Zadovoljna.si
Nuna

Novice

Ameriške nune preveč liberalne za Vatikan

STA
20. 04. 2012 14.20
2

Vatikanska kongregacija za doktrino vere je že leta 2009 sprožila preiskavo proti ameriškim nunam, ki so glede na poročilo, objavljeno v sredo, preveč liberalne in spodkopavajo cerkvene nauke. Nune domnevajo, da gre za odziv na njihovo podporo zdravstveni reformi predsednika Baracka Obame.

Nuna
NunaFOTO:

Posledica vatikanske preiskave bo temeljita revizija delovanja krovne organizacije ameriških katoliških nun, Vodstvene konference vernih žensk, ki ima sedež v Silver Springu v zvezni državi Maryland in združuje okoli 57.000 nun. Revizijo bo vodil nadškof Seattla Peter Sartain, trajala pa bi lahko tudi do pet let.

Preiskava kongregacije za doktrino vere je med drugim ugotovila, da organizacija ameriških nun spodkopava verske nauke glede duhovništva, splava, homoseksualnosti in evtanazije, prav tako pa promovira določene radikalne feministične teme, ki niso v skladu s katoliško vero.

Organizacija, ki med drugim izvaja programe usposabljanja in šolanja za nune ter zagovarja določene socialne teme, naj bi se srečevala z resno krizo doktrine zaradi zanemarjanja vprašanj, ki so ključna za Cerkev. Poleg tega so nekatere nune javno podajale izjave, ki so v nasprotju s stališči pristnih učiteljev vere in morale, to je škofov.

Problematične naj bi bile povezave med Vodstveno konferenco vernih žensk s katoliškim lobijem za socialno pravičnost "network", ki ga vodi izvršna direktorica, sestra Simone Campbell. Ta organizacija je podprla Obamovo zdravstveno reformo kljub nasprotovanju ameriških škofov, ki ostro oporekajo temu, da revne ženske dobijo dostop do brezplačnega splava.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375