Zadovoljna.si
V prosti prodaji bodo le še proizvodi z vodikovim peroksidom v koncentracijah pod 0,1 odstotka, kot so ustne vodice, belilne zobne kreme in drugi proizvodi za nego zob in ustne votline.

Novice

Beljenje zob le pod nadzorom zobozdravnika

STA
08. 05. 2012 12.00
0

EU je septembra lani sprejela direktivo, ki uvaja ostrejše pogoje za promet in uporabo sredstev za beljenje zob. Direktiva omejuje najvišjo koncentracijo vodikovega peroksida na šest odstotkov, promet proizvodov z več kot 0,1 odstotka peroksida pa v prosti prodaji ne bo več dovoljen. Prepoveduje tudi uporabo teh izdelkov pri mlajših od 18 let.

V prosti prodaji bodo le še proizvodi z vodikovim peroksidom v koncentracijah pod 0,1 odstotka, kot so ustne vodice, belilne zobne kreme in drugi proizvodi za nego zob in ustne votline.
V prosti prodaji bodo le še proizvodi z vodikovim peroksidom v koncentracijah pod 0,1 odstotka, kot so ustne vodice, belilne zobne kreme in drugi proizvodi za nego zob in ustne votline.FOTO: iStockphoto

Sredstva za beljenje zob večinoma učinkujejo na osnovi vodikovega peroksida. Uporaba vodikovega peroksida v nizkih koncentracijah za uporabnika praviloma ni tvegana, vendar pa imajo lahko izdelki za beljenje zob tudi nekatere stranske učinke, kot so poškodbe zobne sklenine, preobčutljivost zob, draženje ustne sluznice in druge poškodbe ustne votline, navajajo v uradu za kemikalije.

Uporaba proizvodov za beljenje zob pri osebah, ki imajo poškodovane zobe in ustno votlino, ali sočasna uporaba tobaka oz. alkohola, lahko vodi v nepopravljive poškodbe, navajajo v uradu.

Dodajajo, da je vodikov peroksid škodljiv za ustno tkivo, če je poškodovano, zato morajo biti pri uporabi teh izdelkov zelo previdni ljudje, ki imajo gingivitis, parodontalne bolezni ali že obstoječe poškodbe dlesni. Tobak in alkohol sta dva izmed dejavnikov, ki pripomoreta k nastanku in razvoju raka v ustni votlini. Vodikov peroksid lahko ta proces še pospeši in s tem še dodatno poveča tveganje.

Predvsem zaradi teh stranskih učinkov je EU septembra lani sprejela novo direktivo, ki začne veljati 31. oktobra letos. Uporaba proizvodov za beljenje zob bo mogoča samo še pod nadzorom zobozdravnika, ki bo pred prvo uporabo opravil preventivni pregled zob in obzobnih tkiv in se prepričal, da niso poškodovani.

V prosti prodaji bodo na voljo le še proizvodi z vodikovim peroksidom v nizkih koncentracijah (pod 0,1 odstotka), kot so ustne vodice, belilne zobne kreme in drugi proizvodi za nego zob in ustne votline.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493