Zadovoljna.si
Poskrbite za ustno higieno!

Novice

Bolezni dlesni vplivajo na možnost zanositve

Z.N.
2011-07-06 12:01
0

Na konferenci v Stockholmu so predstavili rezultate nove raziskave, pri kateri so ugotavljali, kateri dejavniki vplivajo na možnost zanositve. Poleg že znanih vplivov, kot sta recimo kajenje in debelost, vplivajo todi morebitne bolezni dlesni.

Ženske, ki si želijo zanositi, bi morale redno ščetkati zobe in redno uporabljati ustno vodico, saj rezultati nove raziskave kažejo, da bolezni dlesni vplivajo na možnost zanositve, pravijo strokovnjaki. V del raziskave, opravljene v Avstraliji, s katero so ugotavljali vpliv parodontoze na možnost zanositve in v katero je bilo vključenih 3.416 žensk, so ugotovili, da so ženske s parodontozo potrebovale okoli 2 meseca več, da so zanosile.

Ženske aziatskih korenin z zdravimi dlesnimi so zanosile povprečno v petih mesecih, tiste z boleznimi dlesni pa v okoli sedmih mesecih. Pri belkah je bila ta razlika še večja – ženske z obolenji dlesni so za zanositev v povprečju potrebovale skoraj eno leto. Pri izvedbi raziskave so upoštevali številne dejavnike, med drugim tudi debelost in ali so ženske kadilke ali ne.

Kriva je bakterija

Doktorji predvidevajo, da je glavni krivec ustna bakterija, ki naj bi vplivala na reproduktivni sistem. Kot je povedal vodja raziskave Roger Hart, sicer profesor reproduktivne medicine na univerzi v Perthu, so bolezni dlesni tokrat prvič izpostavili kot dejavnik, ki naj bi vplival na možnost zanositve. Sicer pa je še poudaril, da so obolenja dlesni le eden od dejavnikov, ki vpliva na možnost zanositve. "V prvi vrsti je treba paziti na primerno težo, postopoma prenehati kaditi in zmanjšati količino vnosa alkohola na minimalno. Poleg tega bi morala ženska že pred zanositvijo uživati folno kislino ter se prepričati, ali so že prebolele rdečke,“ je še povedal Hart in dodal, da bi vsekakor morale poskrbeti tudi za zdravljenje bolezni dlesni.

Do sedaj so raziskave pokazale le povezave med boleznimi dlesni in nedonošenjem, srčnimi boleznimi, diabetesom tipa 2, respiratornimi težavami in obolenji ledvic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 138