Zadovoljna.si
Indijci s tigri ne morejo sobivati v sožitju.

Novice

Da preživijo tigri, bodo preselili prebivalce

Z.L.
16. 02. 2012 15.18
1

V indijski zvezni državi Radžastan se je pred kratkim začelo preseljevanje ljudi, saj naj bi s to potezo ohranili ogroženo vrsto tigra in ga vrnili v tamkajšnje gozdove. V tej azijski državi, ki slovi po najbolj gosto naseljenem prebivalstvu na kvadratni meter, živi kar polovica svetovne populacije tigrov in zato je njihovo preživetje odvisno od dobre volje ljudi, ki so v dogovoru z oblastmi pripravljeni svoj kraj prepustiti simpatičnim divjim mačkam.

Bengalski tiger je ogrožena živalska vrsta.
Bengalski tiger je ogrožena živalska vrsta.FOTO:
Prebivalci nekaterih indijskih vasi v pokrajini Radžastan so se z državnimi in zveznimi oblastmi dogovorili, da se bodo preselili in s tem področje prepustili bengalskim tigrom, ogroženi živalski vrsti, katerih število se je zaradi nezakonitega lova, tihotapljenja in krčenja naravnega okolja v zadnjih šestdesetih letih zmanjšalo s 40 tisoč na nekaj manj kot 2 tisoč. Okoljevarstveniki upajo, da bodo s to potezo tigre vrnili v indijske gozdove, za to pa za začetek potrebujejo vsaj dvajset samic. Izseljeni prebivalci so v zameno dobili novo zemljišče v bolj urbanem okolju, zraven pa še nekaj finančnih sredstev za zgraditev hiše in za kar 15 tisoč evrov živine, s katero se bodo preživljali. Do sedaj so izselili prebivalce iz dveh vasi, do naslednjega leta pa naj bi jih še 9, skupaj torej okrog 2.500 prebivalcev. Ker so ljudje, ki se povečini preživljajo z živinorejo in s kmetijstvom, v preteklosti že večkrat imeli težave s to divjo mačko, je bilo jasno, da ne morejo sobivati v sožitju in je bila to še najboljša možna rešitev tako za ene kot za druge. Pretekli mesec so indijske oblasti sporočile, da bodo poleg preseljevanja, uvedli tudi nekatere druge ukrepe in zato so na jug države v gozdove napotile oborožene stražarje, ki bodo divjim lovcem, kolikor bo mogoče, poskušale onemogočiti plenjenje.
Indijci s tigri ne morejo sobivati v sožitju.
Indijci s tigri ne morejo sobivati v sožitju.FOTO: Kanal A

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493