Zadovoljna.si
Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je organizacija Unesco razglasila leta 1995.

Novice

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

STA
23. 04. 2012 08.05
0

Organizacija Unesco je današnji dan leta 1995 razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Kot je v letošnji poslanici zapisala generalna sekretarka Unesca Irina Bokova, odnos do knjige govori o odnosu do kulture. "Brez kakovostne izobrazbe strani v knjigah ostajajo za bralca prazne," je zapisala. Svetovni dan se letos posveča prevajanju.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je organizacija Unesco razglasila leta 1995.
Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je organizacija Unesco razglasila leta 1995.FOTO: Thinkstock

Po besedah generalne sekretarke Unesca Irine Bokove je prevajanje korak k boljšemu razumevanju in prijateljstvu med ljudmi, priča o razsrediščenem človekovem izkustvu, njegovi raznolikosti in potrebi po dialogu. "Prevajanje je eno izmed vodilnih načel ustvarjalne raznolikosti, ki vsak posamezen jezik bogati prek njegovega stika z vsemi drugimi svetovnimi jeziki," je zapisala Bokova.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je organizacija Unesco razglasila leta 1995. Namenjen je povezovanju avtorjev, založnikov, učiteljev, knjižničarjev, javnih, nevladnih in zasebnih organizacij z javnostjo v želji po spodbujanju bralne kulture. Današnji dan, 23. april, je sicer datum smrti Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara. Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige v sklopu Slovenskih dnevov knjige praznuje več dni.

Podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je v poslanici ob Slovenskih dnevih knjige, ki so potekali v Ljubljani in drugih mestih, v Mariboru pa se bodo sklenili 26. aprila, spregovoril o človekovem odnosu do knjige in tehnologije. "Ne gre za tehnologijo, gre za duha. Za ustvarjanje, za pisanje, za vsebino, roman, dramo, pesem. Za tisto, kar je človeški duh ustvaril od sumerskega epa o stvarjenju sveta izpred 3500 let, napisanega na glineni ploščici, vse do danes," je dejal Svetina.

Ljubljana je na lani predala prestižno Unescovo titulo Svetovne prestolnice knjige Buenos Airesu. Argentinska prestolnica pa bo knjižno štafeto danes za leto dni predala armenskemu Erevanu.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368