Zadovoljna.si
Adriana Lima

Moda

Zgodba o nedrčku

Saša Osolnik
10. 07. 2009 19.55
4

Nedrček predstavlja ženstvenost, seksapil in je skorajda obvezen kos ženske garderobe. Včasih so si ga lahko privoščile le premožne ženske, danes pa se njegova zgodba odvija nekoliko drugače.

Še pred nekaj desetletji so bili dokaj neudobni.
Še pred nekaj desetletji so bili dokaj neudobni. FOTO:


Zgodovina nedrčka

Prvi nedrček sega daleč v zgodovino, ko so si stezniku podobno oblačilo lahko privoščile le premožne ženske. Na svojem dvoru ga je prva uveljavila Katarina Medici, zaradi svojevrstnega načina nošenja pa je bil med ženskami zelo nepriljubljen. Ožal je pasove in dobesedno jemal dih, saj je bila njegova namestitev zapletena in boleča, moškim pa je povzročal erotične fantazije. Kasneje so svileni kos oblačila, ki je močno spominjal na današnjo obliko nedrčka, našli tudi na Kitajskem, njegova lastnica pa naj bi bila bogatašinja iz dinastije Liao.

Danes je nedrček nepogrešljiv del obvezne ženske garderobe. Njegov kroj se prilagaja različnim oblikam prsi, namembnosti, materiali so se izboljšali, na voljo je velika izbira barv in potiskov. Tovrstni kos oblačila predstavlja del modne zgodbe in se povezuje z erotiko. Na zahodu naj bi nedrček nosilo 90 odstotkov vseh žensk, v povprečju pa naj bi doma imele pet do šest različnih kosov.


Revolucionarni push-up

Časi, ko so ženske modrček uporabljale le za oporo, so minili. Navadne tanke košarice so zamenjale podložene košarice z obliko, naramnice so dobile dodatke v obliki pisanih kamenčkov in čipke, kost v nedrčku je skoraj obvezen dodatek. Na svoj račun so prišle tudi tiste, ki se sicer ne morejo pohvaliti z velikim oprsjem, danes pa ga lahko pričarajo s pravilno izbiro polnila košaric. Običajno peno so zamenjali različni geli, olja in spominske pene, ki se prilagajajo telesni temperaturi. Zapeljiv dekolte tako ni več odvisen od naravnih oblin. Lahko ga pričaramo tudi s t.i. Push-up nedrčkom.

Nedrček je postal simbol ženskosti in seksapila.
Nedrček je postal simbol ženskosti in seksapila.FOTO:
Vzdrževanje

Včasih smo spodnje perilo prali ročno, medtem ko so se danes, ob hitrem tempu življenja, temu prilagodili tudi materiali. Ker so premazani z različnimi olji, je njihova občutljivost manjša in odpornejša na pranje v pralnem stroju. Na trgu obstajajo tudi različne vrečke, ki so namenjene izključno njihovi zaščiti. Vzdržavanje tako ne bi smelo več vzeti veliko časa.

Svoje mnenje o nedrčkih nam je zaupala tudi simpatična Jeanine.
Svoje mnenje o nedrčkih nam je zaupala tudi simpatična Jeanine. FOTO: Vesmin Kajtazovič


Športni nedrček

Nedrček namenjen špotnim aktivnostim naj bi omogočal boljšo oporo in gibanje. Priporočajo ga predvsem ženskam z večjim oprsjem, ima posebno obliko in je narejen iz naravnih materialov, ki dihajo.


Brezšivni ali čipkast

Najbolj priljubljen je nedrček brez šivov, ki je pod oblačili skoraj neopazen. Pri izbiri nedrčka je pomembno to, da ne stiska in ima naramnice, katerih širina se prilagaja velikosti košarice.
Čipka je danes postala že stalnica spodnjega perila, še vedno pa je najbolj priljubljena v črni barvi. Vzdrževanje nedrčka s čipko je sicer nekoliko zahtevnejše, perilu pa doda prav poseben čar. Vzbujala naj bi erotične fantazije in pridih ženstvenosti.

Nedrček na 1001 način

Poleg običajnih so na voljo tudi nedrčki namenjeni nosečnicam, doječim mamicam, nedrčki, ki prsi pomanjšajo, tisti, ki jih le podložijo, brez naramnic, iz silikona in mnogi drugi. V poplavi različnih modelov tako ni bojazni, da ne bi našle takega, ki bi vam ustrezal.

 


 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493