Zadovoljna.si
Bambi

Novice

Bambi praznuje 70 let

STA
13. 08. 2012 14.46
1

Priljubljena risanka o srnjačku Bambiju danes praznuje 70 let. Peti celovečerni risani film, posnet v studiu Walta Disneyja, so prvič prikazali na današnji dan leta 1942 v New Yorku. Po premieri je imel izgubo, že leto pozneje pa je bil nominiran za tri oskarje. Leta 1947, ko so ga ponovno predvajali, je postal velika kinematografska uspešnica.

Bambi
BambiFOTO:

Bambi je še vedno eden od najuspešnejših filmov vseh časov. Disneyjeva klasika velja za prelomnico v njegovem ustvarjanju, saj se prvič zgodi, da ne umrejo le čarovnice in pošasti, temveč tudi nedolžen lik. Zgodba pripoveduje o življenjski poti srnjačka Bambija, vse od njegovega rojstva in smrti njegove matere, ko jo ustreli lovec, do gozdnega požara in poznejšega obdobja, ko si ustvari družino. Prizor materine smrti je zelo čustven in bržkone eden najbolj žalostnih v zgodovini filma nasploh.

Kritiki risanke zato sprva niso dobro sprejeli, ker se jim je zdel preveč žalosten in tako neprimeren za otroke. Walt Disney, ki je film posnel po predlogi avstrijsko-madžarskega pisatelja Felixa Saltena iz leta 1923, pa se je branil, češ da otrokom niti na platnu niti v resničnem življenju ne bi smeli ničesar olepševati. Nekdanji član skupine The Beatles, Paul McCartney, ki letos tudi praznuje 70 let, je nekoč dejal, da je imela risanka nanj že v otroštvu velik vpliv, saj ga je spodbudila, da se je začel boriti za pravice živali.

Poleg glavnega junaka so si mnogi risanko zapomnili po simpatičnem zajčku Tolkaču, radovednem opravljivcu, ki se lepo dopolnjuje s plašnim in nerodnim Bambijem. Za film so značilni izrazito otroški in nedolžni izrazi na obrazih gozdnih živali, kar so nekateri kritiki prav tako označili kot pretirano.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 368