Zadovoljna.si
Možgani

Novice

Antidepresivi ustvarjajo nove možganske celice

Reuters
15. 04. 2011 11.56
0

Britanski znanstveniki so s pomočjo človeških izvornih celic prišli do ugotovitve, da antidepresivi ustvarjajo nove možganske celice. Ta najdba naj bi na dolgi rok pripeljala do razvoja bolj učinkovitih zdravil proti depresiji.

Zaradi depresije po svetu trpi kar 121 milijonov ljudi.
Zaradi depresije po svetu trpi kar 121 milijonov ljudi.FOTO: iStockphoto
Raziskave so že pred časom pokazale, da določena zdravila proti depresiji stimulirajo nastanek novih možganskih celic, toda do sedaj znanstvenikom ni bilo jasno, zakaj do tega pride. Raziskovalci s King's College London so ugotovili, da ta zdravila vplivajo na delovanje proteina, ki sodeluje pri stresnem odzivanju. Študija je tudi pokazala, da so vse vrste antidepresivov odvisne od tega proteina pri ustvarjanju novih možganskih celic.

''Sedaj, ko smo spoznali, da ima ta protein ključno vlogo pri nastajanju novih možganskih celic, bomo lahko to uporabili na izvornih celicah in v laboratoriju preizkusili nove možnosti zdravljenja ter razvili nova, bolj uspešna zdravila proti depresiji,'' je povedal vodja raziskave Christoph Anacker. Depresija je pogosta bolezen, zaradi katere po svetu trpi okoli 121 milijonov ljudi.

Želijo razviti čim bolj učinovito zdravilo proti depresiji.
Želijo razviti čim bolj učinovito zdravilo proti depresiji.FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493