Zadovoljna.si
Predsednik Türk je opozoril, da je v teh nemirnih časih še posebej zaskrbljujoče, da sestre niso vključene v nedavno na novo sestavljeni zdravstveni svet, ki odloča o nadvse pomembnih in ključnih vprašanjih s področja zdravstva.

Novice

12. maj – mednarodni dan medicinskih sester

STA/Z.C.
11. 05. 2012 12.12
0

Medicinske sestre in babice pomembno prispevajo k urejanju razmer v zdravstvu in ustvarjanju ustreznih pogojev za izvajanje zdravstvenih storitev, je na slavnostni akademiji v počastitev dneva medicinskih sester in babic dejal predsednik republike Danilo Türk. Nacionalni center za strokovni, karierni in osebnostni razvoj medicinskih sester in babic je v okviru dnevov medicinskih sester in babic organiziral strokovno srečanje, katerega naslov je moto letošnjega mednarodnega dneva medicinskih sester 12. maja: Zdravstvena nega – z dokazi v prakso.

Predsednik Türk je opozoril, da je v teh nemirnih časih še posebej zaskrbljujoče, da sestre niso vključene v nedavno na novo sestavljeni zdravstveni svet, ki odloča o nadvse pomembnih in ključnih vprašanjih s področja zdravstva.
Predsednik Türk je opozoril, da je v teh nemirnih časih še posebej zaskrbljujoče, da sestre niso vključene v nedavno na novo sestavljeni zdravstveni svet, ki odloča o nadvse pomembnih in ključnih vprašanjih s področja zdravstva.FOTO: POP TV

Slavnostni govorec na srečanju je bil predsednik Danilo Türk, ki je med drugim opozoril, da razmere v zdravstvu postajajo zaradi različnih varčevalnih ukrepov vedno zahtevnejše. "Medicinske sestre in babice opravijo tudi tisti del nalog in storitev, ki še nedolgo nazaj niso sodile v okvir tako imenovanih kompetenc medicinske sestre," je povedal predsednik. Poudaril je, da je temu trendu potrebno slediti. Ključni predpogoj za to pot pa je po njegovih besedah hitro pridobivanje novega znanja in še posebej funkcionalnih usposobitev.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije so v sporočilu za javnost izpostavili ugotovitve zadnjih raziskav na temo izobraževanja in števila medicinskih sester, ki jih je v svojem prispevku navedla dekanja Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice Brigita Skela Savič. Rezultati kažejo na pomembno odvisnost števila medicinskih sester in stopnje njihove izobrazbe na izide zdravstvene obravnave.

Ves razviti svet ukinja visokostrokovno izobraževanje in uvaja univerzitetno izobraževanje za medicinske sestre ter izobražuje medicinske sestre za zahtevnejše oblike dela, zato v zbornici pozivajo, naj temu sledi tudi Slovenija. Pri sprejemanju protikriznih ukrepov naj se odgovorni ozirajo na spoznanja raziskav in ne samo na lastno percepcijo kadrovskih razmer v zdravstvu, ki so pogosto odraz merjenja moči znotraj poklicnih skupin, so še zapisali v zbornici.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493