Zadovoljna.si
Ko se naša telesna temperatura poviša, se koža zavaruje tako, da začne izločati pot.

Moda

Vse o potenju

S.O.
03. 04. 2012 16.53
5

Ljudje smo živa bitja z najvišjo stopnjo potenja, ki nastane iz preprostega razloga. Ko se naša telesna temperatura poviša, se koža zavaruje tako, da začne izločati pot. Z njim se namreč ohlaja celotna površina telesa, koža pa na ta način ponovno doseže želeno ravnovesje. V osnovi je znoj brez specifičnega ali močnega vonja, ta se okrepi v trenutku, ko se znoj pomeša z bakterijami. Da bi preprečili neprijeten vonj, se lahko zatečemo k uporabi različnih dezodorantov, ki bodo preprečili njegov nastanek in omilili količino potenja.

Ko se naša telesna temperatura poviša, se koža zavaruje tako, da začne izločati pot.
Ko se naša telesna temperatura poviša, se koža zavaruje tako, da začne izločati pot.FOTO: iStockphoto
Kako nastane?

Potenje, ki ga spremlja neprijeten vonj, se začne pojavljati predvsem v obdobju pubertete in nadaljuje v pozno starost. Na ta način se iz našega organizma izločajo strupi, ki so v osnovi brez vonja, ta pa nastane v trenutku, ko začnejo bakterije znoj na naši koži razkrajati. Kljub temu da je izločanje znoja neke vrste ščit pred povišano telesno temperaturo, potenje spremlja tudi različna čustva, kot so strah, zadrega, nestrpnost in podobno. Večinoma nastaja pod pazduhami in v prepogibih, kjer je vlažna koža najpogostejša, kar tvori popolno okolje za razvoj bakterij.

Ste vedeli …

Znojimo se ljudje in zgolj nekatere živali, saj mnoge namesto z znojenjem telo ohlajajo s sopihanjem. Ste vedeli, da vonj žirafinega znoja odganja klope in ga je mogoče zaznati celo kilometre daleč, medtem ko lahko kamele z znojenjem izgubijo tudi do tretjino telesne teže in preživijo. Psi ohlajajo svoje telo oziroma uravnavajo telesno temperaturo večinoma s sopihanjem z iztegnjenim jezikom, čeprav imajo žleze znojnice, vendar je le-teh veliko manj kot v človeškem telesu. V skrajnih primerih se tako znojijo skozi žleze med blazinicami na tačkah.

Izdelki Rexona vsebujejo patentirano tehnologijo Motionsense™, ki jo sproži gibanje telesa. Več kot se gibljemo, močneje deluje.
Izdelki Rexona vsebujejo patentirano tehnologijo Motionsense™, ki jo sproži gibanje telesa. Več kot se gibljemo, močneje deluje.FOTO: Arhiv proizvajalca
Več kot se gibljemo, močneje deluje

Da bi preprečili nastanek neprijetnega vonja, se lahko zatečemo k uporabi dezodorantov z antiperspirantno zaščito. Tovrstni izdelki vsebujejo antibakterijske sestavine, ki uničujejo bakterije, ki nastajajo na površini kože, pomagajo preprečevati neprijeten vonj in uravnavajo količino potenja. Med slednje spada tudi Rexona, saj njihovi antiperspirant dezodoranti v različnih oblikah nudijo dolgotrajno in učinkovito zaščito. Vsebujejo namreč patentirano tehnologijo Motionsense™, ki jo sproži že samo gibanje telesa. Trenje aktivira mikrokapsule na površini kože, ki sproščajo prijeten vonj in nudijo dolgotrajno zaščito. Običajni dezodoranti vsebujejo zaščito pred potenjem, ki traja le kratek čas, Motionsense™ pa poskrbi za temeljito delovanje čez cel dan – več kot se gibljemo, močneje deluje.

Sodobna ženska zahteva svežino skozi ves dan - vse od jutra pa do poznega večera.
Sodobna ženska zahteva svežino skozi ves dan - vse od jutra pa do poznega večera.FOTO: iStockphoto
Ličen dizajn, različne oblike in omamen vonj

Se kdaj vprašate, koliko se pravzaprav gibljemo? Že pri ščetkanju zob v povprečju naredimo 183 premikov na minuto, med hojo pa približno 63 premikov na minuto. Ob daljših aktivnostih lahko naše telo proizvede kar 1,4 litra potu na uro. Hiter tempo življenja, stres in druge obveznosti od nas zahtevajo, da smo nenehno v gibanju, zato se naša koža stalno segreva. Antiperspirant dezodoranti Rexona, ki spadajo med vodilne dezodorante na svetu, zato sodobni ženski ponujajo prijeten vonj, zaščito pred neprijetnimi madeži, ki nastajajo pod pazduhami in nas večkrat spravijo v zadrego, ter celodnevno delovanje. Lično oblikovana embalaža, ki se od lanskega leta ponaša z novo podobo in dizajnom, bo tako zadovoljila tudi najzahtevnejše žensko oko. Skupini dezodorantov Rexona, ki so na voljo v obliki spreja, roll-ona in stika ter se ponašajo s širokim spektrom različnih vonjev, se je letos pridružila še novost – Rexona Linen Dry, ki nudi dolgotrajno suhost tudi v najzahtevnejših pogojih.

Vijuga2
Vijuga2FOTO:


 

Spremljajte nas na Facebooku

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368