Zadovoljna.si
Parfum

Moda

Vsak dan vam podarimo parfum

S.O.
06. 12. 2011 09.00
1

Nekateri ljudje se nam vtisnejo v spomin po zunanjem videzu, spet drugi po svojem razpoznavnem vonju. Prav zato je parfum že dolgo nepogrešljiva vsebina tako ženske kot tudi moške toaletne torbice. Ker nas lahko prevzame, začara, navduši ali popolnoma razočara, pa je treba izbrati prav tistega, ki pristaja našemu stilu, vonju kože in tudi osebnosti. December je mesec obdarovanj, zato smo vam s spletno trgovino Spletična pripravili čudovito presenečenje. Vsak dan bom eno od bralk obdarovali in začenjamo prav s parfumi. Vas zanima, kako sodelovati?

Parfum - eden izmed ženskih najljubših dodatkov.
Parfum - eden izmed ženskih najljubših dodatkov.FOTO: iStockphoto
Dovolite, da vas prevzame!

Vonj o človeku pove ogromno, zato ga nekateri enačijo s samim videzom. Danes na trgu obstaja 'malo morje' dišav, ki nas poleg edinstvene mešanice dišav prepričujejo tudi z zvenečimi imeni oblikovalcev, zvezdnikov in drugih prestižnih znamk, svojevrsten pomen pa celotnemu vonju dodaja tudi sama embalaža. Vonja, ki je pisan na našo kožo, pa ne bomo našli kar čez noč, prav tako se izbira lahko močno razlikuje od samega letnega časa in pa življenjskega obdobja, v katerem smo. Zato je pomembno poudariti, da se nakupa parfuma ne smemo lotiti na silo, temveč se moramo dišavam preprosto prepustiti in tisti pravi dovoliti, da nam 'oplazi' kožo.

V sodelovanju s spletno trgovino Spletična bomo podarili lepe nagrade.
V sodelovanju s spletno trgovino Spletična bomo podarili lepe nagrade. FOTO: iStockphoto
Različne sestavine – različni vonji

Parfumi se razlikujejo glede na različne sestavine, v grobem pa bi jih lahko razvrstili v pet skupin – orientalsko, sadno, cvetlično, zeleno in leseno. Prva, orientalska skupina vsebuje tople in bogate vonje, med katere štejemo vanilijo, mošus, eksotične cvetlice, jantar, ingver, cimet in še bi lahko naštevali. V kombinaciji ustvarjajo čutne, eksotične in zelo intenzivne dišave. Med sadne vonjave, ki so med najbolj pogostimi v spomladanskem in poletnem času, spada različno sadje, vse od citrusov in do jagod. Cvetlično-romantični parfumi so simbol ženstvenosti in tradicije. Običajno so njihove glavne sestavine vrtnice, potonike, španski bezeg, magnolije in druge aromatične note. Skupino svežih parfumov imenujemo tudi zelena skupina, ta vsebuje sproščene, športne in sveže vonjave, običajno pa se uporabljajo skozi celo leto. Zadnja predstavljena skupina lesenih dišav združuje zemeljske, tople tone, ki vsebujejo predvsem sandalovino; ali bo vonj pretežno svež ali topel, pa odločajo še druge dodane sestavine. Lesene dišave se uporabljajo predvsem v zimskem času.

Za bralke zadovoljna.si vsak dan darilo

V nagradni igri spletne trgovine Spletična in portala zadovoljna.si, ki bo potekala do 23.decembra 2011, lahko sodelujete tako, da na našem Facebook profilu objavite svojo najbolj 'dišečo' fotografijo in duhovit stavek na temo, zakaj ženske rade dišimo. Fotografije naj bodo avtorske in ne smejo vsebovati parfumskih in kozmetičnih izdelkov. Vsak dan ob 15. uri bomo razglasili ime nagrajenke.

Parfum Versace
Parfum Versace FOTO: Arhiv proizvajalca
Dišeče plastenje

Najpogostejša pomanjkljivost parfuma je izhlapljivost. Ne glede na blagovno znamko in ceno, ki jo odštejemo za stekleničko, se lahko zgodi, da dišava ne bo sprejela naše kože, zato bo vonj hitro postal preteklost. Obstaja rešitev, ki sicer ni dolgotrajna, vendar pomaga. Parfum namreč lahko primerjamo z ličilom, znano pa je, da vsako še tako dobro ličilo potrebuje podlago. Enako velja za dišeče razpršilo. Koža ne sme biti suha in razpokana. Parfum razpršimo po telesu, ki smo ga pred tem nahranili z vlažilno kremo – ta bo vonj ohranjala dlje časa. Enako velja za parfumske sete. Ustvarjeni so z razlogom, da bi se vonj na koži ohranil dlje časa. Gre za dišeče plastenje – vse od tuširanja naprej.

Točke utripa

Velik vpliv na obstojnost vonja imata tudi telesna toplota in uporaba dišave na določenih delih telesa. Vonj bo obstojnejši, če bomo parfum nanesli na "točke utripa", kot so zapestje, ušesa, notranja stran komolcev, zadnja stran kolen in sklepi. Na opisanih točkah je namreč koža tanjša in žile bližje koži, zato je tu koža bolj topla, zaradi česar je vonj parfuma močnejši. Vonjave se širijo od spodaj navzgor, zato je parfum priporočljivo ob posebnih priložnostih nanesti tudi na gležnje.

Brez drgnjenja

Kože, kamor smo nanesli parfum, nikoli ne drgnimo. Slaba navada, ki jo nenehno ponavljamo, je nanos parfuma na zapestji, ki ju potem podrgnemo, s tem pa uničimo molekule in skrajšamo samo obstojnost dišave. Na zapestju zato raje uporabimo parfumsko kremo.

Vsaka fatalna ženska ima svoj vonj.
Vsaka fatalna ženska ima svoj vonj.FOTO: iStockphoto
Dišava za kožo

Parfum nanašajmo neposredno na kožo in ne na oblačila. Enakomerno ga razdelite po telesu Z razdalje dvajsetih centimetrov ga enakomerno porazdelimo po telesu in počakamo minuto, nato nadaljujemo z oblačenjem. Ne smemo pozabiti, da je dišeča tekočina namenjena predvsem naši koži in ne oblačilom.

Karitejevo maslo za obstojnost

Za večjo obstojnost "točke utripa" lahko premažemo s karitejevim maslom ali običajnim vazelinom. Sestava mazila bo podaljšala njegovo obstojnost in intenzivnost, zato se obe sestavini pogosto uporabljata tudi v dišečih kremah.

Pravilno shranjevanje

Obstojnost se bo podaljšala tudi ob pravilnem shranjevanju. Parfuma ne smemo izpostavljati visokim temperaturam in sončni svetlobi, saj oba dejavnika spreminjata samo sestavo. Shranjujemo ga na suhem, po možnosti v temnem prostoru, v katerem temperatura ne presega 25 stopinj Celzija.

Parfum je kot ljubezen, ujeta v steklenički.
Parfum je kot ljubezen, ujeta v steklenički.FOTO: iStockphoto

Spremljajte nas na Facebooku

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404