Zadovoljna.si
sončenje

Novice

14. maj – dan boja proti melanomu

STA
14. 05. 2012 10.43
0

Dermatologi ob današnjem evropskem dnevu boja proti melanomu opozarjajo na pomen izogibanja soncu in samopregledovanja kože. Letošnji dan poteka pod sloganom Gledate, a ne vidite. Melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki pa je ob odkritju v zgodnji fazi razvoja bolezni skoraj 100-odstotno ozdravljiv.

sončenje
sončenje FOTO: Thinkstock

Število odkritih primerov melanoma se v zadnjih desetletjih v svetu hitro povečuje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto dvema do trem milijonom svetovnega prebivalstva diagnosticirajo nemelanomski kožni rak, 132.000 pa melanom. Ta številka naj bi se do leta 2015 še podvojila v državah, kjer je večina prebivalstva belopolta, napovedujejo v Svetovni zdravstveni organizaciji.

Za širšo zdravstveno javnost dermatologi po vsej Sloveniji danes pripravljajo izobraževanja po številnih zdravstvenih ustanovah, pripravili so tudi izobraževalna gradiva, ki bodo na voljo zdravstvenim delavcem in njihovim bolnikom.

V preteklih letih so sicer na ta dan organizirali brezplačne dermatološke preglede, tako so v štirih letih opravili 1500 brezplačnih preventivnih pregledov in pri tem odkrili osem histopatološko potrjenih melanomov.

Melanom je eden najbolj ozdravljivih rakov, če ga le prepoznamo dovolj zgodaj. Da bi odkrili melanom v zgodnji fazi, zdravniki svetujejo samopregledovanje kože na vsake tri mesece. Pri tem si moramo pregledati kožo celega telesa.

Če pri bolniku ugotovijo, da melanom ni debelejši od milimetra, je torej še v povrhnjici in še ni prodrl v globino kože. V tem primeru je preživetje bolnika praktično 100-odstotno, je za STA povedal dermatolog, ki se ukvarja prav z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem kožnega raka, Borut Žgavec.

V zadnjih letih je sicer pri nas povprečna debelina odkritega melanoma 0,6 milimetra, kar nas uvršča v svetovni vrh po zgodnjemu odkrivanju tega raka.

Poglavitni dejavnik za nastanek melanoma je izpostavljenost soncu. UV A žarke je Svetovna zdravstvena organizacija uvrstila med kancerogene dejavnike najvišje stopnje. Da bi preprečili nastanek melanoma, dermatologi svetujejo izogibanje soncu, oblačila z UV A in UV B filtrom ter zaščitne kreme z visokim faktorjem.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493