeprav solarij večina strokovnjakov odsvetuje, ima tovrstno sončenje tudi nekaj pozitivnih učinkov. Dokazano je, da njegova zmerna uporaba zmanjšuje vrednost holesterola, ščiti pred nastankom raka na debelem črevesju in raka na dojki. Poleg tega zmanjšuje tveganje infarkta in pospešuje razvoj imunskih celic, krepi rast kosti ter kožo pripravi na prve sončne žarke.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413