Zadovoljna.si
Uporaba tobaka predstavlja vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 30 do 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 45 do 59 let.

Novice

31. maj – svetovni dan brez tobaka

STA
31. 05. 2012 12.00
0

Vsako leto zadnji dan v maju svet zaznamuje dan brez tobaka, svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je za letošnjo vodilno temo izbrala naslov Preprečimo vpliv tobačne industrije. Po podatkih WHO kadilci predstavljajo tretjino svetovne odrasle populacije oz. okoli 1,1 milijarde ljudi.

Uporaba tobaka predstavlja vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 30 do 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 45 do 59 let.
Uporaba tobaka predstavlja vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 30 do 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 45 do 59 let.FOTO:

Tobačna industrija poskuša s številnimi aktivnosti onemogočiti ali upočasniti uvedbo oziroma izvajanje učinkovitih ukrepov za zmanjševanje rabe tobaka, med drugim tudi izvajanje mednarodne konvencije WHO za nadzor nad tobakom, ki jo je ratificirala tudi Slovenija, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Ob tem navajajo, da so pomembna ciljna skupina za tobačno industrijo mladostniki. Med slovenskimi 15-letniki je že poskusilo kaditi nekaj več kot polovica vseh, vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa kadi približno petina 15-letnikov.

"Cilji ukrepov za zmanjševanje rabe tobaka in s tem bolezni in smrti, povezanih s tobakom, so namreč v nasprotju s cilji tobačne industrije, ki želi čim bolj povečati svojo prodajo in dobiček," pojasnjuje Helena Koprivnikar z IVZ. Opozarja, da so mladostniki za tobačno industrijo še posebej pomembna ciljna skupina, saj se kadilske navade praviloma vzpostavljajo prav v obdobju adolescence, to je do 19. leta starosti. Odrasli redni kadilci so kar v 80 do 90 odstotkih začeli kaditi, razvili kadilske navade in zasvojenost do konca adolescence, je še dodala.

Kajenje je sicer tudi pri nas najpomembnejši preprečljivi dejavnik tveganja za izgubljena zdrava leta življenja zaradi prezgodnje smrti in zmanjšane zmožnosti posameznikov.

"Rabi tobaka pripisujemo 19 odstotkov vseh smrti pri Slovencih, starih 30 let ali več, 27 odstotkov pri moških in 11 odstotkov pri ženskah," navaja Koprivnikarjeva. Po podatkih WHO je bilo v 20. stoletju kar 100 milijonov smrti povezanih s posledicami tobačnih izdelkov. Če se bo ta trend nadaljeval v 21. stoletje, pa bo število smrti naraslo na milijardo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 404