Zadovoljna.si
Bangkok

Potovanja

Bangkok. Mesto, ki ne razočara.

T.G.
14. 11. 2018 09.42
0

Če še niste bili v Aziji je Tajska dobra izbira za prvi obisk. Če še niste obiskali nobenega svetovnega velemesta še enkrat več glasujemo za Tajsko. Za Bangkok. Mislite, da stereotipi držijo?

Z letališča in po Bangkoku

Izjemno urejena in napredna infrastruktura ne omogoča možnosti napake pri načrtovanju prevoza. Bangkok Syktrain (BTS) ima dve liniji, rumeno in zeleno, z jasno označenimi postajami in znamenitostmi v okolici. Vsaka BTS-linija je z eno postajo povezana z bankoškim metrojem (modro linijo), zelena pa še z vlakom, ki vas pripelje v klet letališča Suvarnabhumi. Če od slednjega do centra mesta potujete med 6.00 in polnočjo je taksi predraga in nesmiselna izbira. Za vlak in BTS-povezavo boste skupaj odšteli približno 150 THB in porabili slabo uro.

Bangkok si lahko ogledate s trajektom, ki vozi po reki Chao Praya. Postaje so tam, kjer so znamenitosti, bodite pa pozorni, ker je poleg redne linije, ki vas bo od prve do zadnje postaje stala 18 THB, tudi turisični trajekt, pri katerem boste za enako pot odšteli tudi do trikrat več.

Na vsakem koraku lahko vstopite v taksi, zahtevajte pa, da vključi taksimeter. Kar je, sploh pri daljših razdaljah, lahko velik izziv. Raje izberite tuk-tuk, če ste ljubitelji adrenalina pa skuter-taksi.

Bangkok: znamenitosti

Wat Phra Kaew je najpomembnejši tempelj v Bangkoku in dom smaragdnega Bude, nahaja se v notranjosti Grand Palace (kraljeva palača). Razočarala ne bosta tudi Wat Pho, najstarejši tempelj v katerem najdete ležečega Budo in Wat Arun ali tempelj jutranje zore, ki leži na levem bregu Chao Praye.

Kao San Road je najbolj znana ulica v Bangkoku. Je obraz bankoškega turizma in ponuja vse, kar ste si predstavljali da boste doživeli preden ste se prvič odpravili sem. Ne smete je izpustiti, imejte pa v mislih, da z obiskom plačate predstavo. Ki jo ima o Bangkoku beli turist. Podobno je s Soi Cawboy in rdečo četrtjo. Pa še čem, kar najdemo v Lonely Planetu.

Posebno doživetje je plavajoča tržnica, med katerimi je najbolj obiskan Damnoen Saduak Floating market, ki leži približno uro od mesta. Dnevni izlet, ki ga velja začeti zgodaj zjutraj. Med drugimi znamenitostmi omenimo še Jim Thompson house, Wat Saket ali Zlato goro, Nacionalna muzej in galerijo, pa Madame Tussauds in Siam Ocean World, največji akvarij v JV-Aziji.

Chinatown in Little India

Končna postaja metroja Hua Lampong ali glavna železniška postaja sta vstopni točki v barvito bangkoško kitajsko četrt. Srce enega najstarejših predelov mesta predstavlja ulica Yaowarat, kjer najdete vse, od začimb do zlatih zaročnih prstanov. Predvsem pa je to raj za ljubitelje dobre hrane. Vse o zgodovini tega dela mesta izveste v templju Wat Traimit, ki poleg muzeja ponuja tudi pogled na največjega zlatega Budo na svetu. Kitajska četrt zares zaživi šele po 18. uri, ko se odprejo tudi ene najboljših bangkoških restavracij, če vam uspe, pa si oglejte še predstavo kitajske opere, ene najstarejših umetnostnih zvrsti na svetu.

Na koncu ulice Yaowarat proti reki vam pogled obarvajo najžlahtnejši tkanine in materiali na svetu. Tržnica Phahurat ali Mala Indija, je v nasprotju s China Town mnogo mirnejša in skromnješa, sem in tja opaziš le kakšen dramatičen prizor iz Bollywoodske limonade. Ne moreš pa zgrešiti brezhibnega okusa tamkajšnih prebivalk, ki skrbno izbirajo nekajmetrske kose blaga za nov sari in svetleče dodatke, ki bi jih ob zgubljenem čutu za estetiko kaj hitro lahko skombinirali kot poceni kič. A nam Indijke vedno znova dokazujejo, da ni pomembno kaj, ampak kako se oblačila nosi.

Nad mestom

New York, London, Sao Paolo, Hong Kong, Berlin, Mumbai in druga velika mesta na sezname svojih znamenitosti uvrščajo bare in restavracije z dih jemajočim razgledom. A le Bangkok se lahko pohvali z največ rooftop bari na svetu. Imajo jih toliko, da jih niti preštevajo ne več.

250 metrov nad mestom vam Sky Bar v Lebua State Tower hotelu ponuja 360˘panoramo Bangkoka in iz 63 nadstropja tudi najgloblji pogled na mestne ulice in reko Chao Praya. Z 61 nadstropji mu sledi Vertigo in Moon bar na vrhu Banyan Tree hotela. Med ostalimi rooftop bari izstopa še Above Eleven, ki ga odlikujeta izvrsten ambient in odličen sushi, po romantičnem oddihu v zraku, pa se lahko ob odhodu še naprej zabavate v živahnem Sukhumvitu.

Do tja vas vodi mali labirint skozi United Center office tower, a tudi izjemnega razgleda s Clouda 47 ne gre zamuditi. Obiščite ga malo po 17. uri popoldne, da boste ujeli barve neba ob sončnem zahodu, ki jih lahko nariše le bangkoški smog.

Sky- ali rooftop bari sodijo v ponudbo višjega cenovnega razreda zato za obisk potrebujete rezervacijo in lepša oblačila. Za moške so nujni vsaj zaprti čevlji, za dekleta pa oblačila, ki pokrivajo rame in kolena. Povprečno boste za dobro hrano in spremljevalni aperitiv odšteli med 15 in 20 evri.

Hrana in pijača

Multikulturna kulinarična doživetja bodo pobožala tudi brbončice tistih najbolj zahtevnih. Rezanci in riž na tisoč in en način, poceni in izjemno dobra morska hrana, sveže sadje na vsakem koraku, za ekstremiste pa ocvrte kobilice in škorpijoni, ali pa durian. Poleg lokalnih in specialitet drugi azijskih držav, pa v Bangkoku najdete tudi burgerje (med katerimi je absolutno najboljši Mother Trucker) in pa klasične zahodnjaške restavracije s hitro hrano. Brez težav boste preživeli tudi tisti, ki ne jeste zelenjave. In tisti, s slabimi želodci.

Naravni sokovi, brezalkoholni kokelji in druge mešanice za različne priložnosti. Prednjači pa pivo. Na policah trgovin in barskih menijih. Prepoznali boste vsa, ki jih pijete tudi doma, ne zamudite pa priložnosti poskusiti tudi lokalnih, riževih. Cene so malo nižje kot pri nas je pa razlika v količini. Veliko pivo je v litrski flaši, malo pa v 0,66 ali celi 0,75 litra. Najbolj znano je pivo Chang, ki ima posebno zgodbo. Povprašajte o srečni flaši ali Lucky Changu.

Ste ljubitelji nakupovanja?

Potem je Bangkok za vas odlična izbira. Poleg vseh trgovin, ki jih najdete tudi drugje po svetu, boste navdušeni nad izborom na različnih tržnicah, ki jih najdete v mestu. Nikakor ne zamudite Chatuchak Weekend Marketa, največje tržnice v Bangkoku, ki je odprta samo med konci tedna, nudi več kot 8.000 različnih ponudnikov in jo v dveh dneh obišče 200.000 ljudi. Tam najdete vse. Obiskujejo jo domačini, turisti in tudi tisti, ki na Chatuchaku kupujejo po veleprodajnem ceniku. Cene so res nizke, pri nas bi rekli sindikalne. Do izraza bo prišla tudi vaša sposobnost pogajanja. Kupovati je sicer treba s pametjo, a bi lagali, če bi rekli, da se ne izplača.

Za tiste bolj zahtevne pa ... Mnogi večnadstropni nakupovalni centri so dom trgovinam vrhunskih modnih oblikovalcev in dragih blagovnih znamk. Ne boste edini, ki se boste odločili, da namesto v New York ali Milano zavijete v Bangkok. Družbo vam bodo delale hladne Japonke, bogate Američanke in Kitajke, ter seveda mične domačinke. Stare in mlade. Z izbranim modnim okusom.

Mesto za vse

Bangkok je moderno mesto z razvito infrastrukturo in vsem, kar mora svetovna metropola imeti. Velikimi nakupovalnimi centri, izjemnimi restavracijami, centri za razvajanje telesa in duha, pa tudi notranjim smučiščem, drsališčem in umetnimi valovi za surfanje. Je nekakšen azijski New York. A veliko bolj pristno, srčno mesto. Kulturno bogato. Z dobro karmo. Sivino visokih nebotičnikov razbijejo stojnice s hrano in oblačili, ki se ob njihovih vznožjih vijejo vzdolž širokih bangkoških ulic. Živobarvni tuk-tuki. Povsod diši po hrani. In bencinu. Ljudje so živi in nasmejani. Prijazni. Ponosno ponižni. V njih je neka lahkost bivanja, ki pomirja. In osrečuje. In to ne samo v Bangkoku. Na Tajskem. V Aziji. Bolj odročno, bolj pristno.

V Bangkoku se dvakrat dnevno za nekaj minut ustavi življenje. Ob 12.00 in 18.00 namreč na javnih krajih, kot je železniška postaja igrajo državno himno. Takrat je potrebno utihniti in postati. Na mestu. To počnejo tudi v kinu. Pred začetkom filma.

Glavno mesto Tajske je za tiste, ki ste ljubitelji jetseta. Je za backpakerje. Tudi za tiste, ki radi raziskujete, ne bi spali v hostlu in želite dobro razmerje med kakovostjo storitve in ceno. Kljub temu, da previdnost ni odveč, Bangkok ne daje občutka nevarnosti. Bankok je za vse. In zagotovo vas ne bo razočaral.

10 bangkoških:

1. Uradna valuta je tajski baht (THB). Za 1 evro boste dobili približno 40 THB.

2. Bangkok je najbolj vroče mesto na svetu, zato nikamor brez vode. Nujno tiste iz plastenke.

3. Kupite si kartico za Skytrain, si nanjo naložite denar in se izognite čakanju v vrsti.

4. Pri iskanju nastanitve glejte na bližino postaje BTS-a. Je pomembnejša kot draga lokacija.

5. Za dober hostel ali AirBnb boste dnevno odšteli približno 15 EUR/osebo, v hostlu je to cena, ki vključuje sobo z zasebnimi toaletami in zajtrk, AirBnb pa stanovanjsko hišo z varnostnikom in bazenom.

6. Za povprečen obrok na ulici boste odšteli 50 THB (dober evro), v restavraciji srednjega razreda okoli 150 THB (slabe 4 EUR), v restavraciji višjega cenovnega razreda pa toliko kot v povprečni v centru Ljubljane. To slednje je izjema, če jo želite.

7. Vstopnine so nizke, tudi cene prevozov in oblačil na tržnicah. Drži, da se vam ne splača vzeti drugega, kot najnujneše. Oziroma odpotujte s praznim kovčkom in ga napolnite za nazaj.

8. Če načrtujete pot po Tajski imejte v mislih, da vas bo avantura na sever ali južne otoke stala en dan poti tja in en dan nazaj. Priporočamo notranji let, ne medkrajevnih vlakov ali shuttlov.

9. Na Tajskem ni navade dajanja napitnin, so jo pa veseli.

10. Vsi hostli in stanovanja imajo na voljo pralne stroje, kjer lahko operete svoja oblačila.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375