Zadovoljna.si
Izpadanje las - 1

Dieta

Ali hujšanje lahko povzroči izpadanje las?

J.V.
07. 05. 2018 08.07
0

Ko vidite številko na tehtnici, ki se je končno začela premikati navzdol, vas prevzame neizmerno veselje, ko na umivalniku zagledate krtačo polno las, pa vaše misli prevzamejo skrbi. Preden vas popade panika, naj vas potolažimo, da je to, kar prestajate, nekaj povsem normalnega.

Izpadanje las - 1
Izpadanje las - 1 FOTO: iStock

Raziskave v preteklosti so pokazale, da je izpadanje las pogosto eden od stranskih učinkov večje izgube kilogramov, tako kot je izguba kilogramov pogosto povezana s stresom. Več kilogramov boste torej izgubile, večja je verjetnost, da se bo to poznalo tudi pri izpadanju las. 

Kot pravijo strokovnjaki je vse odvisno od hranil, ki jih zaužijete na dieti. Velikokrat se namreč zgodi, da v želji po izgubi odvečnih kilogramov, številni ne zaužijejo dovolj proteinov. In ko se zgodi to, se mora vaše telo odločiti, kam bo poslalo proteine, ki jih ima. Glede na to, da lasje niso ključnega pomena za preživetje, se pogosto zgodi, da prav ti ostanejo brez proteinov, ki jih potrebujejo, da ostanejo močni in zdravi. 

K sreči pa je prekomerno izpadanje las v času hujšanju le začasno. Ko se bo številka na vaši tehtnici ustalila, se bo rešilo tudi to. Da bi v času hujšanja izgubile čim manj las, strokovnjaki priporočajo, da v svojo dieto kot sestavino vključite cink, ki je ključni mineral za rast las, zelenjavo, kot je brokoli in špinača ter sadje, kot so fige in avokado. In seveda poskrbite za zadostno količino proteinov. Priporočena dnevna količina je 46 gramov. 

Trebuh
TrebuhFOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375