Zadovoljna.si
Med gledalci je bilo tudi veliko študentov mode, ki so prišli pogledat, kaj so ustvarili njihovi starejši kolegi.

Moda

Začel se je slovenski teden mode

Mojca Vakselj
03. 04. 2012 12.05
1

Slovenija se je lani oktobra s prvim uradnim tednom mode zapisala na evropski modni zemljevid, včeraj pa je Center za urbano kulturo Kino Šiška odprl vrata že drugemu Fashion Weeku, ki bo trajal do 4. aprila. Odprlo ga je 11 mladih oblikovalcev, čeprav je večina od njih še neuveljavljenih, pa so umetniki z jasno vizijo in talentom, ki bo nekatere od njih zagotovo ponesel tudi zunaj meja Slovenije.

Drugi teden mode je v popoldanskih urah odprla okrogla miza DNK slovenskega modnega oblikovanja, na kateri se je voditeljica Urša Jerkič s Sanjo Grcić, Olgo Košico, Marto Vodeb, Uršo Drofenik, Valterjem Kobalom, Natašo Peršuh in Zoranom Garevskim pogovarjala o položaju mode in njenih ustvarjalcev v Sloveniji. Slovenskim strokovnjakom se je pri razpravi pridružila tudi Mariel Reed, predstavnica londonske platforme Not Just A Label, ki je pod svoje okrilje vzela tudi že nekaj nadarjenih slovenskih modnih ustvarjalcev.

11 modnih zgodb mladih oblikovalcev

Med slednjimi je tudi 26-letni oblikovalec Peter Movrin, lastnik številnih modnih priznanj, ki je s svojo kolekcijo "SPRING – SUPER" odprl revijo in napovedal večer, poln presenečenj, svojo kolekcijo pa opisal tudi z besedami: "Potovanje še ni končano ..." Njegovi futuristični črni rapsodiji je sledila Petja Zorec s svojim "jutranjim čajem v svetli dnevni svetlobi", za njo pa so modno brv zasedli modni kosi oblikovalke Dajane Ljubičič, ki tako kot Peter Movrin ustvarja pod okriljem društva Squat.

 

Naslednja, Anđela Lukanović, se je na tokratnem tednu mode predstavila s pogumnimi grafičnimi vzorci, ki so se prepuščali oblikam, ki so nastajale na telesu manekenk. Z vrvmi in unikatnimi detajli se je poigrala Ana Jelinič, ki je bila na mesecu oblikovanja 2011 nagrajena za obetavno mlado oblikovalko, za njo pa so manekenke predstavile modne kose Nene Florjančič, ki je uporabljala različne zlate elemente v kombinaciji s težkimi tkaninami, ki v njenem primeru ženskemu telesu laskajo. Miss Gray je svojo kolekcijo poimenovala Sanija Reja Aske, ki navdih črpa iz preteklosti, mest, kot je London, filmov, glasbe in živalskega sveta. Strast do risanja in slikanja je med oblikovalce pripeljala Katjo Magister, ki je na Fashion Weeku predstavila kolekcijo Siena, namenjeno ponosni, a nežni ženski. Za njo je modna brv pozdravila modne kose Alice Bossman, hčerke piranskega župana Petra Bossmana. Alice je kolekcijo poimenovala Zimska pravljica, začinila pa jo je z unikatnim nakitom Hane Karim. Arijana Gadžijev, dobitnica nagrade za perspektivno oblikovalko, je tokrat predstavila kolekcijo Hybriding, skozi katero se je poglobila v svet hibridov, križancev, vsako oblačilo pa je poslikala z avtorskimi vzorci. Kot zadnji je svojo modno zgodbo predstavil Ivan Rocco s kolekcijo, v kateri se prepletajo barve, vzorci, prešitost in tropski navdih. Vsak od njih je prejel zveneč aplavz, ki slovenski modi napoveduje svetlo prihodnost.

Čakata nas še dva modna dneva

Utrujeni in vidno olajšani, da je revija minila uspešno, so mladi oblikovalci na trnih pričakovali odzive svojih mentorjev in bližnjih, ki so revijo spremljali v veliki dvorani centra za urbano kulturo. S svojimi kolekcijami so krstili modno brv Kina Šiške, v katerem se bodo modne zgodbe nadaljevale še dva dni. Danes bodo tako v okviru Fashion Weeka na sporedu modne revije Ursa Drofenik Fashion (Urša Drofenik), Simona Lampe, Maja Štamol, Ymócion Design by Vladimira Kralj (Vladimira Kralj), Miro Misljen, m*faganel (Matevž Faganel), Firma Ljubljana (Sanja Grcić), Nicola De Main, Aleksandra Brlan in Maja Ferme Fashion (Maja Ferme).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368