Zadovoljna.si
V Sloveniji se stopnja umrljivosti zaradi možganske kapi vsakih pet let podvoji.

Novice

10. maj – svetovni dan možganske kapi

STA
10. 05. 2012 11.26
0

Danes obeležujemo svetovni dan možganske kapi, katerega namen je predvsem razširiti ozaveščenje prebivalstva o dejavnikih tveganja možganske kapi, vzrokih za njen nastanek in o pravilnem ravnanju ob samem pojavu možganske kapi. Možganska kap je namreč tretji najpogostejši vzrok smrti, takoj za boleznimi srca in ožilja ter rakom.

V Sloveniji se stopnja umrljivosti zaradi možganske kapi vsakih pet let podvoji.
V Sloveniji se stopnja umrljivosti zaradi možganske kapi vsakih pet let podvoji.FOTO: Reuters

V Sloveniji možganska kap vsako leto prizadene okoli 4000 ljudi, zaradi staranja prebivalstva pa se stopnja umrljivosti zaradi možganske kapi vsakih pet let podvoji. Pojavi se lahko pri osebah vseh starosti, tudi pri otrocih, pogostejša pa je pri moških, navajajo v Sekciji za možgansko-žilne bolezni pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Dejavniki tveganja, na katere lahko vplivamo, so povišan krvni tlak, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, uživanje nekaterih drog, povišan holesterol, telesna nedejavnost in debelost. Eden najučinkovitejših načinov za preprečitev možganske kapi pa je obvladovanje krvnega tlaka z zdravo prehrano, zdravim načinom življenja in terapijo.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493