Zadovoljna.si
Ameriško združenje za kemijo je sicer zavrnilo študijo zaradi "temeljnih omejitev".

Novice

Bisfenol A povezali z debelostjo otrok

STA
19. 09. 2012 14.07
2

Ameriški znanstveniki so prvič uspeli določiti povezavo med otroci s prekomerno težo oziroma predebelih otrocih ter sintetično kemijsko spojino, bisfenol A (BPA), prisotno v različnih vsakodnevnih izdelkih. V vzorcu skoraj 3000 otrok in mladostnikov so namreč pri tistih z višjo koncentracijo BPA odkrili znatno večjo verjetnost za debelost.

Ameriško združenje za kemijo je sicer zavrnilo študijo zaradi "temeljnih omejitev".
Ameriško združenje za kemijo je sicer zavrnilo študijo zaradi "temeljnih omejitev".FOTO:

Študija, danes objavljena v Journal of American Medical Association, med drugim navaja, da je bilo v štirih skupinah otrok 22 odstotkov tistih, v urinu katerih so odkrili najvišjo stopnjo BPA, debelih, v primerjavi z desetimi odstotki otrok med tistimi z najnižjo stopnjo BPA.

"Kolikor nam je znano, gre za prvo povezavo okoljske izpostavljenosti določeni kemični spojini z otroško debelostjo v nacionalno reprezentativnem vzorcu," so poudarili avtorji študije pod vodstvom Leonarda Trasandea z newyorške medicinske fakultete.

Ameriško združenje za kemijo je medtem zavrnilo študijo zaradi "temeljnih omejitev". Opozorili so, da gre za odvračanje pozornosti od resničnih prizadevanj za reševanje pomembnih zdravstvenih vprašanj nacionalnega pomena. Po navedbah združenja pa prav zaradi teh "omejitev" ni mogoče vzpostaviti smiselne povezave med BPA in debelostjo.

Izpostavili so, da študija ni pokazala vzorčne povezave, kar so priznali tudi raziskovalci sami.

V združenju so izpostavili še, da so avtorji študije tudi priznali, da je debelost stanje, ki potrebuje čas, da se razvije, prav tako se jim zdi neprimerno povezati izpostavljenost BPA z debelostjo med ljudmi, ki že tako trpijo zaradi tega.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493