Zadovoljna.si
Afganistanski predsednik Karzaj je v poročilu uradno dovolil pretepanje žensk.

Novice

Afganistanski predsednik dovolil nasilje nad ženskami

Z.L.
12. 03. 2012 14.36
0

Mineva desetletje od takrat, ko so Natove sile prispele v Afganistan, da državo in ženske osvobodijo neusmiljene vladavine talibanov. Po objavi poročila vlade predsednika Hamida Karzaja se zdi, da jim to ne uspeva najbolje – vsaj kar se tiče žensk. Karzaj je namreč v njem dovolil pretepati in nadlegovati ženske, ki ne spoštujejo moškega v skladu z islamsko vero. A problem je, da si jo vsak razlaga malo po svoje. Karzaj bo vsekakor moral premisliti o svojih besedah in obljubi, ki jo je dal pred časom, da bo zaščitil pravice žensk, saj mu v nasprotnem primeru Zahod ne bo več nudil razvojne pomoči.

Afganistanski predsednik Karzaj je v poročilu uradno dovolil pretepanje žensk.
Afganistanski predsednik Karzaj je v poročilu uradno dovolil pretepanje žensk.FOTO: Reuters
V najnovejšem poročilu vlade afganistanskega predsednika Hamida Karzaja so zapisali: „Moški je temelj narave, ženska pa mu je podrejena.“ V nadaljevanju navajajo, da je ženska lahko nadlegovana in pretepena, če za to obstaja razlog, ki je v skladu z islamsko vero. „V nasprotnem primeru to seveda ni dovoljeno,“ končajo. A dejstvo je, da si muslimani Koran velikokrat razlagajo vsak po svoje, nikoli pa ne v prid žensk. Javnost je nad poročilom zgrožena in mnogi evropski politiki menijo, da so ženske v tej strogo muslimanski državi izgubile še zadnji kanček dostojanstva, saj se morajo v celoti podrediti šeriatskemu pravu, ki je v veliki meri skregano s temeljnimi človekovimi pravicami. Zaradi poročila so v skrbeh tudi strokovnjaki z Zahoda, saj menijo, da se bo nasilje nad šibkejšim spolom še okrepilo, šeriatsko pravo pa med drugim za sum prešuštva žensk narekuje smrtno kazen. Ženske v Afganistanu so sicer že dalj časa podvržene hudemu zatiranju. Brez moškega sorodnika ne smejo potovati, prav tako nikjer v javnosti ne smejo imeti nobenega kontakta z moškimi in morajo brez besed sprejeti vse žene, ki si jih izbere njihov mož. Natove sile, ki so stacionirane v Afganistanu so sporočile, da bo Karzaj moral hitro pojasniti svoje navedbe v poročilu. Če namreč želi, da vojaki državi nudijo razvojno pomoč, se bo moral držati obljube, ki jim jo je dal, in bo moral zaščititi pravice žensk. O spoštovanju žensk dovolj nazorno priča tudi dejstvo, da so v Afganistanu mednarodni dan žena praznovali 11. marca, in to zgolj zato, ker naj bi bila vlada 8. preveč zaposlena z drugimi, bolj pomembnimi zadevami.
Če ne bo poskrbel za pravice žensk, mu Nato ne bo več nudil razvojne pomoči.
Če ne bo poskrbel za pravice žensk, mu Nato ne bo več nudil razvojne pomoči.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493