Zadovoljna.si
Givencyjevo obleko, ki so jo prodali na dražbi, je nosila manekenka Kally Michlakis.

Moda

Večna “petite robe noire”

P.V.
17. 03. 2009 19.05
0

Veste, o čem govorimo? O črni oblekici vendar, ki si jo je zamislila legendarna Coco Chanel in ki je še danes nepogrešljivi kos garderobe v omari marsikatere dame.

Ikona glamurja Audrey Hepburn
Ikona glamurja Audrey HepburnFOTO:

Najbolj je zaslovela tista, ki jo je leta 1961 ustvaril Hubert de Givenchy, gledali smo jo v legendarnem filmu Zajtrk pri Tiffanyju, na velikih platnih pa jo je ovekovečila ikona glamurja Audrey Hepburn. Se še spomnite elegantne dame v črni oblekici, ko izstopa iz taksija na znameniti Peti aveniji? Vitke dame z dolgimi črnimi rokavicami, biserno orglico in drobnimi biseri na ušesih? Pa dolgega ustnika za cigareto in nepozabne lasne sponke, ki lase pritrjuje v šinjon? Le kako bi jo lahko pozabili.

Plemeniti cilji

Znamenito črno Givencyjevo obleko so leta 2007 na dražbi v Londonu prodali anonimnemu kupcu za približno 800.000 ameriških dolarjev. Ves izkupiček so namenili dobrodelni ustanovi City of Joy Aid. Njen ustanovitelj je francoski romanopisec Dominique Lapierre, organizacija pa pomaga revnim v Indiji z gradnjo bolnišnic, šol, rehabilitacijskih centrov in podobno.

Givencyjevo obleko, ki so jo prodali na dražbi, je nosila manekenka Kally Michlakis.
Givencyjevo obleko, ki so jo prodali na dražbi, je nosila manekenka Kally Michlakis.FOTO: Reuters

V čem je njena skrivnost?

Mnogi se sprašujejo, v čem je skrivnost preproste črne oblekice, da je po toliko letih še vedno na prvih mestih elegantnih oprav, primernih za najrazličnejše več ali manj slavnostne priližnosti? Morda je odgovor prav v njeni preprostosti, nebarvitosti in obliki, ki nežno poudarja žensko silhueto. Nezanemarljivo dejstvo je tudi to, da za črno oblekico ni potrebno odšteti gore denarja in potem tvegati, da bo že naslednjo sezono iz mode. Če malo pobrskate po omari, se kaj hitro lahko zgodi, da boste ugotovili, da jo pravzaprav že imate. Naj sega do kolen ali pa do gležnjev, zagotovo bo prava rešitev za pomembno priložnost. Popestrite jo s primernim nakitom ali bižuterijo (pri tem seveda nikar ne pretiravajte) in dodatki (čevlji, torbico, šalom) v kontrastni barvi. S črno se skladajo skorajda vse barve, to pomlad pa so še posebej aktualne koralno rdeča, travnato zelena, lila in rumena.

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478