Zadovoljna.si
Festival neodvisnih filmarjev vsako leto pritegne več pozornosti.

Novice

Danes se bo začel festival Sundance

STA
19. 01. 2012 12.03
0

V Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah se bo danes začel 28. filmski festival Sundance, ki ga organizatorji letos napovedujejo kot festival zrelega neodvisnega ameriškega filma. Prikazali bodo 117 filmov iz 30 držav.

Ne festivalskem programu bo 45 režijskih prvencev – 24 v tekmovalnem programu, 91 filmov pa bo doživelo svetovno premiero.

Festival neodvisnih filmarjev vsako leto pritegne več pozornosti.
Festival neodvisnih filmarjev vsako leto pritegne več pozornosti.FOTO: Reuters

Festival, ki ga je ustanovil Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu, vendar pa v zadnjem času priteguje vedno večjo pozornost filmske industrije, ki na njem išče nove talente."Sam opažam večjo kakovost pri neodvisnih filmarjih v primerjavi s tem, kar je bilo pred desetimi leti. Ker je neodvisni film dosegel zrelost, vsako leto postavimo neke nove zahteve," je dejal direktor festivala John Cooper.

Festival je leta 1978 ustanovil igralec ter režiser Robert Redford.
Festival je leta 1978 ustanovil igralec ter režiser Robert Redford. FOTO: Reuters

Filmarji se po njegovih besedah na to dobro odzivajo. "Filmi, ki bodo prikazani na letošnjem festivalu, pripovedujejo zelo raznolike zgodbe," je še povedal Cooper.

Lov za uspešnicami

Večina filmov, ki bodo prikazani na festivalu, še nima zagotovljene distribucije, zato v Park Cityju vsako leto potekajo več milijonov dolarjev težke bitke med neodvisnimi distributerji. Zanimanje je veliko predvsem za ameriške filme v tekmovalnem programu, ki pogosto postanejo uspešnice, kot denimo "Precious", Naša mala mis, Na sledi očetu ali "Blue Valentine". V zadnjih nekaj letih je bilo na festivalu veliko filmov tudi na temo vojne v Iraku in Afganistanu. Čeprav letos v tekmovalnem programu ni nobenega filma na to temo, bo aktualna tematika na festivalu kljub temu dobro zastopana.
Vstajo v Egiptu osvetljuje film "1/2 Revolution", izraelsko-palestinski konflikt je tema filma "Five Broken Cameras", izraelska vojska pa filma "The Law in These Parts".
Jedrski energiji se posveča film "The Atomic States of America", zdravstvu v ZDA film "Escape Fire", drogam "The House I Live In", odnosu cerkve do homoseksualcev pa film "Love Free or Die". Svoje najnovejše dosežke bodo na festivalu predstavile tudi nekatere poznane osebnosti iz sveta filma, med njimi Spike Lee ("Red Hook Summer") in Stephen Frears ("Lay the Favorite").

Zvezdniški obisk

Na festivalu organizatorji pričakujejo tudi nekaj hollywoodskih zvezdnikov, med njimi Catherine Zeta-Jones, Sigourney Weaver, Bradleyja Cooperja, Richarda Gerea, Dennisa Quaida in Brucea Willisa. Letošnja izdaja festivala se bo sklenila 29. januarja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375