Zadovoljna.si
Število bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo hitro narašča.

Novice

10.000 Slovencev z Alzheimerjevo boleznijo

STA
22. 09. 2011 15.03
0

Alzheimerjeva bolezen je vzrok skoraj 60 odstotkov vseh demenc, zato je bila osrednja tema letošnjega dneva te bolezni, ki smo ga obeležili 21. septembra, Obrazi demence. V Sloveniji je po ocenah strokovnjakov okoli 10.000 bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, vendar pa jih veliko ni prepoznanih in se tudi ne zdravijo.

Število bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo hitro narašča.
Število bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo hitro narašča.FOTO:

Demenco lahko povzroči več kot sto različnih bolezni, daleč najpogostejši vzrok pa je Alzheimerjeva bolezen. To je sicer bolezen, ki povzroča spremembe v možganih in odmiranje možganskih celic. Zmanjševanje števila nevronov se pri bolniku navzven kaže z upadanjem spoznavnih sposobnosti oz. kot napredujoča demenca.

Demenca se kaže kot motnja spomina, osiromašeno mišljenje ter prizadetost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Prizadeto je pomnenje, zmanjšana je zmožnost orientacije, razumevanja, računanja, govornega izražanja in presoje, zmanjšana je sposobnost obvladovanja čustev ter socialnega vedenja. Z napredovanjem demence postaja bolnik vedno manj samostojen in potrebuje dodatno nego.

Število bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo hitro narašča, predvsem zaradi staranja prebivalstva. Prav tako narašča tudi število raziskav o tej bolezni. Kljub temu pa še ni znano, kaj to bolezen povzroča.

Znano je sicer, da je najpomembnejši dejavnik pri nastanku Alzheimerjeve bolezni starost. Zanjo zboli od pet do deset odstotkov vseh starejših od 65 let, z naraščajočo starostjo pa se delež dementnih hitro povečuje – med 80 do 90 let starimi je že skoraj 15 odstotkov bolnikov s to obliko demence. Poleg tega je pri nastanku bolezni pomembna tudi dednost.

Alzheimerjeva bolezen še ni ozdravljiva, obstajajo pa zdravila, ki bistveno izboljšajo funkcioniranje bolnika in upočasnijo napredovanje znakov bolezni.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493