Zadovoljna.si
Krpanke omogočajo neomejene možnosti. Potrebujete le zadosti različnega blaga in veliko mero ustvarjalnosti.

Moda

VIDEO: Kako predelamo kavbojke?

Martina Hegediš
2008-05-23 14:25
1

Stare kavbojke mimogrede lahko postanejo krilo, torba ali pa jih preprosto osvežimo s kakšnim zanimivim dodatkom.


Krpanka (patchwork) nastane s spajanjem majhnih koščkov blaga v mozaični vzorec. Uporabili so jih tudi za sestavljanje velikih kosov blaga, kot je razvidno z fresk v Tebah, so bila tudi jadra na felukah oziroma tovornih jadrnicah na Nilu iz krpank.

Krpanka je kos blaga, sestavljen iz raznobarvnih koščkov blaga. Nastala je zato, ker ljudje zaradi revščine niso imeli iz česa izdelati oblačil. Danes pa krpanka lahko poživi ali popestri izgled starih oblačil.

Krpanka, aplikacija in prešivanje so sorodne oblike ročnega dela in se velikokrat uporabljajo povezano. Sodijo med najstarejše tehnike šivanja, nastale so iz potrebe, sčasoma pa je prevladala želja po okraševanju. Začetki segajo daleč v zgodovino; kako daleč nazaj, je težko določiti. Našli so mrtvaški prt egipčanske kraljice iz poznega 9. stoletja pr. n. št. in sibirsko klobučevinasto pregrinjalo za sedalo iz 5. ali 4. stoletja pr. n. št . Tehnike izhajajo iz Severne Afrike, Perzije, Indije in Kitajske.

V Evropo so krpanke prinesli križarji

V Evropi so krpanke začeli uporabljati v dekorativne namene šele v 11. stoletju, ko so jih iz Palestine prinesli križarji. Križarje so navdušili vojaški praporji ter šotori Saracenov. Razkošne tkanine so začeli uporabljati pri vseh vrstah zastav, praporjev, stenskih preprog, namiznih prtov ter posteljne opreme. Tako je poročna bala v Angliji v 18. stoletju morala vsebovati 12 patchwork odej. Takrat je namreč veljal predpis, da so dekleta v svoji bali morale imeti dvanajst krpank, trinajsto, poročno pa so naredili, ko se je dekle že poročilo. Zadnja, trinajsta je morala biti najlepša. Pogost motiv je bilo srce na sredini odeje.

Krpanke Amishev sodijo med najlepše mojstrovine te vrste. (Amishi so pripadniki verske skupnosti švicarskih reformatorjev, prišleki v 18. st., naseljeni v Ohiu, Pensilvaniji in Louisia.)

Evropejci so krpanke odnesli v Ameriko

Tradicijonalno znanje izdelave prešitih odej so v Ameriko prinesli evropski priseljenci. Življenje zgodnjih pionirjev je bilo težko, zaloge so bile omejene, zato so jim zelo prav prišle domače spretnosti. Hkrati pa so ročna dela spodbujala druženje žensk. Sčasoma se je tehnika izdelovnja patchwork tkanin razvila v najbolj znano od vseh ameriških ljudskih umetnosti. Ženske so krpice izrezovale iz skrbno izbranih koščkov blaga, ki so ostali od šivanja ali pa so jih izrezale iz starih oblačil. Krpice so morale biti natančno izrezane in zložene, tako da so nastale jasne, pravilno prilegajoče se oblike geometrijskih vzorcev. Zelo pogost motiv je bil zvezda.

Krpanka je danes umetnost

Danes je krpanka umetniška zvrst , ki nadgrajuje tradicijo z neskončnimi ustvarjalnimi možnostmi. Prva razstava sodobne krpanke je bila v newyorškem muzeju sodobne obrti leta 1976. Pri nas izdelovanje krpank nima posebne tradicije. Kljub vsemu pa se s to zvrstjo ukvarjata oblikovalka Cvetka Hojnik in akademski slikar Boris Zaplatil. Hojnikova je na National Patchwork Championship v Londonu za svojo krpanko »preplet harmonije in barv« prejela tudi nagrado.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 152