Zadovoljna.si
Skodelica zdravilnega čaja za umirjene trenutke.

Novice

/ Oglas

Kofein v čaju poživlja drugače

T.M.
15. 12. 2014 06.00
0

Eno bolj prepoznavnih imen v svetu čaja pri nas je zagotovo CHA. Njihove prodajalne v Ljubljani so pravi mali raj za vse ljubitelje čaja.

V prodajalnah v starem mestnem jedru Ljubljane in v nakupovalnem centru Citypark ter spletni trgovini najdete ponudbo čajev z vsega sveta in velik izbor čajnikov, skodelic, cedil in ostalega pribora.

V prazničnem decembru vas bo gotovo prepričal izbor dišečih božičnih čajev, ki so lahko tudi izvrstno
darilo.

Darila za vsak žep.
Darila za vsak žep.FOTO:

Bolj izbirčni in izkušeni pivci čaja pa v prodajalnah CHA lahko najdete zelene, črne in bele, zeliščne, sadne, wellness in ajurvedske čaje, prav tako tudi mate, oolong in pu erh ter rooibos čaje, ki bodo zadostili vašim brbončicam, vas napolnili z energijo ali pa vas sprostili.

Nakupovanje v prijetnem in dišečem ambientu, kjer vas prodajalke razvajajo s strokovnimi in koristnimi nasveti.
Nakupovanje v prijetnem in dišečem ambientu, kjer vas prodajalke razvajajo s strokovnimi in koristnimi nasveti.FOTO:

V dneh po obilni božični večerji si bo vsakdo zaželel lažje hrane in popoln dodatek k taki dieti je pu erh čaj.

Pu erh je čaj temne kostanjevo rjave do črne barve, blagega okusa z nenavadno ''zemljasto'' aromo. Ne pijemo ga toliko zaradi poživilnega učinka in še manj zaradi okusa kot zaradi vpliva na naše splošno počutje in zdravje. Po tradicionalni kitajski medicini ima veliko uravnovešalno moč, ker nima ne značaja yin ne yang, ampak je čista sredina. Naj smo nagnjeni sem ali tja, se s pitjem puerha približamo ravnovesju, ki se kaže v povečani splošni energiji, dobrem počutju in veselem, odprtem razpoloženju. Puerh spodbuja delovanje jeter in izločanje strupov iz telesa ter pospešuje presnovo maščob. Zavedanje širi še bolj kot zeleni čaj, vse njegove lastnosti pa lahko še okrepimo, če smo po skodelici puerha telesno dejavni.

Skodelica zdravilnega čaja za umirjene trenutke.
Skodelica zdravilnega čaja za umirjene trenutke.FOTO:

V zadnjem času so v zahodnem delu sveta zelo priljubljeni tudi zeleni čaji, ki so jih na Kitajskem pili že pred dvema tisočletjema. Uveljavljajo se kot izrazito dobrodejen napitek proti civilizacijskim boleznim, pravzaprav kot preventiva pred njimi.

Zeleni čaj vsebuje stari dobri kofein. Tein je le drugo ime za isto snov. In zakaj potem ne bi spili kave, zakaj raje zeleni čaj? Klasična doza kave ima hiter, močan in kratek učinek. Kofein udari takoj. Nasprotno zeleni čaj oddaja kofein v manjši dozi dlje časa. Za to poskrbijo čreslovine, ki upočasnjujejo prebavo kofeina. Eterična olja v čaju spodbujajo sposobnost opazovanja, hkrati pa umirjajo telo. Zeleni čaj vsebuje veliko tiamina, vitamina skupine B, ki organizirajo presnovo ogljikovih hidratov, ki jih bomo veliko zaužili prav med prazniki. Različne epidemiološke študije so pokazale, da redno uživanje zelenega čaja močno zmanjša tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja in tudi rakavih bolezni. Osnova za te učinke je antioksidativno delovanje polifenolnih spojin, ki delujejo kot lovilci prostih radikalov. Za proste radikale je znano, da imajo pomembno vlogo v razvoju različnih obolenj (rak, ateroskleroza) in tudi pri procesu staranja.

Za tiste, ki nimajo časa za tradicionalno pitje čaja, smo pripravili tudi ožji izbor naših čajev v filter večkah.

CHA čaj v praktičnih in živobarvnih filter vrečkah.
CHA čaj v praktičnih in živobarvnih filter vrečkah.FOTO:

Če pa se v predbožičnem času odločite za sprehod po starem mestnem jedru naše prestolnice, vas čajnica prijazno vabi na čaj v dvoje ali na prijeten klepet s prijatelji. Zjutraj iz kuhinje zadiši po sveže pečenih rogljičkih, v času kosila so na voljo slastni sendviči in solate, popoldne in zvečer se prileže sladek priboljšek v obliki torte ali doma pečene gibanice.

Prijeten kotiček za klepet v stari Ljubljani.
Prijeten kotiček za klepet v stari Ljubljani.FOTO:

 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399