Zadovoljna.si
škornji dež

Moda

Živopisani škorenjčki za vlažne dni

M.K.
06. 01. 2012 12.43
0

Letošnja zima je na žalost mnogih zaenkrat bolj znana po dežju kot pa po snegu. To ima sicer lahko določene prednosti, a tudi veliko slabosti. Vsaka izmed nas se je verjetno že znašla v situaciji, da je morala pešačiti po dežju in je na cilju ugotovila, da so ji čevlji čisto premočili. Ali sploh obstaja kaj hujšega? No, tovrstnih zadreg je sedaj konec, saj so oblikovalci čevljev poskrbeli, da so gumijasti škornji, ki so jih prej uporabljali predvsem moški pri kakšnih bolj umazanih opravilih in pri ribarjenju, postali bolj pisani in s tem nosljivi tudi za ženske.

Verjetno pred leti nobena izmed nas ne bi sploh pomislila, da bo kdaj obula gumijaste škornje. Okorni, temnih in grdih barv ter z robustnimi podplati so bili vse prej kot modni in verjetno je ni ženske, ki bi jih obula, pa čeprav smo imele zaradi tega velikokrat 'poplave v čevljih'. Raje smo si nadele škornje iz umetnih materialov, čeprav smo se zavedale, da se to v deževnih dneh ne bo dobro končalo, ali pa smo upale, da naši (drago kupljeni) usnjeni čevlji ne bodo 'zatajili'. Scenarij se je potem največkrat končal z mokrimi nogami in prehladom. A sedaj je tovrstnih skrbi konec. Modni oblikovalci so se lotili 'popravljanja' gumijastih čevljev, da bi ti postali nosljivi za čim širše občinstvo. Iz črnih in olivno zelenih robustnih škornjev so počasi začeli nastajati modno oblikovani modeli vseh možnih barvnih kombinacij, od svetlih do temnih. Korak za korakom so se približevali ženskemu občinstvu in nazadnje dosegli tudi tiste najbolj zahtevne.

Vse se je začelo v Angliji

Gumijasti škornji imajo sicer kar dolgo zgodovino. V 18. stoletju je Arthur Wellesley, vojvoda Wellingtonski, svojemu čevljarju v Londonu naročil, naj mu oblikuje angleško verzijo usnjenih škornjev, ki so jih v preteklosti poznali v nemškem mestecu Hesse. Ta je svoje delo vzel smrtno resno in nastali so za takratni čas izredno moderni škornji iz telečjega usnja, ki niso imeli nobenega okrasja in so bili obrezani tako, da so se popolnoma prilegali spodnjemu delu noge. V predelu palca so bili zoženi, peta je bila nizka (približno 2, 5 centimetra), segali pa so do sredine meč. Kot taki so bili izredno ustrezni in vzdržljivi v bitkah, prav tako pa primerno udobni tudi za večerne plese. Postali so pravi hit in dobili ime Wellington, ki se jih v Veliki Britaniji drži še danes. Vojvoda je takrat s takimi čevlji opremili svojo celotno vojsko, a kmalu ugotovil, da niso najbolj primerni, saj niso varovali njihovih kolen, ki so bila največja tarča v konjeniških napadih. Zato je dal za njih narediti poseben model, ki je imel na zadnji strani noge zarezo, spredaj pa je bil toliko višji, da je prekril koleno. Tudi zaradi tega so bili potem v bojih bolj uspešni, kar je vojvodo zelo veselilo.

Ko Hutchinson sreča Goodyeara

Wellington škornje so Angleži hitro vzeli za svoje. Nositi so jih začeli visoki plemiči in pomembni meščani, seveda samo moški. Veljali so za izredno funkcionalen in moden kos garderobe, ki se je hitro širil po vsem svetu. Nosili so jih vsi, ki so želeli biti 'frajerji'. V 19. stoletju so škornji doživeli nekatere spremembe. Od sredine meč so se skrčili do gležnjev, nato spet daljšali. Kot smo že omenili, so bili prvotno narejeni iz usnja. A leta 1852 je Hiram Hutchinson srečal Charlesa Goodyeara, ki je ravno začel z izdelovanjem avtomobilskih pnevmatik. Hiram je v tem videl krasno priložnost tudi za čevlje in se zato odpravil v Francijo, kjer je gumo iz vulkanizerstva prenesel v obutveno industrijo in v čast svoji domovini Angliji izdelal gumijaste škornje. Na področju obutve je to pomenilo veliko revolucijo. Glede na to, da se je večina prebivalstva takrat ukvarjala s kmetijstvom, Anglija pa je bila že takrat znana po skorajda vsakodnevnem dežju, je bil vsak poljedelec vesel, ko se je lahko z dela, zahvaljujoč vodotesnim gumijastim škornjem, vrnil s čistimi in suhimi nogami.

Izvirajo iz Anglije.
Izvirajo iz Anglije. FOTO:
Od obutve za kmete do modne senzacije

Ravno to pa je bil njihov problem vse do današnjih dni. Veljali so za obutev kmetov, pozneje tudi ribičev, zato so se jih 'fini' ljudje množično otepali. Pri ženskem delu populacije je bil dodatni argument tudi ta, da so bili izredno neudobni, nenosljivi ter grdih, temnih barv, ki nikoli niso mogle priti do izraza. A sedaj je tega konec. Pred dvema letoma so oblikovalci čevljev kupce skušali prepričati v nošenje gumijastih čevljev tako, da so jim 'polepšali' obliko, dodali barve, vzorce in raznorazne dodatke. Ta, sprva tvegan podvig, se je pozneje izkazal za zadetek v polno, vsaj pri ženskah. Te so (sicer precej skeptično) tvegale in kupile kak par. Ko so ugotovile, da so ti škornji izredno funkcionalni in so v deževnem dnevu domov končno prišle s suhimi nogami, so jih hitro vzljubile in vzele za svoje. Tako so postali še eden izmed nepogrešljivih kosov garderobe, saj naj bi jih imela vsaka, ki da kaj nase. Sicer so bili neugodni v zimskem času, saj niso bili podloženi, a so se oblikovalci hitro zganili in sedaj je že možno dobiti tudi zelo tople gumijaste čevlje, primerne tudi za zimske dni.

Barve, barve, barve

Udobje, oblika, funkcionalnost in barve so torej tisti elementi, ki danes odlikujejo nekdanje Wellington škornje. Izbiramo lahko med številnimi enobarvnimi modeli, lahko pa posežete po kombinaciji več barv, pri čemer gre največkrat za različne odtenke ene barve. Pri barvah so modne klasične živahne barve, kot so rdeča, modra, roza, pa tudi zelena in vijolična. Zelo popularni so različni vzorci, kot so rožice, pikice, srčki, črte in valovi. Če ste zelo umetniško naravnane, se lahko odločite za celotne poslikave, ki največkrat spominjajo na prizor iz risank. Če se vam še vseeno zdijo premalo vpadajoči, jih lahko olepšate s kakšnimi zaponkami, pentljami ali tekstilnimi obrobami. Obutvena industrija je tako končno ponovno poskrbela za moške, ženske, pa tudi otroke. Predvsem slednji so veliko pridobili, saj so znani po svojem brezmejnem skakanju po lužah, ki sedaj ni več 'prepovedano'.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368