Zadovoljna.si
Najbolj pogosta oblika nasilja nad ženskami je psihično nasilje.(simbolična fotografija)

Novice

25. november – dan boja proti nasilju nad ženskami

Z.C.
23. 11. 2012 16.11
7

OZN je 25. november razglasil za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami leta 1981 v spomin na sestre Mirabel, ki so bile leta 1960 v Dominikanski republiki brutalno umorjene v času Trujillove diktature. Dan bomo tudi v Sloveniji obeležili z aktivnostmi, s katerimi želijo organizatorji spodbuditi žrtve, da hitreje poiščejo pomoč. Ne gre zanemariti dejstva, da vsaka druga Slovenka od dopolnjenega 15. leta starosti doživi eno od oblik nasilja.

Najbolj pogosta oblika nasilja nad ženskami je psihično nasilje.(simbolična fotografija)
Najbolj pogosta oblika nasilja nad ženskami je psihično nasilje.(simbolična fotografija)FOTO: Thinkstock

V Sloveniji vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživi eno od oblik nasilja, kažejo ugotovitve nacionalne raziskave o nasilju nad ženskami iz leta 2010. Najbolj pogosta oblika nasilja nad ženskami je psihična, in sicer v skoraj 50 odstotkih. Fizično nasilje doživlja 23 odstotkov žensk, nemalo pa je tudi žrtev premoženjskega nasilja (14,1 odstotka), omejevanja gibanja (13,9) in spolnega nasilja (6,5). Podatki kažejo, da se nasilje nad ženskami lahko začne kadar koli v življenju, od zgodnjega otroštva do pozne starosti, in pri nekaterih traja vse življenje. V večini primerov so povzročitelji nasilja moški, dobra tretjina žensk je s temi moškimi še vedno v odnosu, tretjina jih je bila pred več kot enim letom, 13,8 odstotka žensk pa je ob teh nasilnih moških odraščala ali pa so živele z njimi od rojstva, je še pokazala raziskava.

Ekipa za nenasilje

Društvo Ženska svetovalnica je ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami združilo moči z vrhunskimi športniki kot ekipa za nenasilje in organiziralo skupno promocijo boja proti nasilju nad ženskami in otroki, ki bo potekala v soboto, 24. novembra, med 11. In 15. uro v City Parku v BTC-ju. Kot so zapisali v vabilu, športne legende Zmago Sagadin, Slavko Kotnik, Nenad Milikič, Miran Stanovnik in Dani Bavec ter hokejisti HDD Telemach Olimpija Boštjan Groznik, Žiga Grahut, Žiga Pance, Aleš Mušič in Miha Verlič niso le ekipa športnikov, temveč tudi EKIPA ZA NENASILJE.

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493