Zadovoljna.si
Ministrstvo je poziv objavilo zaradi jeze afganistanskega sveta ulem.

Novice

Afganistanske televizijske voditeljice bolj pokrite

STA
14. 02. 2012 12.00
0

Afganistansko ministrstvo za kulturo je televizijske postaje pozvalo, naj pazijo na to, kako se oblačijo njihove televizijske napovedovalke. Kot so poudarili, morajo napovedovalke "spoštovati islamske in afganistanske vrednote", zato morajo biti pokrite in uporabljati manj intenzivna ličila.

Ministrstvo je poziv objavilo zaradi jeze afganistanskega sveta ulem.
Ministrstvo je poziv objavilo zaradi jeze afganistanskega sveta ulem.FOTO: Reuters

"Vse televizijske postaje resno pozivamo, da napovedovalkam ne dovolijo nastopanja pred kamerami, če niso pokrite ali če so pretirano naličene," so v sporočilu televizijam napisali na ministrstvu za kulturo. "V skladu z islamsko zakonodajo, ki je v veljavi v Afganistanu, se lahko ženske v javnosti pojavijo le pokrite. Ne sme se videti njihovih ušes. Za tiste, ki se pojavljajo na televiziji, veljajo ista pravila," so še dodali. Ministrstvo je poziv objavilo zaradi jeze afganistanskega sveta ulem, vrhovne verske oblasti v Afganistanu, ki je izrazil nasprotovanje neprimerno oblečenim Afganistankam na televiziji. Po padcu talibanskega režima, v času katerega se ženske v javnosti skoraj niso pojavljale, so se razmere za Afganistanke, še posebej v Kabulu in drugih večjih mestih v državi, izboljšale. A čeprav sedaj nekatere že nosijo oblačila, ki se bolj prilegajo telesu, in se ličijo, ostajajo pravice žensk v tej državi prezrte.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368